Kako vam medijski mainstream lansira laži o Trumpovi trgovinski vojni s Kitajsko

Foto: epa

Trgovinski spor je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s svojo protekcionistično politiko, katere najvidnejši rezultat so višje carine na uvoz iz mnogih držav, predvsem Kitajske,” beremo na Slovenski tiskovni agenciji (STA) v prispevku, kjer münchenski inštitut Ifo opozarja na slabše razpoloženje v svetovnem gospodarstvu. Kar je seveda čisto zavajanje.

Leta 2015 se je že administracija Baracka Obame (ne prvič) dogovarjala s Kitajsko, da bo prenehala s subvencijami za izvoznike v sedmih gospodarskih sektorjih: tekstil, oblačila in obutev; materiali in kovine; lahka industrija; posebne kemikalije; medicinski izdelki; strojna oprema in gradbeni materiali; kmetijstvo. Dogovarjanje je bilo posledica pritožbe ZDA Svetovni trgovinski organizaciji, tej pritožbi so se pridružile še Evropska unija, Japonska in Brazilija.

Naslednje leto (2016) sta ZDA in Kitajska podpisali sporazum, s katerim sta končali spor, Kitajci pa so se zavezali, da bodo odpravili subvencije. Michael Forman, ameriški trgovinski predstavnik, je takrat izjavil, da je sporazum “zmaga za Američane, ki so zaposleni v sedmih sektorjih“. Bilo je to že volilno leto in takratni predsedniški kandidat Donald Trump je Kitajski že žugal z ukrepi, če se ne bo držala sporazuma.

Kitajski predsednik sam priznal sporne prakse, ki izkrivljajo trg
Kitajci so očitno držali figo v žepu, zato je Trump (že kot predsednik) napovedal in pozneje tudi uvedel carine. Medijski mainstream ga je začel napadati, mu očitati protekcionizem, Evropska unija je celo prepričana, da je Trump tisti, ki ogroža svetovno gospodarstvo. Ali so omenjeni pokvarjeni ali samo ne dovolj poučeni, ni znano. Zagotovo pa so preslišali kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je 26. aprila letos dejal: “Odpravili bomo neupravičene predpise, subvencije in prakse, ki ovirajo pošteno konkurenco in izkrivljajo trg.

Foto: epa

Xi je torej sam priznal, da se Kitajska ne drži sporazuma, in ponovno obljubil, da bodo odpravili subvencije in tudi odprli kitajski trg v gospodarskih sektorjih, kamor do zdaj tuja podjetja niso smela. S tem bi se tudi nekoliko uravnotežila trgovinska menjava med ZDA in Kitajsko. “Vsa podjetja in vse poslovne subjekte bomo obravnavali enako in gojili spodbudno poslovno okolje, ki temelji na delovanju trga in ki ga ureja zakon,” je še dejal kitajski predsednik in poudaril, da zaradi tega ne bodo devalvirali juana in tako spodbudili izvoz Kitajske.

Piščančji davek ZDA in hladna trgovinska vojna z Evropo
Upajmo, da je zdaj vsakomur jasno, kdo je kriv za trgovinsko vojno, ki traja že nekaj časa, samo da je danes veliko bolj na očeh javnosti kot v prejšnjih obdobjih. Podobno je s trgovinskim sporom med ZDA in EU, ki ima že dolgo brado ter bolj ali manj intenzivno traja že od začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja. Spor pa je, verjeli ali ne, sprožil piščanec. Po 2. svetovni vojni je zaradi intenzivne pridelave piščanec postal glavno in osnovno živilo v ZDA, medtem ko je v Evropi veljal za nekakšno specialiteto, luksuzno poslastico premožnih. Z uvozom poceni piščancev iz ZDA so cene perutnine v Evropi hitro padle, kar je vplivalo na rast porabe. V Zahodni Nemčiji se je samo leta 1961 poraba piščančjega mesa povečala za 23 odstotkov, več kot polovica piščancev v zahodni Evropi je prihajala iz ZDA. Nato se je začelo. Najprej je Francija obtožila ZDA, da ameriški piščanci negativno vplivajo na spolnost moških, kmalu se je obtožbam pridružila še Nemčija. Dve državi, ki danes obtožujeta ZDA protekcionizma, sta leta 1962 dosegli, da so države takratne EGS (Evropska gospodarska skupnost) krepko zvišale carine na uvoženo perutnino, s čimer so praktično zaprle najbogatejši evropski trg ameriški perutninski industriji.

