Kangler ustanovil Novo ljudsko stranko, Zidanšek pa napoveduje obuditev časnika Slovenec

Foto: STA

SLS bo znova pričela izdajati nekdaj najpomembnejši časopis na slovenskih tleh – časnik Slovenec. To je ob 28. obletnici Slovenske kmečke zveze danes napovedal predsednik SLS Marko Zidanšek. Skoraj istočasno, kot je SLS napovedala vrnitev h koreninam, pa je Franc Kangler tudi uradno ustanovil svojo stranko – Novo ljudsko stranko. 

Po zadnjem spodrsljaju na volitvah predsednik SLS Zidanšek z gotovostjo napoveduje vrnitev v parlament. ”Naš program bo prepričal volivke in volivce, ki so upravičeno razočarani nad trenutno situacijo,” je dejal danes na proslavi ob 28. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze, ki se je pozneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko.

Hkrati je napovedal, da bo SLS, sprva kot interno glasilo, začela obujati pred drugo svetovno vojno vodilni medij na Slovenskem, časnik Slovenec. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so bili prav v tem časniku narejeni prvi koraki k slovenski samostojnosti. Časnik bo izdajal inštitut SLS, ki nosi ime po Antonu Korošcu. Kot napovedujejo, bo na temeljih svojih 143-letnih korenin, časnik vendarle usmerjen v prihodnost, v njem pa se bodo razvijale mnoge do zdaj preslišane ideje o pravičnejši, bolj urejeni in pošteni Sloveniji, so še dodali.

V Mariboru rojstvo Nove ljudske stranke
Skoraj istočasno pa je nekdanji mariborski župan iz vrst SLS Franc Kangler na kongresu v Mariboru svojo mariborsko Županovo listo preimenoval v Novo ljudsko stranko. Predsednik Nove ljudske stranke je Željko Vogrin, ki je bil tudi predsednik Županove liste. Kangler je postal predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke. Da pri imenu ne gre za naključje, priča tudi dejstvo, da ima Kanglerjeva stranka na svoji spletni strani pod zavihkom zgodovina opisano celotno zgodovino SLS do leta 1992.

M. G.

 • avtohtoni neandartalec

  Slovenska ljudska stranka je za mnoge Slovence sinonim za veleizdajo celega naroda in fašistično nasilje. Danes jaz štejem kar tri inkarnacije, SLS, Pirate in to novo skropucalo, vsi skupaj in združeni se ne bi več prebili v parlament. A res ne obstaja neka druga besedna zveza, za ime stranke ljudstva, ki bo itak delovala samo v zloglasnem Marburghu?

  • pokvarjeniSvet

   pirati so liberalci (izspirjenci, sprevrženci) so hoteli podpreti tisti toplovodarski zakon kjer bi otroke vrtcih in šolah indoktrinirali v neuravnovešene deviantno spolne spake.

   plus da bi davkoplačevalci plačevali njihove posvojitve in nadomestne maternice.

  • Unikatna

   Je…RM-revni Maribor :)

 • Stajerka

  Kanglera nem volila, če je edini na desnici…….zlizal se je s Šešokom v škodo občanov mesta Maribor……ne glede na naša sodišča je ZAME KRIVEC za nastalo situacijo!!!….
  Fištravec je pa tak al tak nesposoben do amena in naprej, levak ko levak, še en dokaz (zraven aktualne dr. vlade), da v Sloveniji izobrazba NI merilo za sposobnost in zdravo kmečko pamet!!!

  • Peter

   Madona, mate pa čisto štalo tm na štajerskem, no.
   Kva pa nej nardi en povprečen volilc pol, pa še fuzbal ste pušnl, no.

  • Za Slovenijo

   Štajerka, sj ne da si le nora, še neumna si povrhu! Ne boš šla volit??? In ne maraš levice. pa s tem, da ne boš šla volit, boš ravno njim pomagala.

 • Alan Sirotinja Ford

  Bravo Franca.
  Upam, da ti uspe. Sicer te ne bom volil zato pa zelo podpiral.
  Pogumno…

  • janez.pokoncni

   ;);)
   Komentar meseca!! Tega še “Broj jedan” in Grunf skupaj ne bi zmogla boljše povedati.

 • FORT WORTH

  Vse lepo in prav.
  A se Kangla res ne more lociti od Ljudske stranke ?
  Razumem njegovo jezo na prejsnje vodstvo LS.
  Ampak res bi lahko izbral neko drugo izvirnejse ime z novo stranko.

 • garfi

  Oba sta dvomljivega slovesa in verjetno pomoč levakom na volitvah.

