fbpx

Kako je Cerar pojasnjeval ceno enega azilanta

Foto: STA

Cerar je pojasnil, da stane azilant Slovenijo 385 evrov na mesec, a je pri tem pozabil všteti še fiksne stroške, ki jih vlada vseeno plačuje za azilanta. Vinko Gorenak je pojasnil, da je skupen strošek na azilanta, ki ga plačujemo davkoplačevalci, 1344 evrov na mesec. To je kar trikrat več, kot država na mesec nameni upokojencu, ki je celo življenje delal za trakom. Cerar še vedno pravi, da v Sloveniji ni negativnega vzdušja.

Slovenija je od konca spetembra zaradi migrantske krize zapravila že več kot 32 milijonov evrov. Nekaj sredstev, in sicer okoli 25 milijonov evrov, smo pridobili iz evropskih sredstev in donacij, ostalo smo krili z davkoplačevalskim denarjem. Še več denarja pa zapravimo za vsakega azilanta. Poslanec SDS Vinko Gorenak je Mira Cerarja vprašal po točni številki – koliko stane državo posamezni migrant na mesec.

Vsi stroški skupaj znašajo 1344 evrov na azilanta na mesec
Premier se je želel izgovoriti z zneskom, da prosilec za azil državo stane 385 evrov na mesec. A ga je Gorenak opozoril, da je pri tem pozabil šteti še stroške plač zaposlenih in azilnega doma. ”Kontingenčni načrt z vašim podpisom, predsednik vlade, pravi, da je 378 evrov strošek osnovne oskrbe. Ni pa zajetih ostalih stroškov. S stroški zaposlenih in varnostnikov pridemo na znesek 1344 evrov na enega prosilca za azil na en mesec. Pri tem pa nismo šteli še dublinskih postopkov, stroškov prevajanja, zakonitega zastopanja, brezplačne pravne pomoči, zdravstvenega varstva in izobraževanja,” je pojasnil Gorenak.

”1344 evrov so plačali državljani za prosilca za azil, pa je vseeno, kako rečete tem stroškom. Slovenskim državljanom je to treba povedati. Državljanom, ki so celo življenje delali za tekočim trakom, vlada nameni 440 evrov na mesec, azilantom pa kar trikrat več. Minimalna plača znaša 553 evrov neto. To je 2,5-krat manj, kot država nameni za enega azilanta. Pri tem pa 290.000 Slovencev živi pod pragom revščine” je pojasnil Vinko Gorenak.

Cerar: Negativnost v Sloveniji je posledica prejšnjih vlad
Poslanec NSi Matej Tonin je Cerarja soočil z negativnim ozračjem, ki vlada v Sloveniji. ”Slovenci se veselimo samo zaradi uspehov športnikov. To, kar počnemo, pa ne daje velikega upanja ali veselja ljudem. Zadovoljstvo ljudi je slabše, kljub temu da naj bi bili materialni pogoji boljši. Ljudje imajo občutek dvojnih meril,” je dejal Tonin. A Cerar se še vedno slepi, da to ni res. Dejal je, da gre pri tem samo za Toninovo interpretacijo, da je v Sloveniji še vedno veliko veselja ter da je negativnost posledica prejšnjih vlad.

Ukrepi za kaznovanje krivcev za bančno luknjo niso učinkoviti
Na kritiko, da so krivci za bančno luknjo v Sloveniji še vedno nekaznovani, je Cerar naštel kup predlogov, s katerimi naj bi vplivali na preiskovanje bančne luknje, a mu je Tonin hitro pojasnil, da njihovi predlogi očitno niso učinkoviti. ”To vam lahko empirično dokažemo, da ukrepi ne delujejo, ker nihče od odgovornih za bančno luknjo ne sedi za zapahi. V Sloveniji odgovorni za bančno luknjo sedijo na vrhu največjih bank ali organizacij, ki upravljajo s premoženjem. To niso normalne stvari, to nam ubija državo,” je bil jasen Tonin.

M. G.