Kot povračilni ukrep so ZDA pod vodstvom predsednika Lyndona B. Johnsona sprejele 25-odstotno carinsko stopnjo na nekatere evropske izdelke; med drugim na žgane pijače in lahka dostavna vozila. Mediji so ta ameriški ukrep poimenovali “piščančji davek”, začela se je hladna trgovinska vojna med ZDA in zahodno Evropo (danes Evropsko unijo). Vsaj za Francijo velja, da je komaj čakala priložnost za spor z ZDA, saj jih je krivila za povojno izgubo svojih kolonij. Protiameriška gonja se je še okrepila po kratki naftni vojni leta 1973, ko so arabske države razglasile naftni embargo na ZDA in na vse države, ki ne bodo sprejele njihovih političnih zahtev. Devet držav EGS je popustilo islamskemu izsiljevanju in obrnilo hrbet ZDA. Po kratki umiritvi razmer je sledila “goveja vojna”, ko je EU leta 1988 prepovedala uvoz ameriške govedine,  glavni razlog Evropejcev za prepoved pa je bil ameriški način vzreje goveda z domnevno škodljivimi hormoni za rast. Taki manjši in večji spori se nadaljujejo do danes, iz “piščančje vojne” je ostala sicer 25-odstotna carinska stopnja na lahka dostavna vozila. Sicer velja za ameriške avtomobile v EU 10-odstotna carinska stopnja, medtem ko imajo Američani za evropske avtomobile samo 2,5-odstotno carinsko stopnjo. Po novem bodo ZDA ob soglasju Evropskega parlamenta močno povečale izvoz govedine v države Evropske unije v okviru obstoječe kvote za tujo govedino. To naj bi bil eden izmed korakov k umiritvi spora med ZDA in EU, ki sta ga pred skoraj šestdesetimi leti zakuhala francoski predsednik Charles de Gaulle in nemški kancler Konrad Adenauer.

Demokracija

 • Garbage man

  Trumpa, Orbana in Salvinija je sam Bog poslal!

  • fon johan

   A janso pa sam satan

   • if

    Vas.

   • Garbage man

    ne, sveti peter

    • fon johan

     Tako se govori…..bravo sedi ena

  • Dolfić 20.4.

   Hudić jih bo pa vzel.

 • soc

  Donald Trump je ključni satan za svetovne marksiste. Seveda tudi za slovenske. Z mesta št.2 bo Boris Johnson v mesecu, dveh izrinil Viktorja Orbana. Pri nas torej na št. 3 – jasno, 2 je rezervirana za Janšo.

  Kako je mogoče, da je kulturni marksizem tri desetletja po padcu leninskega preko medijev in družboslovnih fakultet sesul zahodno civilizacijo in ljudem vsilil svoje zlagane norme?

  • Marko Snoj

   Kaj dela na tvojem seznamu marksistična fdv družboslovna komunjara brez delovne dobe v realnem sektorju jajo?

   • fon johan

    Ja pa mahnica zana ne pozabit..

   • soc

    Ob tvojih dosedanjih bebavih in agresivnih postih se povprašam, do kod seže človekova primitivnost? Rdeča ali črna, who cares.

    Descartes, kako si že ti precenil dvonožca, ki se je spustil z drevesa… Danes smo še krepko dlje. V napačni smeri.

    • Marko Snoj

     Ni odgovora samo žaljenje,se prava da si ovca komunjarja jajota.

     • soc

      Hvala za perfektno potrditev mojega razmišljanja. Smo pač taki in drugačni, po Božji volji ali kromosomih, kakor ti paše. Žal je očitno, kam sodiš. Po Gaussu vas je še veliko takih. Adios.

   • Jan Kovalski

    Je imel svojo firmo (privatni sektor, t.i. realni) še celo ob zadnjih letih Jugoslavije.
    Torej si lažnivec.