  • FORT WORTH

   Na to sem tudi sam pomislil.
   Ce bodo prevladali interesi potem bo tudi ta stranka v pomoc levakom…

   • MEFISTO

    Saj vendar ne gre za novo Novo Slovenijo in Kangler tudi ni krščanski socialist kot Ljudomila Novak!

    • FORT WORTH

     Ljudmilo bi moral po hitrem postopku zamenjati Hojs.

  • Andraž Jakopič

   Levaki bodo ponovno zmagali o tem ni dvoma.
   No če že ne pa vsaj zagrizen levak.

 • MEFISTO

  Želim si , da bi Kangler izrinil kolaborantsko SLS in njenega popolnoma nesposobnega predsednika z vsem njenim ostalim skorumpiranim vodstvom ter kmečko aristokracijo, kateri je SL poleg režimu še edino služila.

  • indijanka

   Nasmejala sem se do solz. Hvala Mefisto.

 • Sredinec

  A je Kangler že kaj omenil tistih presežnih 150.000 v njegovem premoženju? Mogoče bi njegovo četico zanimalo katero od dosedaj ponujenih dveh popolnoma različnih pojasnil je tisto ta pravo ….

  • Peter

   Njegovo četico…A ma svojo četico? Naša četica koraka, hej mašinca zagodi pa take? Ne vem, mogoče nisi čist taprav, k Zvona nisi omenu, pa Zokijevih miljonov v zvezi s Stožcam, ampak lej, ni problem.
   Boš že še, a ne?

   • Sredinec

    ne samo da bom .. sem že … kakšno vezo pa ima to s Kanglerjem, pa verjetno veš le ti ..

    • Peter

     Povezava je samo in edino v tem, da v vsesplošnem ropanju ena minorna vsotica 150,000 evrčkov predstavlja pljunek v morje.
     Seveda se zavedam, da se vedno oglasiš, ko gre za vsote, ki so tudi večje in so v povezavami z drugimi, našimi strankami. V to bom še bolj verjel, ker mi boš zdaj posredoval linke:
     Ali pač ne, no.

     • sevenx

      Ja, problem je da folk ne zna šteti dalje od 999.999. Pa tako lepo so naš učili v Yu. Vsi so znali štet v milijardah.

 • južnificirana_si

  pravijo, da bi sodelovali tudi z levico. recept za polom na volitvah

 • Slovenka

  Nimam nič proti novi stranki, prav nasprotno. Bo pa potrebna previdnost, da se v stranko ne bodo natepli tipi, ki so SLS spravili na slab glas. Tudi naj pazijo, da se ne bodo spajdašili z levakarji, to je recept za propad desnih strank, ki do zdaj še ni odpovedal. Čudim se tudi Primčevi pripravljenosti za sodelovanje Z Dobovškom in Bratuškovo. Če to drži, se nam obeta druga OF.

  • garfi

   menda bodo leviščarji
   slabo kaže

 • plamen100

  po moje pa je dobro da je se ena ti SLS , saj itak obe ne bosta prestopili praga ker pac ena in druga stranka imata nekaj cudakov oz simpatizerjev ampak njihovo stevilo je v promilih. Ljudmila bo prestopila prag, izginila pa bo SMC, ZL s tem da se bo na levici pojavil spet neki novi obraz ali eventualno Dobovsek ce bo ustanovil neko svojo stranko. Bo pa se okrepila SD, ki je v bistvu z Zidanom se najmanj levofasistoidna. SDS bi moral zaceti strategijo pridobivanja mladih volilcev zato mora mladim pokazati pot v prihodnost kar pa zaenkrat ni videti?! Ne vem zakaj se bolj ne potegnejo za mlade druzine?? Enako mora pobrati Erjavcu starejse volivce, kjer je sicer z delom malo bolj uspesna vendar se vedno premalo. Delati bi morali zaceti sedaj ne pa dva meseca pred volitvami. Pa cim manj ukvarjanja z zgodovino, razen kar je res nujnega kot je neposredni napadi na vodstvo stranke oz zasluzne za osamosvojitev, drugace pa ta zadnji danasnji Jansin govor glede nove Majniske deklaracije in ciljev ne bo pripeljal novih mladih ali starejsih volilcev prej nasprotno.

 • garfi

  Mesec dni po imenovanju vlade je združena stranka SLS+SKD v državnem zboru v nasprotju z dogovorom podprla ustavni zakon glede volilnega sistema in tako zaobšla referendumsko voljo ljudi.

