fbpx

Kako to, da se Pahorju ni zdelo vredno ukvarjati z milijardnim pranjem denarja v NLB?

Borut Pahor (Foto: epa)

Na šokantno dejstvo, da so bili o sumljivih transakcijah v NLB obveščeni Urad za preprečevanje pranja denarja, policija, tožilstvo in takratni politični vrh s predsednikom vlade Borutom Pahorjem na čelu, ki danes pravi, da temu ni posvečal prevelike pozornosti, je v svojem nagovoru na junijskem shodu Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani opozorila tudi nekdanja poslanka v Državnem zboru RS in zdajšnja generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj.

“Človek bi v tej naši lepi Sloveniji kar obupal. Toliko vsega se je nabralo, da sploh ne veš več, kje bi se zadeve lotili in kako bi lahko stvari postavili na pravo mesto. Vsak dan se trudimo, delamo, zadeve pa vodijo tisti, ki jim ni mar za državo, ki jim je vseeno za nas in naše potomce, vseeno za ugled Slovenije, vseeno za poštenje, pravico in demokracijo. Zanima jih samo njihova denarnica,” je povedala Alenka Jeraj.

(Foto: SDS)

V teh dneh smo izvedeli, da se je prek NLB v letih 2009 in 2010 oprala skoraj milijarda dolarjev sumljivega izvora. In to prek NLB, v katero smo dali 1,5 milijarde evrov! Iranski državljan, ki ima tudi britanski potni list, je decembra 2008, v prvih dneh, ko je mandat nastopila vlada Boruta Pahorja, odprl več računov v NLB, za podjetja s sedežem na Britanskih Deviških otokih …  Pred tem so mu druge tuje banke zaradi sumljivih poslov zaprle račune, preiskoval ga je tudi Interpol. Mesečno je prek računov v NLB opral do 80 milijonov evrov. Sredstva so prihajala iz iranske banke, ki je bila na evropskem seznamu pravnih oseb, za katere so veljali omejevalni ukrepi. Ta iranska banka, povezana z domnevnimi iranskimi programi za širjenje orožja ter s plačili orožja za množično uničevanje, naj bi zagotavljala finančne storitve ter spodbujala stalne dejavnosti preskrbovanja navideznih podjetij, povezanih s subjekti v okviru iranskega obrambnega ministrstva.

Kaj se je dogajalo na računih NLB?
“Prek računov v NLB so se ta sredstva prenakazovala na račune v davčnih oazah, pa tudi na banke v Evropi. Evropske banke so takoj opazile, da gre za sumljive posle in NLB je prejela preko 400 intervencij tujih bank, saj so sumljiva plačila zavračale. Združeni narodi in Evropska unija proti Iranu že več let uveljavljajo različne sankcije zaradi njihovega jedrskega programa in podpiranja terorizma,” je bila jasna Jerajeva in nadaljevala: “O tem so obveščene tudi naše službe in institucije, ki pa niso reagirale. Ko se je tujina začela zanimati, kaj se dogaja, tuje obveščevalne službe pa so to začele preiskovati, je iranski državljan konec leta 2010 zaprl račun in ga odprl v eni od ruskih bank v  Moskvi.”

Alenka Jeraj: “Šokantno je, da so bili o sumljivih transakcijah obveščeni Urad za preprečevanje pranja denarja, policija, tožilstvo in takratni politični vrh s predsednikom vlade Borutom Pahorjem na čelu. Pahor je to tudi priznal, vendar pravi, da temu ni posvečal prevelike pozornosti. Halo?”

