Kako so na Planet TV pripravili medijski umor vodje KPK Borisa Štefaneca

Predsednik KPK Boris Štefanec (foto: Nova24TV)

Pretekli četrtek so me povabili v oddajo »Argument« na Planet TV. Tema naj bi bila korupcija. Vseh sogovornikov še niso imeli, a pristal sem na sodelovanje. Toda izkazalo se je, da osnovna tema sploh ni bila korupcija in njeno stanje v Sloveniji ampak je šlo preprosto za medijski umor šefa KPK Borisa Štefaneca. Če bi poznal celoten koncept oddaje bi moje sodelovanje seveda zavrnil.

Ne zanimajo me notranje razprtije v KPK, vezane tudi na finančno poslovanje KPK in nepravilnosti, ki so jih očitno zagrešili uslužbenci KPK, o tem nisem vedel nič in sem za njih izvedel šele v oddaji sami.  Štefanec bi v tem primeru vsekakor moral ravnati ostreje do podrejenih uslužbencev. Se pa zagotovo ni mogoče strinjati z nekaterimi stvarmi, ki so se v oddaji zgodile. Naj jih naštejem vsaj nekaj.

Nedopustno je da delo KPK in Štefaneca ocenjuje Drago Kos, ki je v postopku pred KPK v zvezi z delom njegovega podjetja v NLB. Taka oseba preprosto ne more dajati objektivnih ocen.

Štefanecu očitajo stvari na katere ni imel nobenega vpliva

Očitati Štefanecu konflikte z njegovo nekdanjo namestnico Almo Sedlar je povsem neprimerno, saj si Štefanec konfliktne Alme Sedlar ni izbral sam, izbral mu jo je predsednik države. Več ali manj pa je bilo že takrat jasno, da je imela konflikte v vseh službah, ki jih je do takrat opravljala.

Foto: STA. Levo Alma Maruška Sedlar.

Število koruptivnih dejanj in število kaznivih dejanj korupcije v Sloveniji neposredno povezovati z delom KPK in uspešnostjo KPK je milo rečeno neumno. Najmanj korupcije zaznavata Švedska in Danska, ki služb kakršna je KPK sploh nimata, največ korupcije pa je zaznati tam, kjer imajo službe kakršna je naša KPK (v glavnem države nekdanje Jugoslavije, Albanija in Moldavija).

Sploh pa je število prijav, ki jih je prejemala KPK v času Klemenčiča in število prijav, ki jih prejema KPK danes (to je padlo iz nekaj manj kot 1900 na okoli 500) neumno povezovati z uspešnostjo Štefaneca. Klemenčič je bil dejansko medijski gromovnik na temo korupcije in z dominantnimi mediji je ustvaril vtis, da je edini pravi borec zoper korupcijo, od tod veliko prijav korupcije KPK, Štefanec pa se v medijih ne pojavlja in dela, zato seveda manjše število prijav korupcije.

KPK nima pooblasti za preiskovanje sumov korupcijskih kaznivih dejanj

Kakršnokoli prijavljanje sumov korupcijskih kaznivih dejanj KPK kadarkoli, pa je tako ali tako čista neumnost. KPK ne pod Klemenčičem ne pod Štefanecom nima policijskih pooblastil za preiskovanje sumov korupcijskih kaznivih dejanj, zato je KPK v tem smislu le poštni nabiralnik za policijo in vsakega dne, ko se take prijave zadržujejo na KPK je škoda. Torej je povsem nepomembno ali je ta nabiralnik velik ali majhen.

