fbpx

Kako lahko iz laži, sprenevedanja in skrivanja izračunov narediš reformo? Vprašajte Milojko Kolar Celarc

Foto: Nova24TV

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je lagala, ko je izjavila, da je predlagala znižanje premij zdravstvenega zavarovanja na Vzajemni. Razkrinkali so jo prav njeni nekdanji delodajalci. Sprenevedala se je, ker je trdila, da bo do 12. decembra pripravila reformo. Ni je pripravila do obljubljenega datuma niti ni pripravila reforme, temveč zgolj “izhodišča”. Pripravila je spremembo zakona, ki je reformna le toliko, da ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ker je bila kot direktorica Vzajemne neuspešna.

Njena tako imenovana reforma je v resnici zgolj dvigovanje davkov pod krinko solidarnosti. Brez izračunov, brez simulacij in brez jasnih ciljev. Oziroma, če smo natančni, ministrica pravi, da izračune ima, vendar jih noče pokazati. Pravi, da ji je treba zaupati. Ne želi jih pokazati niti socialnim partnerjem, s katerimi naj bi se pogajala. To je neresno in obsojanja vredno. Ne moremo reči, da je sramotno in nedostojno, ker je vlada Mira Cerarja že zdavnaj izgubila sleherni občutek za čast in dostojnost.

Pobalinske reforme Milojke Kolar Celarc
Lotiti se sprememb, ki se dotikajo skoraj vseh državljank in državljanov, na takšen amaterski način je milo rečeno pobalinsko. Rezultat te “reforme” bo zgolj dodatna obremenitev plač in nič drugega. Korupcija v zdravstvu bo ostala ali pa bo še hujša. Ljudje bodo še naprej čakali na zdravljenje nenormalno dolgo. Edini ukrep bo le dvig prispevne stopnje in s tem znižanje neto plač.

Karkoli si že mislimo o dopolnilnem zavarovanju, je to prostovoljno. In ni res, kar pravi ministrica, da bodo tisti z nizkimi plačami plačevali manj. Mnogi bodo plačevali več, ker so zdaj izkoristili možnost, da ne plačujejo nič.

Poleg tega predlog predvideva povišanje stopnje za zdravstveno zavarovanje za upokojence, kar bo plačeval proračun. To preprosto pomeni, da bomo iz proračuna še več denarja namenjali za zdravstveno blagajno. Kaj za vraga pa je proračun? Proračun ni čudežna vreča, iz katere vzameš, ko ti zmanjka. Proračun je davkoplačevalski denar, to je denar, ki ga prispevamo vsi. Torej bo “dobra ministrica” ukinila dopolnilno zavarovanje, da bi 80 odstotkov ljudi plačevalo manj, hkrati pa bo primanjkljaj vzela iz proračuna, v katerega bomo zato plačevali več. Ministrica se norčuje iz vseh nas. To počne zato, ker ji dovolimo. Takšni so pač novi obrazi, ko so v politiki že več kot 20 let.

Ministrica je torej pripravila zakon, ki ne rešuje ničesar. Zakon, katerega edini namen je rešiti njen položaj in rešiti nesposobno Cerarjevo vlado. Drage državljanke, dragi državljani, spoštovani davkoplačevalci: Ali boste res dovolili, da kradejo vaš denar in zadolžujejo vaše vnuke?

Boris Tomašič