fbpx

Vozniki previdno na regionalnih cestah!

Foto: PP Nova Gorica

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je predstavila projekt za izboljšanje varnosti na cestah EuroRAP. Predsednik Euro RAP John Dawson je opozoril, da se število smrtnih žrtev ali hudo poškodovanih, ki jih je letno okoli 200 tisoč, ne bo zmanjšalo, če pristojni ne bodo sprejeli učinkovitih ukrepov za načrtovanje varnih cest. Za varnost je potrebno poskrbeti še posebno na regionalnih cestah, ki terjajo kar dve tretjini vseh smrtnih žrtev v državah EU. 

V državah Evropske unije so prometne nesreče v zadnjem desetletju zahtevale dva milijona smrtnih žrtev in huje poškodovanih, pri čemer so stroški nesreč letno znašali 160 milijard evrov oz. 2 odstotka evropskega BDP-ja.

“Število hudih prometnih nesreč bi lahko zmanjšali za več kot polovico, če bi z vidika varnosti ceste posodobili oziroma poskrbeli za varna križišča in odbojne ograje ob cestah, uredili razvrstilne prometne pasove v križiščih in prometno signalizacijo”, je povedal Dawson in nadaljeval, da lahko s cenovno sprejemljivim in učinkovitim programom, ki bo dnevno pomagal preprečiti vsaj 300 smrtnih žrtev in huje poškodovanih, v naslednjih desetih letih prihranimo najmanj 0,5 odstotkov evropskega BDP-ja. “Da bomo uspešni, potrebujemo varne voznike, varna vozila ter varne ceste, kakor tudi ‘logične’ in ‘prizanesljive’ ceste, značilne za države z najnižjo stopnjo nesreč v cestnem prometu.”

Vodja projekta EuroRap Slovenija Robert Štaba je poudaril, da je AMZS skozi čas posvetila ogromno znanja, vsebin in aktivnosti področju človeka, udeleženca v prometu, področju vozil, nekoliko manj pa celovitemu področju cest. “Tako smo skozi sodelovanje v različnih EuroTestih s področja infrastrukture zavzeli strateško odločitev, da je za nas voznike in uporabnike cest, pri uresničevanju zaveze za zviševanje varnosti na slovenskih cestah, program, kot je EuroRAP, izredno pomemben in aktualen. Glede na njegovo uspešno implementacijo v državah EU si Slovenija kot pomembna država na koridorju in tranzitni legi ne more in ne sme dovoliti manjko na tem področju.”

Pomembna dejstva o slovenskem cestnem omrežju pridobljena v letu 2009:

57,4% (3.728km) državnih cest ima visoko oziroma srednjo-visoko stopnjo tveganja.

64% (2/3) prometnih nesreč s težko poškodovanimi ali mrtvimi se je zgodilo na regionalnih cestah, 25% na glavnih cestah, 11% pa na avtocestah ali hitrih cestah.
11-krat višja stopnja tveganja za nesrečo je na regionalnih cestah v primerjavi z glavnimi cestami.

Vozniki, spet smo na cesti!
Na regionalnih cestah je še posebno v začetku šolskega leta potrebno posebno pozornost posvetiti malim šolarjem. S tem namenom policisti PP Nova Gorica vsako leto pripravijo preventivno akcijo. Letos so jo izvedli na območju naselja Šempas v sodelovanju z  Osnovno šolo Šempas za učence drugih razredov. Osnovna ideja omenjene preventivne akcije pa je, da otroci z risbicami nagradijo voznike, ki spoštujejo cestnoprometne predpise.

36 učencev, 2 policistki in 2 policista
Vodjem policijskih okolišev Tanji Verč Velikonja, Andreju Rožiču, Danilu Mlakarju in policistki Katji Ipavec s PP Nova Gorica se je v Šempasu pridružilo približno 36 učencev drugih razredov osnovne šole iz Šempasa v spremstvu učiteljic.

Vsakemu vozniku, ki je spoštoval cestnoprometne predpise in ga je ustavil policist, so otroci omenjenih šol izročili risbico s prometno vsebino, s katerim so se mu zahvalili za izkazano pozornost.

foto2

Po besedah vodje policijskega okoliša PP Nova Gorica Danila Mlakarja so ustavljeni vozniki motornih vozil v okviru omenjene preventivne akcije tudi letos dobro sprejeli. Preventivno akcijo z isto vsebino pa bodo policisti PP Nova Gorica izvedli tudi prihodnji teden, in sicer v torek,13. oktobra 2015 na območju naselja Prvačina v sodelovanju s tamkajšnjo podružnično osnovno šolo.

V. V.