fbpx

Kangler ustanovil Novo ljudsko stranko, Zidanšek pa napoveduje obuditev časnika Slovenec

Foto: STA

SLS bo znova pričela izdajati nekdaj najpomembnejši časopis na slovenskih tleh – časnik Slovenec. To je ob 28. obletnici Slovenske kmečke zveze danes napovedal predsednik SLS Marko Zidanšek. Skoraj istočasno, kot je SLS napovedala vrnitev h koreninam, pa je Franc Kangler tudi uradno ustanovil svojo stranko – Novo ljudsko stranko. 

Po zadnjem spodrsljaju na volitvah predsednik SLS Zidanšek z gotovostjo napoveduje vrnitev v parlament. ”Naš program bo prepričal volivke in volivce, ki so upravičeno razočarani nad trenutno situacijo,” je dejal danes na proslavi ob 28. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze, ki se je pozneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko.

Hkrati je napovedal, da bo SLS, sprva kot interno glasilo, začela obujati pred drugo svetovno vojno vodilni medij na Slovenskem, časnik Slovenec. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so bili prav v tem časniku narejeni prvi koraki k slovenski samostojnosti. Časnik bo izdajal inštitut SLS, ki nosi ime po Antonu Korošcu. Kot napovedujejo, bo na temeljih svojih 143-letnih korenin, časnik vendarle usmerjen v prihodnost, v njem pa se bodo razvijale mnoge do zdaj preslišane ideje o pravičnejši, bolj urejeni in pošteni Sloveniji, so še dodali.

V Mariboru rojstvo Nove ljudske stranke
Skoraj istočasno pa je nekdanji mariborski župan iz vrst SLS Franc Kangler na kongresu v Mariboru svojo mariborsko Županovo listo preimenoval v Novo ljudsko stranko. Predsednik Nove ljudske stranke je Željko Vogrin, ki je bil tudi predsednik Županove liste. Kangler je postal predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke. Da pri imenu ne gre za naključje, priča tudi dejstvo, da ima Kanglerjeva stranka na svoji spletni strani pod zavihkom zgodovina opisano celotno zgodovino SLS do leta 1992.

M. G.