  • Marija

   Šolstvo.

 • antimur

  Ko se bo delila pravica, morajo biti takoj za izdajalcem in zločincem Kučanom na vrsti medijski prasci kot so banda 571, kajti toliko škode, sramote, hudobije, kot so naredili ti prekleti pokvarjenci Sloveniji, zaslužijo temu primerno kazen, ki jo še zaenkrat ni v kazenskem zakoniku, zato bo najbolje uporabiti kar Brglezovo naravno pravo, katero je pa potrebno najprej preizskusiti kar na njemu, si več kot zasluži kazen po pravem naravnem pravu.

  • zokispoki

   Ko poslusam ali gledam te stabne sifilitike, kako nabijajo cez USA, ali NATO, se mi kar rola od jeze, in moram po navadi takoj na sekret ! Na sreco za sedaj sifon deluje brezhibno !

   • rrrrr

    Lačna podgana vedno zavida siti.

 • xtc

  Ni samo devalviranje Juana težava-Kitajci z izkoriščanjem naroda in njega neplačevanjem itd z ogromnimi dobički iz svetovnega obtoka vlečejo $ v svoje rezerve in mu dvigujejo ceno,da so konkurenčni,kar pomeni da mora ZDA,če želi znižati vrednost dolarja povečati obtok$ skratka gre za natezanja in kitajci že ves čas ovvirajo tuje firme na Kitajskem in jim nagajajo.

  • fon johan

   Kitajci imajo v lasti tudi drzavne ameriske obveznice s katerimi se usa financira zaradi kronicnega deficita.

   Ce kitajci te obveznice plasirajo na trg, jih nobeden vec ne bo kupoval, to pa pomeni bankrot usa

   • Jan Kovalski

    Obveznice niso drugega kot neke vrste posojilo z datumom, ko ga je potrebno vrniti (t.i. zapad obveznic). Na tak način se zadolžuje tudi Slovenija, in druge države, SLO, ki ima v razmerju do BDP višji dolg kot ZDA.

    • fon johan

     Ja pa ja, ce kitajci dajo na trg vse ameriske obveznice, ki pri tem zgubijo na vrednosti in jih nobeden vec ne kupi potem smo ga naj… vsi ne samo amerika

     • Jan Kovalski

      S tem bi Kitajci naredili škodo samemu sebi, korist bi imeli kupci poceni obveznic, Američanom pa je vseeno komu izplačajo za zapadle obveznice. Skratka, poceni obveznice bi kupovali tudi Američani, kar bi v bistvu znižalo njihove obveznosti.

     • fon johan

      Ni tako preprosto, teh obveznic je ogromno, lahko jih je poceni prodati, samo potem na novo natiskane ne bodo imele vec pravih kupcev, tu je kec…in ostanes brez svezega denarja..

     • Jan Kovalski

      Kdo je lastnik ameriških obveznic:
      Ameriške banke,
      Zavarovalnice in pokojninski skladi
      Zvezne rezerve
      Tujci jih imajo za cca 31% vseh

   • Clemen J.

    glih kontra, kupili jih bodo američani, ki danes dobijo, glede na yuan dvakrat več delnic kot pa takrat ko so jih kupili kitajci. Zato pa kitajcem to sploh ne pride na pamet, in rajši umetno znižujejo yuan, da so tako bolj ugodni za zunanje vlagatelje, pottencialne nove firme. Ampak se vedn je to začasno, ker s tem na dolgi rok sebi skoduješ, in tudi firme ce bo zuan poskočil v nebo, bodo odkorakale ven.

    • fon johan

     Ja bi jih ce bi imeli s cim, razen ce zazenejo tiskarno, a ti ves kaksen je dolg ameriske drzave in kaksen je hipotekarni rizik, za katerega je tveganje prevzela DB….

  • Marija

   Preberite si knjigo Vsemogočna mafija,kriminal brez meja in boste vedeli.

 • baubau

  Brez skrbi:NOVA HIŠA bo kmalu premagala okuženo komunistično javno hišo.

