fbpx

Kako sta FDV in Ekonomska fakulteta želeli prelisičiti inšpektorat

Fakulteta za družbene vede. (Foto: Nova24TV)

Vse fakultete, na katerih so profesorji in dekani nezakonito prejemali dodatke za stalno pripravljenost, so morale Inšpektoratu za javni sektor poslati poročila o popravljalnih ukrepih. Inšpektorat je ugotovil, da Fakulteta za družbene vede in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani ukrepov nista izvedli v celoti, zato jima je določil dodaten rok za pojasnila. 

Poročilo je sicer oddalo vseh devet fakultet, katerih zaposleni so prejemali neupravičene dodatke za stalno pripravljenost. Ustrezna poročila so pripravili na vseh fakultetah, razen na ljubljanski Ekonomski fakulteti in Fakulteti za družbene vede. Inšpektorat je ugotovil, da omenjeni fakulteti popravljalnih ukrepov nista izvedli v celoti, zato jima je določil dodatni rok, do katerega morata popraviti svoje napake.

Fakulteti morata dokazila o izvedenih ukrepih predložiti v naslednjih 60 dneh, vključno s podpisanimi dogovori z zaposlenimi glede vračila preveč izplačanih dodatkov.

Skupno kar 770.000 evrov dodatka
Na sedmih fakultetah, kjer je postopek zaključen, bodo glede na dogovore vrnili 122.770 evrov nezakonitih dodatkov, na ostalih dveh fakultetah pa morajo vrniti skupaj 300.000 evrov. Inšpektorat za javni sektor je namreč ugotovil, da so na devetih fakultetah od leta 2012 do 2014 izplačali več kot 770.000 evrov dodatkov za stalno pripravljenost.

Dekan unverze vedel za to
Univerza v Ljubljani je sicer javno zatrjevala, da univerza kot taka ni nikoli dovolila izplačevanja dodatka, a kot dokazuje dokument o sistemizaciji delovnih mest na Fakulteti za matematiko in fiziko, ki ga je danes objavil časnik Delo, je dekan Stane Pejovnik sam podpisal dokumentacijo, ki je dovoljevala izplačevanje dodatkov.

M. G., STA