fbpx

Brez primere: Janković in Stanovnik na grobovih padlih za Slovenijo o izdajalcih

Foto: STA

Svojci žrtev v vojni za Slovenijo leta 1991 so ogorčeni napisali protestno pismo, v katerem so izpostavili neprimerno vedenje ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Janeza Stanovnika, ki sta se na komemoraciji na ljubljanskih Žalah “brez kančka dolžnega dostojanstva in pietetnega odnosa pogovarjala o tem, da sta vesela, da v Ljubljani še ne bo spomenika tem izdajalcem”.

Kot so še zapisali v pismu, že več let opažajo, da na slovesnost ob prazniku vseh svetih pri pomniku žrtvam vojne za Slovenijo prihajajo tudi nekdanji visoki predstavniki bivšega komunističnega totalitarnega režima in predstavniki organizacij, ki v samostojni Sloveniji zastopajo vrednote t. i. NOB-ja.

“Ker vemo, da je na žalost to del naše zgodovine, smo to nekako tolerirali. Vsi vemo, da so naši dragi umrli zaradi agresije jugoslovanske komunistične vojske, katere simbol je petokraka rdeča zvezda. Kar se je zgodilo letos, pa presega vse meje strpnosti. Pred nami je stalo vsaj 8 ali 10 praporov predstavnikov t. i. NOB-ja. V kulturnem programu pa je sodeloval tudi partizanski pevski zbor,” so navedli.

Kar pa je bil za njih škandal brez primere, pa je bilo vedenje ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Janeza Stanovnika, ki sta se “glasno in brez kančka dolžnega dostojanstva in pietetnega odnosa do komemorativnega dogodka, pogovarjala o tem, da sta vesela, da v Ljubljani še ne bo spomenika tem izdajalcem”.

Zaradi tega dogodka so se svojci odločili, da se tovrstnih komemoracij – če se bo ta že kar uveljavljena praksa nadaljevala – ne bodo več udeleževali. Hkrati v pismu zahtevajo, da se jim omogoči, da se lahko v miru in dostojno spominjajo svojih najdražjih.

B. O.