  • fon johan

   Samo viki poslje se kaksen milioncek evrov pa bo a ne

   • Peter

    Ja. Še vseeno ne bo niti približno enako vložku F21 v osrednje medije, za začetek pa bo, no.

    • fon johan

     Saj bo viki ma rad janeza..

 • est

  Kitajčki bodo jedli sojo, ali jo bodo pa v morje metali. Nakup soje jim sledi.

 • macon

  V tekstu ni niti omenjene strašanske kitajske kraje zahodne intelektualne lastnine, ki gre v stotine milijard EUR in so ZDA sklenile to vsaj malo ustaviti. Pokradli so cele tehnologije in cele industrijske panoge, kmalu pa nam bodo zagospodarili, da bomo delali zanje s tehnologijami, ki so jih pokradli in zato niso plačali niti centa.

  • hle

   Največ teh tehnologij so jim zahodne družbe prinesle na krožniku v svojem hlastanju po večjem dobičku med tem ko so lahko lastne delavce metale na cesto

 • Dolfić 20.4.

  Razlika med USA in China je, da imajo poševnookci, navajene želodćke za prežvet s pest riža na dan.
  Bo moral bit Trump kar vzdržljiv v tekmi izsiljevanja.

 • rrrrr

  D. Trump in njegov moto America first, sta dosegla že skoraj vse svoje predvolilne cilje:

  rast delniškega trga, visoke cene delnic (vrednost/uspešnost gospodarskih družb), nizke cene nafte (konec manipuliranja s črpalnimi kvotami culukafrov in/ali ivanov), nizke obrestne mere (rast gospodarstva), nizki davki ( obujanje izginjajočega srednjega razreda), zid proti lačenbergerjem iz Mehike, izgoni šerijatarskih teroristov in serija klufut vreščečim demokratkam na državnih jaslih.
  Vsega tega seveda ne bomo izvedeli od garjavih cuckov iz državnega pesjakaF571…
  Ne moreš o nečem pisati, česar še sam ne razumeš, pa četudi ti dovolijo.

  Tako daleč smo že v Sloveniji!

  • Peter

   Hilari ma še šanse, no.

   • rrrrr

    Jap. Ninamedia jo že drugi mesec uvršča na prvo mesto, tesno ji sledita Obama in Oprah, medtem pa se Janez Janša ta mesec spet umika iz zadnjega mesta top Ten….

    • Peter

     Ja, nimamedija je izjemno zanesljiv tipalec javnega mnenja. Če me zanima, ali je boljši Persil ali Dash, Rolls Royce ali Volkswagen, Airbus ali Suhoj….vedno pokličem njih, da mi povedo, kaj ljudje mislijo.
     Ker oni vedo in jaz jim verjamem, 100%, no.

   • Dolfić 20.4.

    Kje pri Clintonu? Dvomm, Bill ma rajš mladoletnice max 15let

   • Janez Kepic-Kern

    KAKŠNE ŠAMSE – ZABOGA ?
    Pa ima H. Clinton ?
    Šanse za priti na BRITOF?
    Saj je z eno nogo – že tam.
    Kar oglejte si posnetke na ZDA kanalih iz nje
    kampanje proti Trumpu.
    Čudi me, da je še živa,
    enako – po da je še živ B. Clinton.
    ZDA MEDICINA PA RES DELA ČUDEŽE !? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

    • Peter

     Ko je bilo že vsem jasno, da hilari nima šans, je izjemni edi poročal za izjemno Hanzi iz Washingtona, da ima hilari še šanse.
     Jaz pa se rad delam norca iz cepcev, ki milsijo, da so pametni, če poročajo za hanzi, no.

   • sodnikisozločinci

    Hilari si bo najprej dala prišiti kurca, potem pa bo šla za meniha v Hilandar.

  • Dolfić 20.4.

   Rast delniškega trga, visoke cene delnic in bikov trend na borzi. Vse tri razlicne opcije so mu uspele. Pravi maček kot rrrrr.

   • rrrrr

    Da sta rast delniškega trga in bikec na borzi različni opciji ? Kršenduš, fantiček, tega doslej še nisem vedel. Djekujem!

    • Dolfić 20.4.

     Potem se nimas bat za rast penzije. Starina.

