fbpx

Je to novinarska profesionalnost? POP TV na Twitterju blokiral politika, nato pa od njega zahteva pojasnila?!

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je novinarki POP TV-ja sporočil, da “poročanja” POP TV žal ne spremlja več, sploh odkar so ga v veliki vnemi po “svobodi medijev” blokirali na Twitterju. “Prosim, da PR službo Vlade RS ne utrujate s prošnjami po komentiranju izpostave stranke LMŠ, zamaskirane v medij,” je še zapisal na Twitterju – začuda je sporočilo kljub blokadi celo doseglo naslovnika. Nekaterim se tak odgovor mediju zdi nenavaden, a prav gotovo je še veliko manj primerno, da medij blokira komunikacijski kanal predsednika vlade. S tem nedvomno kažejo, da niso ravno dorasli medijski vlogi.

V sredo so v oddaji 24ur Zvečer objavili šestminuten posnetek pogovora ministra Andreja Vizjaka z LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom. Forenzična preiskava naj bi ovrgla Vizjakove trditve, da gre za lepljenko – Vizjak oziroma strokovnjak s tega področja je to sicer trdil za prejšnji posnetek, ki je bil nekakšen zlepljen insert tega daljšega pogovora in ni kazal pogovora v pravi luči. Za ta daljši posnetek je minister potrdil, da je pravi, in ob tem tudi pojasnil, da je želel preprečiti katastrofo, ki jo je povzročil Petan.

Kakorkoli že, dejstvo je, da je posnetek star 14 let. Če bi se resnično zdel komu ta pogovor med Vizjakom in Petanom tako zelo sporen, bi ga že zdavnaj predstavil javnosti. Tako pa je bil očitno namenjen zgolj diskreditaciji ob pravem trenutku, kot je sedaj, ko se na vse pretege skuša rušiti aktualno vlado in v ta namen pride prav čisto vse. Tovrstno tajno snemanje sicer ni dovoljeno in ne velja kot dokaz v pravnem postopku – tako da je povsem jasno, da ne gre neko razkrivanje morebitnega kaznivega dejanja, do katerega sicer ni prišlo. Dela pa po vsej verjetnosti POP TV te prispevke po naročilu nekoga, ki si želi vsaj Vizjakov odstop. Komercialna televizija se trudi iz vsega tega še naprej delati udarno zgodbo, a žal ne dobiva vseh želenih odzivov. Premier Janez Janša jim je tako odgovoril, da  “poročanja” POP TV žal ne spremlja več. “Odkar ste me v veliki vnemi po “svobodi medijev” blokirali na Twitterju, niti od daleč. Prosim, da PR službo Vlade RS ne utrujate s prošnjami po komentiranju izpostave stranke LMŠ, zamaskirane v medij,” je odgovoril novinarki, ki je na PR-službo naslovila prošnjo za odziv premierja.

Morda se zdi premierjev odziv nekoliko nenavaden, a precej bolj nenavadno je to, da medij na družabnem omrežju blokira predsednika vlade, saj je vloga medijev, da aktivno spremljajo politiko in politike. To brez dvoma pomeni, da jih njegovo mnenje pravzaprav ne zanima – zato za premierjev direkten odziv niti ni neke večje potrebe. Marsikateri odgovor bi lahko prebrali tudi na Twitterju – če premierja seveda ne bi imeli zablokiranega. Z odgovorom ni bil radodaren niti predsednik Republike Borut Pahor, ki je sporočil, da “v take zadeve ne posega, odločitve glede njih sodijo v pristojnost ministra in predsednika vlade, končno pa tudi DZ”. Notranji minister Aleš Hojs pa se je odzval na nacionalni televiziji in dejal: “Minister Vizjak je po moji oceni zadevo dobro pojasnil. Če se bo odločil za odstop, bo to tudi povedal.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je  po poročanju STA dejal, da vsak odgovarja za svoje izjave. Meni, da bo Vizjak v nadaljevanju “zadeve primerno razčistil“. Do takrat pa si sam ne bi upal soditi o njegovih besedah in tem, ali je to pravilno ali ne. Krivec je tudi poudaril, da mora Vizjak sam doreči zadeve. Kot so nekateri napovedovali, pa bodo to storili tudi pristojni organi. “Nima smisla, da to komentiramo, ker bo verjetno v naslednjih dneh še kakšen posnetek in bomo pred istim vprašanjem,” je še pripomnil. Bomo videli, kaj bo POP TV še privlekel iz svojih skrivnih arhivov. Ali pa kaj zlepil, če bo treba.

Sara Bertoncelj