 • Ogledalo

  Nimam nič proti novi stranki vendar nekaj stvari bode v oči

  1. Naredili Odbor2015, ime podobno kot uveljavljen Odbr2014
  2. Naredili stranko s podobni imenom NSL kot SLS
  3. Ustanovitven kongres ob isti uri kot SLS 28.obletnico

  Če bi bilo samo prvo, bi še kar verjel, da to ni namerno, ko se pa je zgodilo 2 in 3 pa ni več naključje.
  Sigurno ni bilo potrebno naredit ustanovitve točno ob istem času, kot obletnica SLS. Tudi če bi kakšen viden član žele udeležit ustanovitve NSL se na ta način ni mogel.

  Tudi če Kangler ne misli, da je to provokacijo, se pa naj vpraša koga ima v ozadju, da mu tako svetuje.

 • garfi

  omenjajo sodelovanje z levico – torej leviščarji

 • Jurij Vošinek

  Levičarjem v naši ljubi deželi ni treba skrbeti za prihodnost , dokler imamo tako desnico.

  • Boris

   seveda, s tako politiko je njihov skupni domet 25-30%.

 • janez.pokoncni

  Kako neumno !

  Ko nekaj politično tako pogori, kot se je to zgodilo SLSu, je v popravljanje tega, kar je volivce odpeljalo stran, potrebno vložiti mnogo, mnogo več kot “zasijati” z novo stranko.

  Bom navedel na primeru kaviar socialistov, ki so, kar se tiče puljenja volilnih glasov, svetlobna leta pred temi amaterji.

  LDS!
  Ko so ugotovili, da verjetno ne bo šlo več naplahtati vol(ov)-ilcev, so tem pripravili takoj “alternativo” s povsem novim imenom, ZARES. Za Zaresom so predstavili Šoltesa, Jankovićev PS in vsaj polovico previrantove bande. Za njimi je prišel na vrsto Cmerar, za njim bo zopet prišel “nov” obraz z, to je nujno, novim imenom.

  SLS je za naslednjih 20 let mrtev. Tudi, če se ta trenutek v SLS prestavi 95% SDSa (brez Janše), ta ne bo presegel volilnega praga. V kolikor kdo to od trm SLSa bere, me lahko po naslednjih volitvah kontaktira, da jim za “male pare” namenim par ur nasvetov, ki jim bodo prihranili ogromno časa in denarja. Mislim skoraj resno!

  btw.,
  Sam sem zaprisežen desničar, tudi uradno strankarsko opredeljen, vendar sam skoraj vsak dan, na svojo veliko žalost, najdem kak razlog na osnovi katerega lažje razumem, zakaj še desnici ni uspelo (z izjemo prvih volitev) zbrati 51% na volitvah. Jasno, ni problem v SDSu. Ta zbere zmeraj preko 20%, problem je v vseh ostalih.

  • FORT WORTH

   Ne vem zakaj desnica ne vzpostavi neko zdruzenje s svojim operativnim stabom in se dogovorijo o viziji za prihodnost,kjer ne bo soliranja ampak v prvi vrsti skrb za vtirjenje Slovenije na pravo,pot enkrat za vedno.
   Ze par krat sem zasledil na desnici,kako so v preteklosti razmisljali ” da se bodo nekatere stvari same po sebi uredile”?!
   Ne bodo se ! To jim je verjetno komaj zdaj jasno,ko jih levica dnevno bombardira z vsemi mogocimi tozbami in montiranimi procesi…
   Hvala bogu,da so nekateri prisli toliko k sebi,da so ustanovili neodvisno in raziskovalno Novo24.
   Vsaj 20 let prepozno !

   • Jurij Vošinek

    Desnica bi morala najprej počistiti svoje vrste, najprej pri sebi naredit “lustracijo”.
    Drži vse kar si napisal, razen zadnjega odstavka.Nova 24 ni neodvisna in ni Prva v službi resnice, kot piše v glavi.Je prva v službi desnice.

    • FORT WORTH

     Kar rezimska trobila zamolcijo ali olepsajo-Nova24 brez dlake pove in napise !
     Obracaj kakor te je volja ampak,ce bi imeli vec takih kot je Nova24 bi danes bil kucan v penziji pri stefki za pecjo in predvsem doma.
     Tako pa razdvaja in poneumlja tale naiven narod.
     Samo ime stranke spremeni z istimi osebki in ze glasujejo zanjo pa ceprav brez programa?!
     Zato so na smetiscu zgodovine ze pristale LDS,Zares,PS,Verjamem,previrant,poZAb.Na tej poti je tudi Smc in Z.L in kar je se tega sranja !

     • janez.pokoncni

      Zgolj tvoji zadnji stavki. E, tu je trik. Oni delajo ravno kontra kot pravkar počne (joj, kako naj napišem zabiti tako, da ne bi izpadel žaljiv?) Kangler, ki se obeša na ime stare, klinično mrtve stranke.

      Mafija niti v sanjah ni tako “tumasta”, da bi lansirala na slovensko politično sceno NLDS (Novi LDS). Kapiš??