   • samurai

    Tudi ti si “biznis maček”, ne se tako v nič stavit. ;)

    • Dolfić 20.4.

     Ti si hujši j/đakuza;)

  • Jan Kovalski

   5,6 milijona več delovnih mest v ZDA za časa Trumpa in cca 5 milijonov manj na Kitajski.

  • Clemen J.

   neodvisnost od uvoza nafte, in se veliko zadev je trump postimal.

 • Janez Kepic-Kern

  TEMPERATURE – ZUNAJ – SPET – RASTEJO.
  PODPORA – LMŠ IN M. ŠARCU
  NA “NINA-NANA” ANKETAH – TUDI – RASTEJO ?!
  EX KP, ZK PROVOKATORJEM IN STRANKAM – TUDI – RASTE “STRAH”. Se zdi.
  Skratka?
  Vse je “normalno nemormalno”
  Če je komu vroče, mu prodam pahljačo. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Ph4nt0m

  Za Trumpa je večji problem FED, Kitajska je nepomembna.

 • hle

  Z večjo navezanostjo Kitajcev na Rusijo kar se kmetijskega sektorja tiče bo nastal večji pritisk Ameriškega kmetijskega sektorja na Evropo kaj to pomeni za kmetijstvo EU pa ni treba razlagat

  • Clemen J.

   Rusi ni sans da nadomestijo ameriško kmetijstvo, niti 20%.

   • hle

    Že danes so največji izvoznik žit na svetu malo preveri podatke

    • opazovalec

     Čuj, kje si pa pobral to bogokletno trditev? Največji izvoznik žit so bile in so visokotehnološke ZDA. Hudič je le to, da se manj razviti Kitajci in visokorazvite ZDA prepirajo o izvozu kmetijskih izdelkov iz ZDA (tipično uizvažajo manj razvite države) na Kitajsko in izvozu visokotehnološke robe (omrežja 5G) iz Kitajske. Kao izpade, da so ZDA kmetijska dežela, Kitajska pa Hi-tech. In pogled na https://oec.world/en/profile/country/usa/ pove, da v resnici surovine (nafta), kmetijski proizvodi (soja, meso, bombaž) zavzemajo nenaravno velik delež (pšenica je mnogo manj pomembna kot soja), medtem koskoraj 50% delež visokotehnološka roba.

    • šrauf

     In to so že vsaj deset let, res pa ,da v glavnem s pomočjo zahodne tehnologije.

    • Clemen J.

     Cuj ti kaj misliš da so kmetiski proizvod le žito. Amerika je največja izvoznica kmetijskih proizvodov, okoli 150 miljard $ letno. Rusije ni niti med top 10 na svetu. S tem da je rusija izvozila za 8.8 miljard $ žita lani.

 • Clemen J.

  Zanimivo dejstvo kdo je na boljšem in kdo koga drži v šah poziciji. Trump je pravi ekonomist in se spozna na zadeve.

  https://www.youtube.com/watch?v=DxN12jzHrqI

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE TU
  ZA LAHKO NOČ !
  ODGOVOR
  NA ZGORNJE DILEME – JE DAN
  V
  PRELEPI – PESMI S KORZIKE – “POSVEČENA FONTANA”=”BEATA FUNTANELLA”
  Dajem
  VAM PREVOD KORZIŠKEGA BESEDILA – V FRANCOŠČINO.
  Avtor pesmi je D. BERNARDINI, oče
  DVEH PEVCEV IZJEMNO – NA KORZIKI IN V EU – CENJENE
  ETNO GLASBENO PEVSKE SKUPINE – ” I MUVRINI” S KORZIKE.
  TA
  “FONTANA” – RES OBSTAJA OB CERKKVI ST. PE – , Z VODO , KI NI VIDELA SONCA !
  ČE
  VAM JE PREDALEČ ITI
  NA ROMANJE – NA KORZIKO
  K RES OSVEŽILNI, OD SONCA NEPRESIJANI VODI,
  lahko poslušate vsaj – bajno pesem –
  o
  vodi
  iz “BEATE FUNTANELLE”=IZ POSVEČENE FONTANE . L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  JAZ BOM – OB PRILIKI POROMAL
  K
  “BEATI FUNTANELLI” NA KORZIKO.