Goran Klemenčič Foto: STA

Še največji problem pa je seveda vsebina dela Klemenčiča in sedaj Štefaneca. Klemenčič je svoje delo opravljal dejansko kot politkomisar leve politične opcije in to dobesedno. Ne spomnim se odmevnega primera, kjer bi s prstom pokazal na vidnega levega politika. O korupciji je veliko govoril, tudi o tisti v NLB, nikoli ni omenil nikogar z imenom in priimkom, nenazadnje pa je s poročilom o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank dobesedno nezakonito “vrgel” drugo Janševo vlado. Kot vemo je sodišče poročilo kasneje razglasilo za nezakonito, Klemenčič pa je postal minister. Štefanec pa udari levo in udari desno, med drugim je zaposlitev Boštjana Škrleca na mestu generalnega sekretarja Vrhovnega državnega tožilstva, gladko razglasil za koruptivno ravnanje takratnega prvega in skrajno levega tožilca Zvonka Fišerja. Česar takega Klemenčič ne bi naredil nikoli.

Medijski umor

Oddaja Argument na Planet TV je izpadla kot je. Ponavljam, če bi poznal koncept oddaje v njej ne bi sodeloval, ker sedaj vem, da je šlo za medijski umor Štefaneca in nič drugega.

Pa da ne bo prav nobene trohice dvoma. Štefaneca ne zagovarjam. Ko je bil pred štirimi leti  imenovan na ta položaj, smo v SDS s posebno sejo DZ problematizirali njegovo imenovanje. Zakaj bi ga torej danes branil? Nobenega razloga za kaj takega ni. Oprostite, en razlog pa je. Pošten odnos do dela človeka, ki si ga sicer nisem želel na tem mestu, vem pa, da delo opravlja veliko bolje od svojega predhodnika.

 

Vinko Gorenak

 • Peter

  KPK, ki ne služi ničemur.

  • xtc

   Služil je namen-obračunavati z JJ in SDS.

 • ZatonMesecnikov

  Ajde, ne vem s čim si tale Štefanec zasluži svojo plačo. Ampak očitno je planirana za nekoga drugega.

 • samsara

  Navedel bom zgolj en priemer učinkovitosti in integritete KPK in njenega vodje.
  Tale Štefanec je že pred časom, pred zadnjii volitvani, hotel objaviti poročilo KPK ki se nanaša na srečevanje takratnega in sedanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z nekdanjim šefom zločinske in teroristične organizavija Udba, Janezom Zemljaričem, ki ga mediji predstavljajo kot vplivnega lobista čeprav kot tak ni registriran. Srečala sta se večkrat. Nekatera srečanja so bila prijavljena oz. registrirana, nekatera ne. Potekala so ne delovnem mestu ministra za gospodarstvo in med delovnim časom.
  Takrat je objavo tega poročila s pravnimi sredstvi zadržal omenjeni minister, ker naj bi bila vsebina takšna, da bi mu ob morebitnemu nadaljevanju njegove politične kariere (bilo je pred zadnjimi volitvami) morda lahko škodovala, a je pozneje KPK dobil sodno dovoljenje za objavo svojega dokumenta.
  Pri tem pa je tudi ostalo, kolikor mi je znano. Počivalšek nemoteno počiva na svojem že predhodno segretem fotelju, medtem ko KPK zgolj meša meglo, troši davkoplačevalski denar, ščiti ‘tekovine’ in njih promotorje ter konzumente. Slednji so jo prav s tem namenom tudi ustanovili.
  To je zdaj jasno že skoraj vsakomur razen tistih, ki se še obračajo nanje.

 • freedomfighter

  A lahko kdo razloži kaj štejete pod provokacijo ?

 • Franjo Trojner

  Ali ti ljudi zaposleni v dominatnih/levici servilnih medijih res nimajo nikakršnega občutka za moralno, pravno in etično? Ali ti ljudje res ne poznajo nobenega sramu, si nikoli ne nastavijo ogledalo, se pokesajo?? Ali ti ljudje ne poznajo zgodovine in se iz nje niso nič naučili? Ali so se dominatni, levici servilni mediji v Sloveniji svoje ” profesionalnisti”, ” strokovnosti”, ” nepristranskosti” in “neodvisnosti” od politike učili direktno od legendarne severnokorejske voditeljice državne televizije Ri Chun-hee?? Ali pa se je Ri Chun- hee učila od naših dominatnih, politični levici servilnih medijev, je vprašanje za 1€??? Vsaki normalni osebi je odgovor na zastavljeno. vprašanje lahek in znan!

