fbpx

Kako so revizorski hiši PwC, ki ji zaradi Adrie Airways grozi odvzem licence, državni posli zacveteli po obisku Draga Kosa in Roka Praprotnika!

Foto: STA

Visoki prihodki družbe PwC Svetovanje iz poslov z državo so se pričeli konec leta 2015. In nenavadno sovpadajo z dogodkom, s katerim se je na Facebooku postavljala oktobra 2015, ko so gostili razvpite člane Komisije za preprečevanje korupcije – bivšega predsednika Draga Kosa, ki je z zasebnim podjetjem R.U.R. bajno služil pri takrat še državni NLB in čigar vpliv danes izhaja zlasti iz intimne zveze s Tjašo Slokar Kos, vplivno urednico na POP TV, Roka Praprotnika, nekdanjega namestnika šefa KPK Gorana Klemenčiča, ki je pri NLB zaposlen danes, in nekdanjo namestnico šefa KPK Almo Sedlar.

Slovenski oddelek revizijske družbe PricewaterhouseCoopers (PwC), za katerega so včeraj pri Agenciji za javni nadzor nad revidiranjem potrdili, da je še vedno pod njihovo lupo, dela za celo vrsto državnih podjetij, razkriva Erar. Agencija je PwC pod drobnogled vzela po letošnjem zlomu Adrie Airways, ko se je izkazalo, da je revizijo za lani delala družba PwC, obstaja pa sum, da svojega dela niso opravili korektno. V Sloveniji sicer pod blagovno znamko PwC delujeta dve pravni osebi, obe na istem naslovu v Klečah, PwC Svetovanje d.o.o. in PricewaterhouseCoopers d.o.o., ki uporabljata tudi isti spletni naslov, kot je razvidno iz spodnjega izpiska baze Gvin.

Ko se je pričel potop Adrie Airways, ki je bila v času vladavine Alenke Bratušek prodana nemškemu skladu 4K Invest, je portal Siol poročal: Revidiranje lanskoletnih bilanc Adrie Airways, ki ga izvaja revizijska družba PricewaterhouseCoopers (PwC), je namreč pod drobnogledom Agencije za javni nadzor nad revidiranjem. Ta bo ocenila, ali so v PwC zares opravili svoje delo, če bi ugotovila hujšo kršitev, pa lahko revizijski družbi celo (začasno) odvzame licenco.”

Namestnica direktorice agencije Mateja Cimerman pravi, da revizija še ni končana: “Potrjujemo, da trenutno poteka nadzor nad poslovanjem revizijske družbe PwC, v katerega je zajeta tudi opravljena revizija računovodskih izkazov družbe Adria Airways d.o.o. za leto 2018.” Za kako velike stvari gre, nas opominja preteklost. Ko je leta 2001 izbruhnila afera Enron, ki je prinesla kolaps podjetja, se je zaradi nedoslednega revidiranja potopila tudi družba Arthur Andersen, ki je bila v tistih časih globalni revizijski velikan.

Ko prihodki z državo nenadoma poskočijo
Pri slovenskem primeru je zanimivo, da storitve dužbe PwC Svetovanje, ki je bila ustanovljena leta 2013, obilno uporabljajo proračunski porabniki, o čemer priča Erar. Tako so v teh šestih letih z državo ustvarili neverjetnih 715 tisoč evrov prihodkov. Največ s SID banko, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Zanimivo pa je, da so se visoki prihodki družbe PwC Svetovanje iz poslov z državo pričeli konec leta 2015. In nenavadno sovpadajo z dogodkom, s katerim se je na Facebooku postavljala oktobra 2015, ko so gostili razvpite člane Komisije za preprečevanje korupcije – bivšega predsednika Draga Kosa, ki je z zasebnim podjetjem R.U.R. bajno služil pri takrat še državni NLB in čigar vpliv danes izhaja zlasti iz intimne zveze s Tjašo Slokar Kos, vplivno urednico na POP TV, Roka Praprotnika, nekdanjega namestnika šefa KPK Gorana Klemenčiča, ki je pri NLB zaposlen danes, in nekdanjo namestnico šefa KPK Almo Sedlar.

 

Morda naključno, a zato nič manj zanimivo pa je, da se priimek Praprotnik na Facebooku pojavlja tudi med uslužbenkami PwC.

 

Rok Praprotnik pa se je na dogodku revizijske hiše, ki se je znašla pod drobnogledom Agencije za javni nadzor nad revidiranjem, pojavil tudi lani.

Andrej Žitnik