Kako so policisti skušali premierja Cerarja učiti osnov prava. Očitno brez uspeha

Foto: J. F.

Prah okoli primera nezakonitega migranta Ahmada Shamieha se očitno še nekaj časa ne bo polegel. Zdaj so se oglasili tudi policisti, ki so Miru Cerarju napisali pismo in ga v njem poučili o delu policistov.

“Združenje policistov Slovenije je pred dnevi objavilo posebno pismo, v katerem se je očitno opredelilo do Mira Cerarja in njegove ustavitve deportacije sirskega državljana na Hrvaško. Žalostno je, da morajo policisti, ki imajo večinoma srednjo šolo, prava učiti ustavnega pravnika Mira Cerarja. Ker pismo pove veliko in še več ga povzemam v celoti,” je na svojem blogu, kjer je pismo tudi objavil, zapisal poslanec SDS dr. Vinko Gorenak.

Spoštovani

V zadnjem času nas žalosti dejstvo, da je nad neodvisnostjo policistovega dela, ki ga opravlja, prevladala politična volja in  odločitve, ki slabo vplivajo na vladavino prava in opravljanje poklica policista.

Policist v Republiki Sloveniji opravlja naloge in izvaja pooblastila, ki so mu dana z zakoni. Pri svojem delu mora upoštevati Ustavo RS, Deklaracijo o človekovih pravicah in Evropsko konvencijo o varstvu  človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Biti mora pošten, strokoven, zakonit in imeti visoko stopnjo integritete. Policist ne sme nikoli podleči političnim pritiskom in ne sme biti član politične  stranke, prav tako mora biti vizualno in osebnostno urejen. Policist po zakonu v Republiki Sloveniji izvršuje odločbe, izdane s strani državnih organov in sodišč. Policista se nikoli ne sme uporabljati za politična obračunavanja ali doseganje ciljev mimo odločitev državnih  organov in sodišč, vendar se v zadnjem času pojavljajo primeri, ko temu ni tako in na ta problem želimo opozoriti v Združenju policistov  Slovenije.

Zadnji primer, ki se je zgodil pred nekaj dnevi v Ljubljani, ko je imela policija izvršljivo odločbo za izročitev tujega državljana v Republiko Hrvaško in je bila s strani Vlade RS izvršitev odločbe zadržana, se poraja vprašanje, ali ni bil izveden politični pritisk na nepristransko in neodvisno delo policije.

Tudi povabljen obisk navedenega tujca s strani poslancev v Državni zbor Republike Slovenije odpira vprašanje, ali je tovrstno početje legitimno in primerno, ob tem, da je za navedenega tujca bila izdana pravnomočna odločba o deportaciji v Republiko Hrvaško. Ali ni poslanec v državnem zboru dolžan braniti interese slovenske države in naroda, ki ga je izvolil? Državni zbor je hram demokracije in ne prostor za  politična obračunavanja in izvajanje pritiskov na neodvisno in  nepristransko delo policije.

Nadalje se nam poraja vprašanje, kdo je odredil, da se izročitev tujca ni izvedla? Pomembno je, da policist ve, kdo vse vpliva na njegovo delo in da se mu ne porajajo vprašanja, ali izvršuje naloge, ki so sploh legitimne.

Naš namen ni vplivati na delo policistov in ne prerekamo odločitve sodišča oziroma državnih organov, tudi se ne opredeljujemo, ali je izročitev tujca potrebna ali ne. Želimo le opozoriti na problem, ki se je pojavil pri policistih, saj so v dilemi glede izvrševanja odločb, izdanih s strani državnih organov, ko pa se na drugi strani izvršljive odločbe ne izvršujejo oziroma se jih ne sme izvršiti.

Menimo, da policist mora izvrševati pravnomočne odločbe, izdane s strani državnih organov, saj le tako lahko zagotavljamo pravno državo,  v nasprotnem primeru se lahko pojavijo odklonski pojavi, ki lahko posredno vplivajo na varnost države in državljanov Republike Slovenije.

