fbpx

Kam se mudi Janiju Möderndorferju?

Jani Möderndorfer (foto: STA)

V poslanskih skupinah so za zdaj razmeroma previdni glede podpore predlogu zakona o partnerski zvezi, ki ga je takoj po referendumu – že v nedeljo – v DZ vložil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Predlog je bil v začetku leta sicer že v vladni obravnavi, tokrat pa je ugledal “luč sveta” v novi preobleki: vsebina ostaja enaka, spremenjena pa sta ime in obrazložitev zakona.

Predlog je podprl poslanec DeSUS-a Uroš Prikl, ki je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da se o morebitni podpori predlogu zakona v stranki še niso pogovorili, osebno pa mu je naklonjen.

V ZL vztrajajo, da je bil njihov predlog optimalen. Sprememba zakona o zakonski zvezi je po besedah poslanca Mihe Kordiša “edina rešitev, ki zagotavlja enakopravnost vseh”. Vodja poslancev SD Matjaž Han pa poudarja, da bi bilo po izidu nedeljskega referenduma treba “ohladiti glave”.

Večina strank se na predlog še ni odzvala
V SMC, SDS in NSi se na predlog Möderndorferja za zdaj niso odzvali. V NSi so za STA pojasnili le, da bodo predlog preučili in stališče sporočili po 5. januarju. Predlog zakona sicer opredeljuje partnersko zvezo kot skupnost dveh žensk ali dveh moških.

Aktualni Zakon o referendumu in ljudski iniciativi sicer vsebuje določbo, v kateri je navedeno, da eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Vsebina zakona zaenkrat še ni javno dostopna.

V. V., STA