Kaj vse najdete na straneh Karlovega ministrstva. Nasmejalo vas bo.

Foto: osebni arhiv/epa

Informacije o tujih državah lahko poiščemo tudi na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ). Glede na to, da ima MZZ številne službe in konzularno mrežo, bi seveda pričakovali, da so informacije na njihovih spletnih straneh točne, konkretne, ažurirane in uporabne ter da državljani za svoj davkoplačevalski denar dobimo kakovostne storitev in informacijski servis. Pa je res tako?

Si predstavljate, kakšen vihar bi nastal, kako prizadet bi bil slovenski ponos, število protestnih not, poslanih na različne diplomatske naslove, bi nedvomno zadoščalo za skladanje lepe simfonije …, če bi zunanje ministrstvo neke države Slovenijo uvrstilo na Balkan, medtem ko bi Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo uvrstilo v Srednjo Evropo? No, slovenski MZZ ravna popolnoma enako. Glede na aktualnega zunanjega ministra, klepetavost, povezano z arbitražo, tajno iskanje nafte v Bosni ter “saj ni res, pa je” zgodbe z ambasad v Zagrebu, Parizu, Madridu, Kijevu, Moskvi in Dunaju, česa drugega tudi ni za pričakovati.

Razdelitev po skupinah
Na spletnih straneh MZZ so predstavništva (Slovenije) razdeljena po skupinah, in sicer: Evropa; Azija, Kavkaz in Bližnji vzhod; Afrika; Oceanija; Severna Amerika; Latinska Amerika in Karibi ter Stalna predstavništva. Med državami v skupini Evropa najdemo tudi Armenijo in Azerbajdžan, vendar pa ne najdemo njune severne oziroma zahodne sosede Gruzije. Se pa vse tri države ponovno pojavijo v skupini Azija, Kavkaz in Bližnji vzhod, kamor geografsko tudi sodijo.

Gre za tri republike bivše Sovjetske zveze, ki so ob njenem razpadu postale samostojne države in ležijo na nemirnem območju Kavkaza, med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Tudi če bi MZZ uporabljal npr. evrovizijsko klasifikacijo držav, bi morale biti Gruzija, Azerbajdžan in Armenija v isti skupini. Morda so preverjeni in izkušeni kadri iz “ex-yugo” diplomacije Gruzijo kaznovali z izgonom iz Evrope zaradi njene prozahodne in protiruske politike? Ali pa so to storili, da bi se zaradi Abhazije in Južne Osetije, dveh ruskih separatističnih pokrajin, ki sta sestavni del Gruzije, prikupili Rusiji? Ne spomnim se, da bi Slovenija kdaj priznala Abhazijo in Južno Osetijo kot samostojni državi in se s tem uvrstila v “elitni” klub Rusije, Nikaragve in Venezuele.

Azerbajdžan v Evropi zaradi Jankovića?
Ne verjamem, da se je Azerbajdžan v skupini Evropa znašel zaradi demokratičnosti režima, odločnega boja proti korupciji in spoštovanja človekovih pravic. Verjetno je uvrstitev Azerbajdžana, za kakšno protiuslugo in komu sicer ne vem, uredil kar Zoran Janković osebno. Kot župan Ljubljane je bil Janković vodja državne delegacije, ki je leta 2013 obiskala Baku.

Kakšni so bili gospodarski rezultati tega obiska in koliko investitorjev iz Azerbajdžana, ki jih je župan pričakoval do konca leta 2013, je res investiralo v Ljubljano in Slovenijo, mi ni znano. Prepričan pa sem, da je bil obisk ploden in koristen zaradi izmenjave dobrih praks glede avtokratskega vladanja, korupcije in zatiranja opozicije.

Pri uvrstitvi Armenije v Evropo je gotovo prišlo do napake, saj v današnjih časih ne kaže dražiti Turčije in muslimanskega sveta s pogrevanjem genocida nad armenskimi kristjani izpred 100 let, ko je svojo vojaško in politično kariero začenjal Atatürk. No, po prefinjenih in visoko diplomatskih besedah nekega drugega Türka, je genocid itak drugorazredna tema, tako da se s tem danes ne bomo ukvarjali. Kdor v šoli – “Šola je kul!”, nas je nekega prvega septembra pozdravil bivši predsednik – ni bil priden pri geografiji, se s spletnih strani MZZ res lahko veliko nauči.