Foto: STA

Zraven tudi UDBA
“Zdaj je veliko bolj jasno, kaj je pri takratnem finančnem ministru Križaniču počel udbovec Drago Isajlović, na kar smo opozarjali v Poslanski skupini SDS in spraševali, kaj se dogaja v NLB in drugih bankah,” je izpostavila Jerajeva in dodala: “Do bančne luknje je prišlo zaradi slabega gospodarjenja bankirjev, teh istih, ki so dovolili omenjeno pranje denarja, ki pa zagotovo ni bilo edino, in pri tem mastno zaslužili. “

Alenka Jeraj: “Bankirji, ki danes o vsem tem nič ne vedo. Izgubili so spomin in se izgovarjajo drug na drugega. Če ne bi bila na predlog SDS ustanovljena preiskovalna komisija, ki jo vodi dr. Anže Logar, ki je to pranje denarja tudi odkril, o tem ne bi vedeli ničesar in posli bi mirno tekli naprej. Tako je tudi jasno, zakaj NLB ne bomo prodali. Ker je potem konec s takimi posli, ki nekaterim prinašajo dobiček.”

Se bodo organi pregona “zbudili”?
“Če bi bila Slovenija normalna država, bi zvonili vsi zvonovi in bi potekale hišne preiskave pri akterjih teh rabot in tudi pri tistih, ki so pri tem asistirali, ker niso naredili nič. Lahko bi rekli, da so držali vrečo. Tako pa, v naši medijski realnosti, o tem poroča le Nova24TV, akterji akcije pa načrtujejo obrambo in strategijo, kako se izmazati iz te godlje,”
je bila jasna Jerajeva in ob tem dodala: “Kdo ve, koliko je še takih zgodb, o katerih bomo izvedeli čez čas, če sploh, glede na to, da je prav tako nekdanji kriminalist Drago Kos na specialni nalogi, da počisti svinjarijo v NLB in to za zelo velike denarje. Odkar je tam, je zaslužil več kot milijon evrov. Kdaj boste vi toliko zaslužili?”

Foto: iStock

Projekt 2. tir bi že lahko bil implementiran
“Lutke na političnem odru, Miro Cerar in kompanija, pa asistirajo še pri enem zločinu nad slovenskim narodom,” 
je bila kritična Jerajeva in nadaljevala: “Vsiljujejo nam investicijo v 2. tir, projekt, v katerega bo – kot že večkrat doslej – poniknilo ogromno denarja vseh nas, seveda le v žepe nekaterih posvečenih. Slovenija potrebuje modernizacijo železniške infrastrukture in 2. tir, vendar za primerno ceno. Vse to bi že bilo narejeno, če ne bi z velikim pokom rušili naše vlade leta 2008. Projekt je bil pripravljen, predan naslednji vladi, ki pa ni s tem ničesar naredila. Vlado Janeza Janše so leta 2008 rušili tudi zaradi prej omenjenega pranja denarja.”

Alenka Jeraj: “Potrebujemo sodobno dvotirno povezavo, po kateri bo potekal tako tovorni kot potniški promet, ter progo, za katero bomo odšteli toliko, kot je primerljiva cena v drugih državah. Vlada pa po obstoječem zakonu predvideva, da bo stal meter proge toliko kot 1,5 kg zlata. Dejansko bo to zlata proga. Ta pribitek na realno ceno pri drugem tiru je 400 do 500 milijonov evrov. S tem denarjem lahko zgradimo nove šole v vseh slovenskih občinah.”

Po besedah Alenke Jeraj je Zakon o drugem tiru treba zavrniti tudi zato, ker bi njegova izvedba po predlaganem modelu onemogočila prenovo in modernizacijo slovenskih železnic na preostalem koridorju, ki je nujno potrebna. Iz tega razloga so v poslanski skupini SDS marca lani vložili dva zakona, ki bi omogočila prenovo celotne železniške in ostale infrastrukture v prihodnjih letih, a sta bila zavrnjena

Obstaja en sam instrument, s katerim lahko preprečimo to norost – to je referendum
Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je začela zbirati 40.000 podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o 2. tiru. “K zbiranju podpisov smo aktivno pristopili tudi v SDS in naši prostovoljci že zbirajo obrazce podpore,” je o sodelovanju največje opozicijske stranke pri zbiranju podpisov spregovorila generalna sekretarka SDS in zaključila: “Za pomoč pri zbiranju prosimo tudi vas, vztrajnice in vztrajniki! Ne dovolimo nove kraje! Hvala vsem za pomoč!”

J. F.