fbpx

Kako dolgo bodo režimski mediji še tolerirali ekscese Urške Klakočar Zupančič?

Nekdanja sodnica, pravnica in predsednica državnega zbora zelo slabo razume pomen ustavnih načel. (Foto: STA)

Urška Klakočar Zupančič je že pred nastopom na visoko funkcijo predsednice državnega zbora dvignila veliko prahu s svojim, za takratno sodnico, neprimernim komentiranjem na socialnem omrežju, odkar pa je v svoji novi vlogi večkrat pred očmi javnosti, je njena domnevna nevrotičnost še izrazitejša. Da njeno vedenje za omenjeno vlogo ni spodobno, opaža in o tem poroča več medijev. Nekatere stvari enostavno niso opravičljive ne glede na določene situacije v osebnem življenju.

Sedanja predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je bila medijsko prvič zares izpostavljena zaradi neprimernih izjav na Facebooku, ko je med drugim nekdanjega premierja Janeza Janšo označila za diktatorja. In če smo mislili, da je bil to le eden od lapsusov, ki se slučajno zgodi, smo se pošteno zmotili, saj jih Klakočarjeva niza enega za drugim. To je opazila večina medijev, ki so nad njenim neprimernim in čudnim obnašanjem prav tako presenečeni.

Še nekaj mesecev nazaj se je obraz Klakočarjeve pojavil na naslovnici revije Obrazi, ki jo izdaja družba Svet24 v lasti levičarskega tajkuna Martina Odlazka. Levičarski mediji so častili njene za sodnico nedopustne politične izjave in kritične zapise zoper Janeza Janšo in vlado, zaradi česar je konec lanskega avgusta prostovoljno zapustila sodniške vrste in svoje delo preselila na področje gospodarstva. S tem si je prislužila plus točke na levem polu, levičarski mediji pa so jo kovali v zvezde.

In ko smo že mislili, da je bil to le ena od naključnih in impulznih odločitev, je Klakočarjeva začela nizati eno za drugo. O tega, da je v enem od predvolilnih soočenj žugala s prstom takratnemu digitalnemu ministru Marku Borisu Andrijaniču in vpila, kako grozno mora biti sodniku Branku Masleši zaradi vseh pritiskov, ki so se usuli nanj zaradi njegove domnevno neobstoječe diplome. In da mu nihče v studiu javne RTVS ne seže niti do kolen (in to si je drznila reči v prisotnosti dr. Ernesta Petriča). Že takrat ni bilo moč spregledati, da primer Masleša Klakočarjeva jemlje osebno. Andrijanič je takrat stavil na sodnike z veliko integriteto, strokovnostjo in pokončnostjo. Besede Klakočar Zupančičeve pa so bile en sam čustveni izliv brez stvarnih vsebinskih argumentov, da ne govorimo o nekaterih izjavah, ob katerih se marsikdo vpraša, zakaj bi jih sploh bilo vredno izgovoriti.

Moč ji je stopila v glavo
Dejstvo, da zadeve jemlje osebno in da sta ji oblast in moč stopili v glavo, se je izkazalo tudi kasneje, ko je vpila po parlamentu in ostalim (tudi samemu predsedniku vlade Robertu Golobu) žugala s prstom, kar je bilo prav šokantno, glede na to, da obstajajo pravila za obnašanje v parlamentu, ki bi jih morala predsednica spoštovati kot prva na seznamu. To ji je očital celo vodja poslancev SD Jani Prednik, ki ji je dejal: “Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi,” kar je bilo še posebej presenetljivo, saj so še nedolgo nazaj vsi držali skupaj. Kot bi morala spoštovati tudi protokol na državni proslavi, na kateri je po rdeči preprogi korakala, kot bi bila na filmskem festivalu. Tudi mediji, ki se ne ukvarjajo s politično sfero, so se o tem “neslavnem” dogodku razpisali in trdili, da je bilo to neprimerno, sploh tisti del, ko je Klakočarjeva ob aplavzu obrnila hrbet častni gardi Slovenske vojske, orkestru Policije in praporščakom. Na tem mestu je morda vredno omeniti tudi, da so bili na letošnjo slovesnost znova povabljeni tudi praporščaki vseh veteranskih in domoljubnih organizacij.

Marsikoga pa je pustil odprtih ust tudi njen zadnji nastop pred novinarji, ko se ji je zatikalo pri izgovorjavi besede špekulirati, povrhu vsega je bilo videti cel kup smejanja, vmes je celo padel mikrofon enega od medijev. Vse skupaj je bil le še dokaz več, da je Klakočarjeva stopila v prevelike čevlje in je svoji funkciji nedorasla. Eno je biti sproščen in to graciozno izražati, povsem nekaj drugega pa je biti nevrotičen in izražati frustracije iz zasebnega življenja na visokem položaju, ki zahteva upoštevanje in spoštovanje pravil.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Foto: STA)

Ločevanje zasebnega in službenega življenja ji ne gre
Kljub njenim zdrsom pa nekateri levičarski mediji še vedno iščejo v Klakočarjevi nekaj, na kar bi se lahko oprli, da bi še vedno verjeli in  javnosti pokazali, da je prava za to vlogo. V svoji knjigi Gretino življenje, ki naj bi imela kar nekaj avtobiografskih vsebin, Klakočarjeva kot avtorica piše o ženski z izjemno notranjo močjo, kot je povedala za nekatere medije, ki premaguje hude življenjske preizkušnje. Priznala je, da ima eden od njenih sinov zdravstvene težave, kar je razumljivo težko za vsakega starša, vendar ne opravičuje izlivanje njenih frustracij nad predstavniki v državnem zboru. Pa vendar je več kot očitno, da svoje frustracije iz zasebnega življenja nosi tudi v službo, zato se ponovno poraja vprašanje, ali je sploh primerna za to pozicijo. Po navedbah portala Mravljišče so njeno “svobodnjaško” navzočnost opazili tudi tuji mediji, ki posmehljivo pišejo o “rojstvu nove zvezde”, medtem ko naj bi eden od poznavalcev slovenske medijske scene, dejal, da:
“če bo slovenska kronska princesa pretiravala, se ji lahko zgodi, da bo na koncu postala le še pasja princesa.” Na dobri poti je, da se ji to zgodi, zdaj ko izgublja kredibilnost tudi pri tistih, ki so jo prej kovali v zvezde.

Tanja Brkić