Spoznajmo Brunej
Če so vam številni begunci, ki so se v slovenskih medijih v zadnjem mesecu čudežno preimenovali v migrante ter izgubili svojo univerzitetno izobrazbo in ki jih vlada nezakonito prevaža s Hrvaške v Avstrijo, vzbudili navdušenje in zanimanje ter bi radi spoznali islamsko kulturo, je morda čas, da se odpravite v muslimanski svet. Ker sta Sirija in Irak prenevarna in MZZ tja odsvetuje vsa potovanja, se morda raje odpravite v mali, z nafto bogati sultanat Brunej, ki leži na malezijskem otoku Borneo.

Da ne bi naredili kakšne neumnosti in bi vas moral reševati bivši notranji minister ter vodja konzularnega sektorja Andrej Šter, si, prosim, preberite napotke in priporočila MZZ glede Bruneja. “Stopnja kriminala v Bruneju je najnižja v Aziji in je na splošno zelo nizka, ceste so v dobrem stanju, promet je tekoč, zdravstvena infrastruktura je na zadovoljivi ravni,” beremo na spletnih straneh MZZ. V nadaljevanju pa izvemo, da je “Brunei muslimanska država” ter da “priporočajo spoštovanje običajev, navad in vere ter oblačenje v dostojna oblačila”.

Meni se sicer zdi, da bi slednje moralo veljati za obisk katerekoli države ali ljudi, in ne samo muslimanske. Da pa v Bruneju ni šale, izvemo v nadaljevanju, saj nam MZZ pove, da “je pravni sistem Bruneja zasnovan na šeriatskem pravu, ki lahko v določenih primerih velja tudi za nemuslimane, vključno z obiskovalci. Po novem šeriatskem kazenskem zakoniku, ki bo uveljavljen od aprila 2014 dalje, vas za nekatere prekrške lahko kaznujejo z dolgotrajnimi zapornimi kaznimi, kaznimi telesnega kaznovanja (udarci s palico), vključno s smrtno kaznijo.

Kaj vse je kaznivo
Da bomo vedeli, kaj je kaznivo, nas podučijo, da je nezakonito “posedovanje pornografskega materiala” in “homoseksualne dejavnosti”. Tudi kazni za prekrške v zvezi s prepovedanimi drogami so “izjemno visoke in vključujejo tudi smrtno kazen”.

Za konec pa še en zelo pomemben podatek za Slovence: “Uživanje alkohola je strogo prepovedano.” Verjetno pa to velja le za domačine (muslimane?), saj nam MZZ pojasni, da “tujci, starejši od 17 let, lahko uživajo alkohol, ki so ga uvozili v državo, vendar največ 2 steklenici alkoholne pijače in 12 pločevink piva na odraslega popotnika (ki ni musliman). Pomembno je, da popotnik shrani carinsko potrdilo o uvozu alkohola v državo, saj se v državi izvajajo kontrole”. Če vam po prebranem obisk Bruneja ne diši več, bomo naslednji teden s pomočjo spletnih strani MZZ ponovno poleteli v kakšno zanimivo državo in se gotovo naučili veliko novega.

Gal Kušar

 • rubec

  “Kakšni so bili gospodarski rezultati tega obiska in koliko investitorjev iz Azerbajdžana, ki jih je župan pričakoval do konca leta 2013, je res investiralo v Ljubljano in Slovenijo, mi ni znano.”

  Tukaj je pa ja vse jasno. Azerbajdžanci so takrat izrazili željo da bi vlagali v slovensko farmacijo in župan jim je obljubil da bo takoj preveril kakšne so možnosti.

  • dob

   Ženi je rekel, da vlaga kumarce.

  • Aton

   In tu nastopi znana farmacevtka!

 • sprehajalec

  Slovenec je tradicionalno kritičen do drugih, užaljen, protestira se zgraža in posmehuje, če naprimer Američan ne ve, kje je Slovenija. Zažene ves propagandni aparat na temo neumnih Američanov.

  Hkrati si pa nikoli ne pusti gledati pod prste, ker je pač majhen, priden in pošten.

 • Nata

  No, vedno kaj novega izvemo ……zato še pišite !! Je zelo poučno in zanimivo !
  Kaj pa drugje po svetu pišejo o Sloveniji ?

  To bi bilo pa še bolj poučno !!

 • noname

  LEPO VAS PROSIM…JANKOVIĆ IN TUJINA??? KAKO SE JE PA SPORAZUMEVAL? JE RISAL?
  ALI S PANTOMIMO?

