Kako tekmovati proti Janezu Janši z vsebino?

Kolesarji« vsak petek po Ljubljani.

Zdi se, da s strani levih politikov in levo naklonjenih medijev skoraj v vsakem prispevku poslušamo o fašizmu v Sloveniji. Ne slišimo pa tega, kako fašistična je Avstralija, ker je izgnala tenisača Novaka Djokovića, ker ni bil cepljen, oziroma njegova zdravniška potrdila niso bila ustrezna. Prav tako ne slišimo, kako je fašistična Avstrija, kamor prav tako ne morete vstopiti brez potrdila o prebolelosti ali cepljenju, danes pa nas je dosegla še novica o uvedbi obveznega cepljenja z začetkom februarja. Svobodna izbira glede cepljenja, uspešne reforme in ukrepi pa tako v nasprotju z mišljenjem uglednih mednarodnih institucij za levi pol predstavljajo “fašizem”

Zadnje dve leti je že prav utrujajoče iz dneva v dan poslušati, da živimo v fašizmu. Beseda “fašizem” postaja vse bolj priljubljena med politiki levega pola, ki pa z Janezom Janšo žal ne morejo tekmovati v vsebinskem smislu, zato je za pridobivanje volivcev na svojo stran najlažje reči, da živimo v fašizmu. Po drugi strani pa z vztrajanjem pri fašizmu namenoma želijo izbrisati vse tisto dobro, kar je vlada storila, na njihovo žalost pa te uspehe prepoznavajo ugledne tuje institucije.

O fašizmu v Sloveniji je govoril tudi nekdanji predsednik republike in vodja komunistične partije Milan Kučan, ko je v Dražgošah “opozoril” na znamenja oživljanja fašizma v Sloveniji. “Treba je povedati, kam lahko vodijo razgradnja ustavne ureditve, poskusi vladanja z odloki, izigravanje zakonov, napadi na sodstvo, tožilstvo in svobodo tiska,” je dejal Kučan.

Foto: STA

V zadnjih dveh tednih je v medijih precej izpostavljen vrhunski teniški igralec Novak Djoković, ker mu je Avstralija zavrnila vstop v državo. Po pritožbi na sodišču je sicer sprva dobil pravdo, a mu je vlada tudi v drugo prepovedala vstop v državo, kasneje pa se je sodišče odločilo, da mora oditi in ne bo mogel nastopiti na tekmovanju. Kljub temu pa nismo nikjer v medijih ali na družabnih omrežjih zasledili, kako fašistična država je Avstralija.

Foto: epa

Mimogrede, za vstop v Slovenijo ne potrebujete drugega kot negativen test o testiranju na covid-19. Če potujete denimo v sosednjo Avstrijo, je kaj takšnega skoraj nemogoče, saj lahko vstopite le pod pogojem, da ste cepljeni ali preboleli covid-19. Podobno v Evropi velja tudi na Finskem, v Belgiji in Nemčiji, kjer boste prav tako zelo težko vstopili brez potrdila o cepljenju oziroma bodo imeli zelo omejene možnosti za vstop v državo.

Avstrija kot prva država EU uvaja obvezno cepljenje
Kot poroča Dnevnik, je avstrijska vlada danes za nameček predstavila končno obliko predloga zakona, s katerim namerava vpeljati obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let v državi. V veljavo naj bi stopil v začetku februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni. Kasneje bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3600 evrov. Kljub pozivu stroke k obveznemu cepljenju in izjemno slabi precepljenosti prebivalstva pa “fašistični” Janša v Sloveniji ni uvedel obveznega cepljenja in je odločitev o slednjem odvisna od volje vsakega posameznika.

Foto: epa

Slovenija je 5. najbolj mirna država na svetu, ugotavlja Inštitut za ekonomijo in mir (IEP). Med najmirnejše države sveta se poleg Slovenije uvrščajo še Islandija, Nova Zelandija, Danska in Portugalska. V primerjavi s prejšnjimi leti Slovenija po stopnji miru napreduje, leta 2018 smo bili v svetu na 11. mestu, leta 2019 smo se povzpeli na 8. mesto, leta 2020 smo se tudi na račun nasilnih protestnikov ponovno vrnili na 11. mesto in smo do letošnjega leta napredovali za šest mest. To je za KUL-ovce fašizem.

Ali je vzpostavljanje reda v državi fašizem?
Kljub vsemu imamo v Sloveniji primere, ki vztrajno nergajo o fašizmu v Sloveniji, vzpostavljanje reda v državi pa vidijo kot fašistično. Poslanec Levice Miha Kordiš meni, da se “fašizacija” izraža v tem, da se Janševa vlada pri izvajanju oblasti ne zanaša na državljanski konsenz in splošno legitimnost, temveč vlada z vso silo in na silo. “Njeno ključno orodje je represivni aparat. Poglejmo, s kakšno silovitostjo si podrejajo policijsko vertikalo in s kakšno lahkoto posegajo tako po gumijastih nabojih kot tudi po solzivcu ob splošni prisotnosti policije po slovenskih ulicah. To ni nekaj normalnega,” še dodaja Kordiš.

Takole so protestniki odšli ovirat promet sredi prometne konice. (Foto: zajetje zaslona)

Prav tako pa tudi ni normalno, da si določene osebe domišljajo, da bodo oblast prevzele v svoje roke in celo (večkrat) zaustavile ljubljanski promet za dosego svojih ciljev. Levica je na vprašanje o tem, kako bi ravnala v času epidemije, modro tiho in ne odgovarja na vprašanja novinarjev. Po vsej verjetnosti se zelo dobro zavedajo, da bi reagirali podobno v tej situaciji, kot je Janševa vlada, a zaradi morebitne izgube svojih volivcev raje molčijo.

Sara Rančigaj