Kako je ena Golobova poteza pahnila državo nazaj v socializem in pomanjkanje

Foto: Socialna omrežja, STA

Gorivo na slovenskih bencinskih servisih se bo s torkom močno podražilo. Cena 95-oktanskega bencina bo 1,755 evra, cena dizelskega goriva pa 1,848 evra. Vrste na črpalkah so bile že včeraj, mnogi pa do goriva sploh niso prišli, saj naj bi ga zaradi povečanega povpraševanja zmanjkovalo. “Družba Petrol ima na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč,” so sporočili iz Petrola – a v praksi se je strah izkazal kot utemeljen. Naftni trgovci namreč zaradi napovedi Golobove vlade raje čakajo na ugodnejši čas, ko bodo lahko zaslužili več.

Začelo se je! Svoboda! Na Štajerskem nikjer za kupit nafte. A naj čakamo z delom na torek, ko bo mogoče kupit nafto? Še malo pa bomo kot Venezuela! Ljudstvo plešite, … svoboda je,” je komentiral Franc Kangler – včeraj namreč na mnogih črpalkah po Sloveniji ni bilo mogoče natočiti goriva. “V torek, ko bodo naftni trgovci dvignili cene, bo goriva, tudi diesla, povsod dovolj. V letu 2008 je bil sod nafte približno 140 $, danes okoli 120 $. Zahtevki naftnih trgovcev državi za več desetmilijonske “izgube” so del scenarija za zavajanje ljudstva. Tistega, ki pleše,” je dodal Aleš Hojs. “Res moraš biti svobodnjak na kvadrat, da teden dni vnaprej napoveš podražitev goriv,” pa je zapisal Janez Janša.

Ekonomist dr. Matej Lahovnik je opozoril, da bi bila regulacija marž trgovcev z naftnimi derivati učinkovita, če bi marže predstavljale visok delež cene – vendar pa so največji problem visokih cen naftnih derivatov visoke dajatve. Slednje v ceni predstavljajo kar 60 odstotkov – med dajatvami pa so DDV, trošarine, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, takse za CO2 in prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije. “Pozitivno pri ukrepu vlade je, da poleg regulacije marž, ki nima pomembnejšega vpliva na ceno, začasno umika tri okoljske dajatve, ki dvigujejo cene goriv. Visoke dajatve so namreč bistvo problema visokih cen energentov. Kljub temu se bo jutri gorivo podražilo, ker je znižanje dajatev prenizko. Prava pot k blažitvi draginje je namreč dovolj veliko nižanje dajatev, ki zvišujejo cene energentom,” je pojasnil Lahovnik in spomnil, da je prejšnja vlada ta pristop uporabila pri cenah elektrike.

Vlada Roberta Goloba je torej prejšnjo sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni formuli, in regulacijo marž, na avtocestah pa cene popolnoma liberalizirala. Vlada je poleg tega začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve. “S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,668 evra za liter,” so zapisali na MMC-ju.

Jugonostalgiki jokajo od sreče
Jugonostalgiki imajo od sreče kar solzne oči, saj jim je z Golobovo vlado uspelo: poteptali so ustavo, predlagajo represivne zakone z drakonskimi kaznimi za anticepilce, cene norijo, vrste so na črpalkah, goriva je zmanjkalo … Jugoslavija je spet tu,” je komentiral Branko Grims, Andrej Černigoj pa je pripomnil, da bi bilo zanimivo izračunati, pod katero vlado bodo delničarji Petrola več dobili. “Danes nobeden ne napiše, da se delničarju Vizjaku pleše,” je dodal.

https://twitter.com/JureColja/status/1538808381644881922?s=20&t=r5ihUwMP3woRrVTFndyPfg

So preuranjeno napoved povišanja cen dodobra izkoristili? Gorivo so nekateri točili, čeprav ga ni bilo
Počakati moramo na borzno dogajanje, zato je kakršna koli napoved cene neumestna in preuranjena,” je prejšnji teden poudaril Golob. Navedel je cene, ki bi jih imeli, če bi ukrep v veljavo stopil pred enim tednom: za liter 95-oktanskega bencina bi odšteli okoli 1,70 evra, za liter dizla pa okoli 1,80 evra. Poudaril je, da so tržne cene za dizel v nekaterih državah celo višje od 2,1 evra. “Iskali smo ravnovesje pri tem, kaj naši potrošniki še lahko prenesejo,” je pojasnil Golob. Pomanjkanje goriva se danes nadaljuje, na Petrolu pa zavračajo očitke, da gorivo pred torkovi podražitvi namerno zadržujejo. Tudi pri OMV poudarjajo, da je razlog za pomanjkanje močno povečanje povpraševanja. Poleg tega se je oglasil tudi gospodarski minister Matjaž Han in zagotovil, da je goriva dovolj. “Ravnali smo odgovorno in predvidljivo. Uveljavitev uredbe smo načrtno zamaknili za en teden. Da se potrošniki in gospodarstvo in distributerji lahko pripravijo. Ali so bili ustrezno pripravljeni, lahko presodite sami,” je dejal in povedal, da so na  teren poslali vse tržne inšpektorje, ki so bili na voljo. Po drugi strani pa se je na družabnih omrežjih pojavil posnetek prevoznika, ki je kljub napisu, da ni goriva, vseeno lahko napolnil svoj rezervoar – posnetek so objavili tudi na portalu 24ur. So preuranjeno napoved povišanja cen nekateri dodobra izkoristili?

Sara Bertoncelj