  • pokvarjeniSvet

   Pričaj srpski, da te ceo Svet razume xD

  • sprehajalec

   Janković je hodil v Srbsko gimnazijo, kjer so tradicionalno učili Rusko. Vse njegove destinacije, če so že, so na jug in vzhod. zahod je prenevaren, zaradi DEA, FBI in podobnih inštitucij.

 • viktorh

  Še sreča, da imajo Štera.

 • Poštenje velja

  butalci

  • karlina

   hujši od butalcev, primerjava z njimi je ponižanje

 • Ježek Teka Teka

  Levaki nikol ne presenetijo … kdaj bo spet kakšna slavnostna večerja z obsojenim pedofilom, pa to …

 • pokvarjeniSvet

  Še en razlog več, da more ljudsvo prevzeti oblast, boljše kar uvesti direktno javno demokracijo, ker takšni ” strokovni kader” ki ga imamo v JS me kar srat pritisne. Sami taki delomrzneži in buzeranti ki nebi nič delali in pojma o pojmi nimajo, samo da so na plačilni list. Edini kar znajo je krast, lagat, zavajat, goljufat…ipd.

 • tzt

  Takole na nas gledajo Britanci. Uradno priporočilo za biznis v SLO:

  The largest problem of corruption in connection with the economy is in
  the area of public tenders, awarding licenses and concessions where the
  other party is the state administration or local government. According
  to the Commission for the Prevention of Corruption of the Republic of
  Slovenia, the independent state authority specialising in dealing with
  the prevention of the corruption at all levels, Slovenia was most
  affected by systemic corruption in the form of elitism and
  politicisation, especially political appointments to state owned
  enterprises, but had relatively non-existent street corruption (e.g.
  bribing public officials to get better service).

 • Igor Kavalar

  Ta naša oblast ne zna G od Geografije in K od Kulture!

  Če bi poznali osnove, kot vsak osnovnošolec, potem se ve da, Armenija in Azerbajdžan nista del Evrope.
  Če bi razumeli kaj kultura, jezik in običaji pomenijo, bi morali vedeti da ko tujec pride v našo hišo sprejme naša pravila igre.

  In oba ta neznanja migrantske vlade (SMC, Desus, SD) sta zame žalitev.
  Zato pričakujem njihov odstop!

 • Hribouc

  Boljševiški kanibalizem začinjen z ploskoglavo poniglavostjo in murgelsko sprogramirano s servilno prodanostjo v Kremelj, kjer vladajo protoljudje , ki ti nasujejo plutonija v čaj, ženski prestrelijo glavo od zadaj ali pa celo strmoglavijo avion z 350ljudmi, vseeno.

  Pri vsem se Putin drzne, še na dolge zamahe, pokrižati pred Gospodom!
  ——————————–
  Don’t forget:

  Sergej Kurdakov je zapisal tik pred svojo smrtjo, pri 23.letih in malo pred KGB ubojem:Komunizem je najbolj morilski sistem sveta. Človek ni bil kdorsigabodi.Bil je šef komunistične partije Kamčatke in ubijalec ruskih kristjanov.S pomočjo večih čudežev mu je uspel pobeg V Kanado.Več tega je v njegovi

  briljantni knjigi , Odpusti mi,Nataša.

 • tramal

  Ta korel ima lubadra v glavi in ga je potrebno posekati da ne okuži ostala drevesa.

  • karlina

   ha, ha, ha, ha, ja maš še kako prav

 • karlina

  Nisem se nasmejala, pač pa zamislila, kakšni loleki in boleki so zaposleni v teh službah, pravzaprav v vsej JU IN DRŽAVNIH SLUŽBAH, za crkniti res.

 • Vrhovni sodnik

  Kaj se čudite, saj vse v knjigi piše, že davno je F.M. Ježek napisal Butalce, lewaki so se jim smejal, niso pa vedeli, da je njih opisal.

  • Aresnica

   Vrhovni sodnik – si dobro napisal, res je dober opis za levake in seveda za SLO dominantne medije_- je pa v tvojem komentarju napaka – brez Ježek.—————-
   ———————_-
   Butalce je napisal Fran Milčinski rojen leta 1867 v Ložu na Notranjskem-_- Umrl je leta 1932 v Ljubljani.
   _______________________
   Lep pozdrav

   • Vrhovni sodnik

    Hvala, že takrat je vedel, saj je bil prerok.

