fbpx

Kako je Cerar zaroto proti ministrici zakuhal skupaj z Združeno levico

Foto: STA

Miro Cerar bo za razrešitev kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar nujno potreboval večino v državnem zboru. Očitno je premier dvomil o podpori strank SD in DeSUS, zato se je vse že vnaprej dogovoril z Združeno levico.

Cerar je že včeraj ministrici Julijani Bizjak Mlakar, sicer nekdanji članici SD, postavil ultimat, da ima čas do 12. ure, da ponudi svoj odstop. Premier pa je že prej vse natančno premislil. Po poročanju Požareporta se je z Združeno levico dogovoril, da bo ta za razrešitev delovala kot njegov “rezervni glasovalni stroj”.

Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni ponudila odstopa, so sporočili iz premierjevega kabineta. Kot je zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese, poroča STA.

Ker gre pri razrešitvi kulturne ministrice za politične in finančne usluge skupini nekdanje stranke Zares, dogovor z Luko Mescem in druščino ni bila prav nobena težava, temveč zgolj projekt, še poroča portal. Pričakovati je, da bosta stranki SMC in Združena levica tudi v prihodnje večkrat glasovali enotno. Mesec se mora najprej rešiti le socialističnih radikalcev znotraj svoje – zdaj že praktično nekdanje – stranke IDS.

Za pojasnila o dogovorih s Cerarjem smo se obrnili tudi na Združeno levico. Njihove odgovore še čakamo.

Si Cerar želi podrediti neubogljive ženske?
“Videti je, da bomo šli v parlament. Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive,” je bila včeraj po pogovoru s Cerarjem vidno pretresena ministrica Bizjak Mlakar. Pojasnila je, da jo je premier pozval k odstopu, vendar tega ne bo storila. Pri nesoglasjih med ministrico in Cerarjem je želel pomagati tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec, vendar mu to ni uspelo. Kot pravi, so razhajanja med njima očitno prevelika.

N. K.