 • Djuro Sumar

  Dejstvo je, da bi morali tegale Štefaneca odstaviti že pred leti, saj samo meša meglo in vleče plačo. Morali bi ga poslati v Bruselj, da nebi delal škode Sloveniji.

 • xtc

  hm?
  gospoda gorenaka poznam na videz ravno oni dan sem ga srečal z Gosop v elektro trgovini,kjer sem nabavljal za firmo.
  gospo tudi poznam malce bolj osebno iz delovnega mesta ,ki ga je pred upokojitvijo opravljala,gospod Gorenak pa se je ravno v soboto poljal mino naše firme,kot večkrat saj smo za glavno cesto.
  Tako Gospa kot Gosod sta zelo podobna v stališčih,vendar me pa pri Gospodu Gorenaku včasih zmoti njegova malce naivnost kot tule sedaj pri KPK,še zdaj ni dojel ,da namen KPK ni bil resnično preizkovati korupcijo,pač pa je bila KPK ustanovljena z točnim namenom obračunavanja Desnico in SDS ter JJ in njih uničevanje z lažmi natolcevanji in konstrukti,ki so padli kasneje.
  Seveda pa je Štefane kakršen koli že prišel na to mesto,zato,ker zadeva ni bila več uporabna za obračunavanje z opozicijo,so pa bila plačana delovna mesta za “naše”,no Štefanec pa je očitno svoje “poslanstvo” vzel malce prezares in obelodanil nekaj lumparij kučanovih maziljencev to pa je bil povod za njegovo postopno ,če že ne hitro medijsko eksikucijo.
  Upam ,da Gospod Gorenak ne bo tako naiven glede komisije,ki bo preizkovala financiranja strank,kjer gre za neko novo Patrijo in kjer bo Kahldorfer zopet bral napisano tisto,kar mu bodo napisali Kučan,klemenčič,Kos in še kdo in prodajali za resnico,da SDS financira Orban itd,seveda računajo zopet na medijski pomp in škodovanje,ko pa se bodo zadeve zagozdile na sodišču pa bodo padle kot Patrija a škoda bo zopet nareta.
  Zato bo treba biti zelo previden pri tej komisiji,saj Modendorfer zagotovo ne bo želel preizkovati nikogar drugega kot opozicijo.
  Da pa bo mera še bolj polna pa je tukaj govor Fajonove v EU,ki je bolj ali manj direktno govorila v EU parlamentu da je Orban in JJ ter še kdo fašist(žaljivka) in ,da mora EU take stranke prepovedati.
  HaLLLLLLLLLLLLLO,legalno izvoljene politike bi prepovedala?
  Kar je novo svarilo opoziciji,kaj naklepa EU levica in Kučan v SLO.

 • mali49

  Med ogledom oddaje sem tudi sam dobil občutek o diskreditaciji in se strinjam z gospodom Gorenakom. Tega novinarja poznam še iz kanala A. Je bil vedno zelo nesramen, večinoma do desnih politikov. Že takrat je deloval po naročilu iz ozadja.

  • zokispoki

   Ta novinar se ima za pametnrga, vendar to ne drzi. Res pa je, da je izrazito nerazgledan in pristranski. V resnici je ubogi rezimski lizun !

 • Franc Šink

  G.Štefanec mi je enkrat omenil: France nimaš pojma, kako težko se je boriti z temi barabami. In se strinjam z njim.

  • učko

   Poanta tega tvojga posta je u tem, da se z njim hvališ kako osebno poznaš Štefaneca. No, pol si pa politik. In povej mi, a je kakšen normalen, al pa sposoben, al pa pošten politik u Zloveniji? No, ti bom pomagal, NI GA !!!!!

   • Franc Šink

    Štefanec ni politik.

   • if

    Nedemokratično pokvarjena očala nadomestite z očali demokratične transparentnosti.

 • Oregon

  tole je žal vse res. Kos, vojni dobičkart nna NLB nima pravice ust odpret na to temo. Če bi bilop kaj poštenja.

