fbpx

Kam so nas pripeljali levičarji: Par z otrokom pustil službe – “Na socialni lepše živiva kot prej… dokler bo tako, ne grem nazaj v službo!”

Foto: Istock

Zgrešene politike levičarjev imajo hude posledice. Tudi na socialnem področju, saj se z višanjem socialne pomoči delovno sposobnim ljudem podpirajo le nedelo. Slednje namreč potrjuje tudi naslednja zgodba, ki pa nikakor ni osamljen primer. Po spletu je namreč zakrožila objava s foruma o življenju v Sloveniji in o tem, kako lahko družina z otroki prihrani več, če se odloči, da starši službo pustijo in prejemajo socialne transferje. Par z otrokom se je namreč izpovedal, da sta oba pustila službo, saj takoj prihranijo bistveno več, kot če bi bila oba zaposlena. In le za to, ker so bolj splača biti doma in prejemati visoko denarno socialno pomoč, visoke otroške dodatke, skoraj ali pa kar zastonj vrtec, kot pa delati, pa ne le za minimalno plačo.

“Po plačilu osnovnih stroškov nam še vedno ostane 800 evrov za hrano in življenje. Kar nama nikoli ni, ko sva še hodila v službi. In dokler bo tako, ne grem nazaj v službo, če ni plača takšna, da mi ostane vsaj enkrat toliko, kot če ležim doma in občasno še kje delam.”

Za vrtec in najemnino desetkrat manj
Ko sta delala, sta je bil njun skupni dohodek 1900 evrov, za vrtec sta odštela 300 evrov, za najemnino 500 evrov, potem pa so bili tu še drugi stroški. Odkar pa sta se odločila, da bosta brez službe (to je bilo mogoče, saj je podjetje izvajalo optimizacijo kadra in sta se z delodajalcem dogovorila, da ju dajo na seznam presežnih delavcev), plačujeta 60 evrov najemnine, vrtec plačata 10-krat manj kot prej, torej pičlih 30 evrov. Poleg tega pravita, da sta upravičena do neplačila RTV-prispevka in dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni mesečno še kakšnih 100 evrov stroškov manj. “Midva na socialni lepše živiva kot prej, ko sva oba hodila v službo.”

Foto: STA

Takšnih zgodb je še veliko in zaradi tega je vse več ljudi brezposelnih, saj se jim nedelo bolj splača, kot če se zaposlijo. Z nadaljevanjem takšnih nesmiselnih ukrepov naših levičarjev, se nam ne obeta prav nič dobrega.

Lana Božič