V Združenju policistov Slovenije smo vedno znali prisluhniti policistom in jim pomagati v ključnih težavah. Prepričani smo, da bo v Republiki Sloveniji obveljala vladavina prava in da gre za posamezen primer, ki ne sme in ne bo vplival na neodvisnost sodstva in policije.

Ivan Kramberger
predsednik

B. V.

 • indijanka

  Hja. Politika ne popusti otrokom, zakaj bi pa policajem. Do volitev bodo morali svoje delo opravljati maskirani, sicer bodo deležni gneva okolice. Tudi sama sem v Mladini prebrala, da sem skrajna desničarka, ker se ne morem prisiliti, da bi Ahmadovo zgodbo pogledala s srcem. Kmalu bi bruhala, ko sem prebrala, da so družino z otrokom, ki se je rodil v Sloveniji, brez pomisleka izgnali, okoli Ahmada pa tak cirkus. Ahmadova zgodba ni zgodba sočutja, ampak zgodba koristoljubja. Ker politiki Ahmad preprosto koristi.

  • karlina

   Indijanka, sama nočem več komentirati na levih portalih, ki zavajajo in nas hočejo narediti človekoljubne, tujcu, ne SLOVENCEM !!!!!

  • cosmosjasnovidec

   Točno.
   Koristi jim že za to,da ga komunajzarska istospolna levaška drhal od “kordiša,brgleza,cmerarja”in naprej naskakuje ta jim pa drži za zameno,da ga ne pošljejo na Hrvaško.
   Kaj misliš zakaj so ga imeli nekaj časa v parlamentu kjer so imeli z njim sexualne orgije?
   Zato,da so mu razširili in razčesali analno odprtino tako,da so imeli razlog,da ga namestijo v bolnišnico samo,da se izogne deportaciji.

 • xtc

  No tukaj lahko vidite kako je Cerar ugleden pravnik in pove vam vse o tem kako je do naziva prišel.

  • karlina

   TOČNO !!!!!!

 • Vera

  Cerar : Skrij se raje , saj so policisti očitno bolj izobraženi, kot si sam . Naredili so šole, ki so predpisane , ti pa si kar dobil diplomo, znanja pa nimaš nobenega !

  • karlina

   Točno, Vera, njemu so diplomo enostavno samo spisali, ker je naš-njihov.

  • cosmosjasnovidec

   Ja seveda,če mu jo je kupil njegov stari udbovec.

 • karlina

  Bravoooo, vsaka čast, policaji, ampak vem, da se Cmerkota ne bo nič prijelo, on vztraja pri svoji “pameti” in itak vedno poudarja, da ga mnenje malega človeka ne zanima.

 • cosmosjasnovidec

  Pismo ne bo zaleglo nič.
  Policija ima v takem primeru pooblastilo aretirati kršitelja zakona SLO ustave kateri se lahko tretira kot njen izdajalec ter protidržavni osebek št.1 kateri se mora eliminirati.Še posebaj to velja za člana parlamenta in predsednika države samega.
  Policija katera ga kot kršitelja ne aretira prav tako krši enakopravno ustavo svobode državljanov.
  Torej vsakega drugega bi aretirali v takem primeru sluzavega “cmerarja”pa pustijo na miru.To pomeni,da seveda vsi državljani Slovenije niso enakopravni ter za ene velja takšen za druge pa drugačen zakon kar se sicer ve že od samega nastopa komunajzarske levaške SMC vlade.
  Ravno zato vedno poudarjam,da so si Slovenci vsemu skupaj sami krivi,ker jih ta drhal vodi žejne čez vodo ne ukrenejo pa ničesar razen pišejo doma za računalniki kaj je in kaj ni v redu na žalost.
  Ne verjamem več ne enim ne drugim,ker je tole navadna manipulacija.

 • Franc Šink

  Vsak kurji tat se bolj spozna na zakon kot on.