 • piko8

  Kanta kahl totalno neposoben samovšečen vase zagledan idiot!!!!!!

  • Nova24TV Mod 1

   Opozorilo: Izogibajte se kontekstualno slabšalnih izrazov
   in izrazov, s katerimi bi lahko prizadeli dostojanstvo sočloveka. (Ne zgolj tistega, ki je omenjen v prispevku.)

   Nestrinjanje lahko izražamo tudi brez psovk in s tem vzpostavljamo kulturni nivo komentiranja.

   SSKJ:
   Idiót -a m (ọ̑)
   1. med. najhujše duševno nerazvit človek: otrok je ostal idiot vse življenje
   2. pog., slabš. omejen, neumen človek: bogve kateri idiot je to rekel; ta človek je čisto
   navaden idiot / kot psovka ali misliš, idiot, da se kdo meni zate

 • avtohtoni neandartalec

  Na strani CIA o Brunejih piše le, da je prepovedan uvoz in trgovina z drogami, za kar vas lahko doleti tudi smrtna kazen, ni pa nujno.

  Za Slovenijo piše malenkost drugače, da smo samo sitna riba za globalne trgovce s heroinom in kokainom, smo pa pomembni v trgovina s kemikalijami, potrebnimi za predelavo naravnih substanc v nevarne droge.

  Stvari postanejo zanimive šele, ko pogledaš kaj piše o sosedih, Hrvaška pristanišča naj bi bila eden največjih portalov v Evropi, za uvoz heroina in azije in kokaina iz južne Amerike. Kako ga mimo Slovenije spravijo napej v Evropo, nič ne piše.

  ker nekako je Madžarom uspelo, da so pokrili ves trg, imajo heroin, kanabis, kokain, povsod pa je dovolj tudi amfetaminov ter raznih novih sintetičnih drog. CIA opozarja še na splošno korupcijo in pranje denarja, ampak pri vseh teh drigah, je to itak samoumevno. Je pa tako že malo bolj jasno, Zakaj Orban rabi ograjo.

  Hrvate zmagajo v teh koncih edino še Italijani, ki pa se poleg glavnih dveh prozvodov, ukvarjajo še z organiziranim kriminalom in švercem. Mafija sicer ne obstaja, ubije pa vsake toliko koga, sicer Italija ni nevarna država.

  Kaj sploh še ostane Avstriji, pri njih gre pa vse samo čez, čim prej čez Alpe, do glavnih Evropskih potrošnikov, verjetno so zaradi kulture elektronske glasbe začeli papcati le nekaj več sintetikov, ker so te droge pač popularne.

  Ampak ubijejo te res ne nikjer v bližini, vsaj država ne, ne vem pa kako se zmenijo vsi ti dilerji, švercerji, varnostniki,… če kdo kaj zasere.

  To seveda še ne pomeni, da je zame Erjavec normalen, ampak samo za ogledalo, na kaj vse opozarjajo razna zunanja ministrstva.

 • avtohtoni neandartalec

  Se pa načelno strinjam, da bi moralo zunanje ministrstvo bolj jasno opozarjati na najbolj pomembne specifike posameznih dežel,ker si lahk zaradi navadne malenkosti hitro nakoplješ velike probleme ali si zaradi bedarije celo ob življenje.
  Rabili bi seznam držav, ki so uzakonile mučenja in smrtne kazni, ker predstavljajo stalno nevarnost v mednarodnem prostoru in pri njih velja posebna previdnost. Pred mafijo bo človek mogoče še pobegnil in se nekako z njimi pogodil,s totalitarnim državnim aparatom to pač ni mogoče, ker je sistem prilagojen za ubijanje civilnih državljanov oziroma pospešuje milostne usmrtitve, kot del kazensko izvršilnih procesov. Stvari so lahko precej relativne, določene države lahko poznajo smrtno kazen, vendar obstaja le izredno majhna možnost,da bi vas lahko doletela, v drugih človek nikoli ne more jemati opozoril dovolj resno.
  Obstaja pa še ena kategorija držav, o katerih sicer ne piše nič posebnega in ne poznajo hudih represivnih zakonov, vendar se lahko sodna praksa, zaradi splošne korupcije in ideoloških vplivov, spremeni iz sekunde v sekundo, verjetno je vsak tujec, v takem okolju, vedno najbolj ogrožen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!