 • komar marko

  KPK je imela svoj namen,ki je bil dosežen-Hebla se rdečkotom za preiskovanje korupcijepri njih. To so ustanovili za desno stran,sedaj ko jone potrebujejo in se je STEFANEC lortil rdečkotov, sojih POPLJUVALI in jo bodo kmalu UKINILI!

 • VERZIFIKATOR

  Dragi Sok

  S PLANETA KOS

  Na planetu Kos da je življenje,
  smo izvedeli zdaj na te-ve-ju,
  šla novica brž je po releju,
  so za drugo še vprašali mnenje.

  Se s planeta Kos je sam oglasil,
  ki naj bil bi tisto bitje živo,
  kazal je podobo kratko, sivo,
  čivkal je kot kos in dolgočasil.

  Ni res, da življenje je razkrito,
  vse je laž, ki Štefan jo razširja,
  kos ga jezno s čivkanjem ozmerja,
  češ da vse je še v skrivnost ovito.

  Štefan astronom je, naj dodamo,
  znana njega je inovativnost,
  je razkril planetov koruptivnost,
  vodi ki sistem v vesoljsko dramo.

  Se planet je ob odkritju stresel,
  s samega so Kosa poklicali
  bitje sivo, mikrofon mu dali,
  sivec se nad Štefanom je znesel.

  Svoj obstoj odločno je zanikal,
  ni na Kosu, rekel je, življenja,
  vse le stvar zgrešenega je mnenja,
  proti Štefanu je sivček sikal:

  »Štefan nima znanja ne vizije,
  ni razkril me, to je vendar jasno,
  čivkam sicer, a samo polglasno,
  to je šum s planet-televizije.«

 • ludvig

  …vsekakor levica pripravlja teren za novega šefa KPK, in očitno so zato aktivirali Šoltes -ki se vrača iz Bruxsellesa – čeprav je v preteklosti, kot šef Računskega sodišča storil bore malo v boju proti korupciji…. poštenjak Kos pa iz ozadja – tokrat iz Islamabada – zopet plete mrežo, ki ne bo ogrozila njegovih rabot pri sesanju davkoplačevalskega denarja…

  • SIMON ROZIC

   Tragično! Kdaj bomo s polja realnosti odstranili Kučanove fosile ?
   Bojim se, da nikoli!
   Edini, ki nosi glavo zelo pokonci je Štefanec, čeprav tega nismo
   pričakovali; najbolj so se opekli rdeči fosili, ker so predvidevali
   sebi lojalnega ” bedanca” !
   Štefancu lahko samo čestitam!

 • karpelec

  Ti argumenti so argumentirano doživeli samo2x, potem pa so ta tretji postali mešanica krompirjeve juhe, kjer je dr. Gorenak bil kot okras te juhe, ki ni sodil zraven ali pa kot neka neposrečena protiutež. Kos je žvrgolel z modrico na očesu. Vse skupaj je bila ena godlja, ki je nastavila marsikaj. Le kdo jo je naročil in plačal.

  • ludvig

   ..večinski lastnik Planet TV je Telekom, lastnik Telekoma pa je Država Slovenija…vse niti vodijo do vladajoče politike…..plačuje pa Telekom, do sedaj je že 37 mil EUR poniknilo v Planetu TV..

 • montyamp

  KPK – KOMISIJA ZA POSPEŠEVANJE KORUPCIJE

  • Peter

   Komisija za Prikrivanje Korupcije.

 • Andrej

  Klemenčič je imel nalogo odstraniti Janšo. Ker mu je to uspelo (način za komuniste nikoli ni bil pomemben, ker po njihovo cilji opravičujejo vsa sredstva) je bil nagrajen z ministrskim stolčkom. Štefanec pa nima koga odstraniti, ker so samo še LEVI ostali na oblasti. Pa tudi vsa ministrska mesta so zasedena. Pričakujem, da bodo KPK kmalu ukinili kot nepotreben strošek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!