fbpx

Ograja bo, začeli jo bodo postavljati jutri zjutraj. Kje?

Foto: Nova24TV

V sredo ali četrtek lahko v Sloveniji pričakujemo nov val z 20 do 30 tisoč migranti. Zato se je vlada odločila, da bodo v naslednjih dneh na meji s Hrvaško začeli postavljati začasne tehnične ovire, tudi ograjo, če bo potrebno, je na novinarski konferenci povedal premier Miro Cerar. Vse to le zato, da bi “preprečili humanitarno katastrofo”.

Ta hip v Sloveniji pričakujemo okoli 30 tisoč migrantov. Število ne pojenja in se ne zmanjšuje. Cerar je krivdo prevalil na države ob balkanski migrantski poti, ki ne spoštujejo zavez iz Bruslja in ne ustavljajo pretoka: “Smo v situaciji, kjer se lahko že jutri in v naslednjih dneh soočimo s povečanim številom migrantov. V primeru, da Nemčija in Avstrija ustavita pretok, se lahko v Sloveniji v nekaj dneh znajde 100 tisoč migrantov.

Župan Zavrča Miran Vuk je medtem že potrdil, da bodo ograjo začeli postavljati jutri zjutraj na območju od Zavrča do Brežic. Kot je pojasnil za STA, bodo začeli tam, kjer je teren najbolj prehoden, hriboviti deli pa pridejo na vrsto nekoliko pozneje. V završki občini bo po njegovih besedah najprej na vrsti del ob Dravi med njihovo občino in občino Gorišnica ob zeleni meji.

Ograje bodo visoke okoli 1,8 metra, začasne in varovane, postavljali pa jih bodo policisti, vojaki in civilna zaščita. Pristojni so osebno stopili v stik tudi z vsakim lastnikom parcel, na katerih bo stala ograja. Ob tem je Vuk poudaril, da bodo ceste med kraji ostale odprte, prav tako ne bo moten prehod po poteh, kjer se ljudje vozijo s kmetijskimi stroji.


Avstrija in Nemčija ustavljata pretok
Avstrija in Nemčija bosta dnevno dopustili največ 6000 migrantov, kar bi v trenutnih razmerah, ko se približuje zima, pomenilo za Slovenijo humanitarno katastrofo, saj bi se vsi migranti ustavili pri nas. S tem bi bila ogrožena tudi varnost države. “Ker ne smem dovoliti, da bi prišlo do takšne humanitarne katastrofe, in ker je Slovenija varuh evropske meje, smo se odločili, da bomo začeli postavljati začasne tehnične ovire.” Te tehnične ovire – med njimi tudi ograje – bodo usmerjale pretok beguncev in migrantov.

Meja tako ostaja odprta, a nadzorovana, je še poudaril Cerar. Ob tem ostaja premier glede lokacije in natančnega časa postavitve ograje še skrivnosten. Kot je dejal, tega ne more povedati, niti ne more izdati, kje so ograjo kupili. Kot smo včeraj poročali v novici o madžarskih policistih, pa smo jo kupili ravno na Madžarskem.

Kot človeku mi je težko odločati o postavljanju tehničnih ovir, kot predsednik vlade pa moram prevzeti to odgovornost.

O tehničnih ovirah obveščene tudi naše sosede
Cerar je danes opravil tudi razgovore s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem in ga obvestil o ukrepu vzpostavitve tehničnih sredstev, dodal je, da meja ostaja še vedno odprta ter da pričakuje nadaljnje sodelovanje s Hrvaško. S tem izvajamo schengensko zavezo in zavezo Bruslju, da bomo v stalnem kontaktu ter da bomo solidarnostno skrbeli za begunce ter za človekove pravice. Cerar je v sosednje države prav tako poslal zunanjega ministra Karla Erjavca, da bo poskrbel za sodelovanje držav.

Nejasni odgovori glede gradbenih dovoljenj
Glede vprašanj o uporabi vseh gradbenih dovoljenj in soglasij lastnikov zemljišč je Cerar dejal, da bodo spoštovani vsi pravni postopki za pridobitev dovoljenj in dodal, da je način pridobivanja le-teh na obmejnem področju specifičen. Prav tako zagotavlja, da postavitev ograje na mejnem območju s Hrvaško ne bo prejudicirala meje med državama.

Györkös Žnidarjeva: Migracijski tok ne pojenja, prihaja tretji val
Ministrica pa je na novinarski konferenci poudarila, da se je včeraj vrnila z vrha EU, kjer še niso sprejeli sistemskega ukrepa na nivoju EU. Opozorila je na prihod zime in poostritve razmer, saj Slovenija nima neomejenih kapacitet, zato se sprejemajo ukrepi, ki so nujni, je postavitev tehničnih ovir opravičila ministrica. Ključni poudarki vrha EU so bili, da je potrebno učinkovito upravljanje in učinkovito vračanje v tretje države. Nemčija je že naznanila, da bo vračala tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev. Govora je bilo tudi o napotitvi 400 policistov v Slovenijo za varovanje schengenske meje. Ministrica je EU tudi obvestila o situaciji v Sloveniji, ki nima trajnih kapacitet, temveč zgolj začasne in omejene za hitro oskrbo migrantov. Postavitev tehničnih ovir je še komentirala z besedami, da “gre za nadzorovan proces, da ne pride do razlitja beguncev in migrantov po EU, kar je v interesu obeh – Avstrije in Nemčije. Smo v situaciji, kjer prihaja tretji val, varovanje schengenske meje je ključno, hkrati pa želimo ustvariti domino efekt vseh držav ob migracijski poti vse do Grčije“.

Celotno novinarsko konferenco (trajala je eno uro) si lahko pogledate v spodnjem videu. Vir: Vlada RS.

M. P.