  Fontaine bénite
  Je ne cherchais ni fortune ni avenir,
  Je cheminait seulement vers l’eau fraîche,
  Avec l’ombre de la lune comme compagne,
  Dans la main, je balançais ma petite cruche,
  Quand je t’ai rencontré en chemin,
  Avec ton chaudron sur la tête, comme autrefois.

  Vous n’avez pas vu le soleil, Mademoiselle,
  Et tu m’as fait un sourire vicieux.
  Ensuite, ce fut pour moi comme une étoile
  Qui sait guider les amoureux vers un endroit caché
  Et toujours à la même heure, la plus belle.
  Je fus amoureuse de cette fontaine.

  Tu ne m’as jamais manqué, oh, brillante étoile,
  Qui fut pour moi mon premier amour.
  Maintenant, il n’y a plus de cruche ni de chaudron,
  Mais mon cœur bat toujours pour toi.
  La fontaine de San Pé est bénite,
  Avec son eau fraiche sans soleil.
  https://lyricstranslate.com
  – LINK NA IZJEMNO IZVEDBO TE
  POMEMBNE PESMI
  TUDI ZELO
  CENJENE PEVKE S KORZIKE – BATTISTE ACQUAVIVE
  https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4

 • šmentanamuha

  Trump bo šel v zgodovino kot daleč najboljši predsednik ZDA. Agencija za produkcijo lažnih novic, STA, je pač namenjena za levičarske mentalne bankrotirance, ki imajo radi očiščene in predhodno marinirane “novice”.

 • Janez Kepic-Kern

  JE POMEMBNO,
  TUDI TU !
  RAZGLAS !

  ŠALA

  OZNANILO – “IZGUBIL SE JE”
  O
  POGREŠANEM BITJU – S TEGA OK E-PORTALA NOVE24TV !

  OZNANJAMO

  VSEM BEROČIM IN PIŠOČIM – NA TA PORTAL,
  DA
  SE JE NEZNANO KAM – VERJETNO – IZGINILO – “BITJE”,
  KI
  SLIŠI NA IME – F. TUNEK, tudi na – BIG verjetno FAT TONY ITD.na
  stotine vzdevkov uporablja.

  MOŽNOSTI – KJE NAJ BI SE TO BITJE – ZDAJ – NAHAJALO
  JE
  KAR PRECEJ:
  nekaj variant
  1. – MORDA JE ŠEL V R. AVSTRIJO, A V SMER – AVSTRALIJA,
  KER MISLI, DA AVSTRIJA – NE MORE BITI DALEČ – OD AVSTRALIJE,
  – morda so ga na poti do AVSTRALIJE
  2. – V PAPUI, NOVI GVINEJI – POPAPCALI TAMKAJŠNJI KANIBALI,
  3.
  MOŽNO JE DA BLODI KJE PO GOZDOVIH OKROG RIBNICE, KOČEVJA
  IN KRMI TAMKAJŠNJE MEDVEDE IN VOLKOVE,
  4.
  MOŽNO JE, DA SE JE TUDI SAM – SPREMENIL V HRANO MEDVEDOV
  IN VOLKOV IN DA ZDAJ LEŽI – NAPOL POJEDEN – KJE TAM
  5-
  NAJBOLJ VERJETNO PA SE ZDI TO, DA JE PRI KAKI – TUNKI!
  Tunka ni ženska, ampak prleški ČEBER MESA IN KLOBAS V ZASEKI, ŠPEHU !?
  Naj
  ostane kar pri – kaki TUNKI.
  Edina nevarnost, ki preži nanj ob TUNKI
  – JE TA, DA BO HITRO SAM POSTAL ENA – TUNKA POLNA – ŠPEHA.

  6. NAJBOLJ VERJETNO
  PA SE JE “POGREŠANO BITJE” , KI JE NAJBRŽ
  “OSEBEK”
  TEŽKO DOLOČLJIVEGA SPOLA – LE ŽE TISOČIČ
  spremenil identito in vzdevke.
  Ne more biti – daleč
  Kaj bi on brez – NOVE24TV ? Se zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!