      Oglej si politično kariero Romana Jakiča. Človek je bil (pišem po spominu) v parlamentu član vsaj 4, če ne 5 političnih strank :ZSMS in KP, LDS, Zares (kandidiral je, ne ljubi se mi izgubiti 3 minute časa in to preveriti http://www.zares.si/4-volilna-enota-2/roman-jakic/), PS in ZAB.
      Kapiš št. 2?? A vidiš koliko pametnejši so? Ko njim zmanjka obrazov računajo na sindrom zlate ribice pri slovenskih volilcih, ki so več ali manj intelektualno res nekje na ribjem nivoju.

     • FORT WORTH

      Pametnejsi ? Igrajo zgolj na PREVARO ljudstva. So kot lopovi,ki neprestano studirajo,kako ustopiti in si prigrabiti denar brez dela pri tem pa,da jih nihce ne zaloti !
      Zato so s transparenti na RTV in zato so tako zelo proti Novi24 !

     • janez.pokoncni

      Vladajo že 71 let se ti zdi, da zato, ker so tumasti? Vse vzvode države držijo povsem v svojih rokah, dobesedno je država njihova in ti misliš, da niso pametni???
      Vladajo zaradi tumastih volilcev, sami pa so še kako prefrigani!

     • FORT WORTH

      Ampak ni mi jasno,kakse clovek moras biti,da jih volis ?!
      Slovenija je z njihovo oblastjo veliko izgubila. Po drugi vojni Celovec…na severu,na zahodu Trst in Gorico,dogajali so se pomori ljudi.
      Gospodarstvo so prignali na rob,tovarne se zapirajo,delavstvo so popolnoma razvrednotili,sodisca scitijo kriminalce,smo pred tem,da izgubimo se zaliv…

     • janez.pokoncni

      ;) Zmešan! (odgovor na prvi stavek)

      Pazi. cca 1.7 mio volilnih upravičencev. Poglejva kdo so (študente zanemariva) ;

      600.000 upokojencev
      400.000 zaposlenih v državnih firmah
      160.000 neposredno v JS
      100.000 razširjeni JS (+koncesije)
      140.000 zaposlenih v tržnem gospodarstvu od katerega je žal tudi orng del zlizan z mafijo.

      Veš kaj meni ni jasno? Kako lahko nekaviar socialisti (od teh, ki so sedaj v parlamentu sta to SDS in morda tudi NSi) ulovimo sploh teh 3x %!

     • FORT WORTH

      Velik del upokojencev NI za rdece prevarante !
      Ce pogledas Desus vidis,da dobijo zelo mali % na vsakokratnih volitvah.
      Zraven tega pa lahko vidis sestavo vztrajnikov in podpornikov. Vecinoma so starejsi tisti,ki so na lastni kozi izkusili teror bivsega sistema !

     • janez.pokoncni

      Ah prijatelj, niti v sanjah nisem želel upokojence enačiti z mafijo. Daleč od tega, ampak poglej kako se “skrbi” za upokojence ;
      – kaj vem kakšna združenja upokojencev vse obstajajo, kompletno vsa so vodena s strani pripadnikov mafije,
      – upokojenci imajo tudi svojo stranko katere edini cilj je borba za upokojence (tako jih “farbajo”).
      – itd.,

      Kako naj povprečen upokojenec, ki želi predvsem živeti in se ne ukvarjati s politiko, spregleda? Ne more.
      To je point! Enako velja za zaposlenie v JS, državnih firmah, socialne probleme, ki v Sloveniji predstavljajo omembe vreden del volilnega telesa, študente, itd.

      Razumeš? Zelo malo ljudi v Sloveniji je neodvisnih od bande, ki ima v rokah Slovenijo. Rjavec ne zamudi priložnosti, da svoji ciljni publiki ne pove, da bi brez njega pokojnin ne bilo. Menda ti je jasno, da vsaj 30% upokojencev “VE” (ne, da misli), da brez Karla penzij ne bo.

     • Tanja Bor

      Odličen opis stanja. Potem pa pride še Stajerka in pove, da na volitve sploh ne gre, ker je preveč razočarana. Reši nas lahko samo še čudež ali popoln polom.

   • janez.pokoncni

    Kot prvo, desnice ni. Je SDS, kot stalnica na slovenskem političnem nebu, ki pa ga več ali manj vsi njegovi naravni partnerji znova in znova izdajo.

    Dokaz? :)
    SLS je v vsaki vladi deloval proti SDSu. 2004-2008 je z Deususem skrbel za to, da ja ne bi slučajno izvedli kakšne omembe vredne reforme, da se ne bi prodala državna lastnina, itd. A moram omeniti drugo vlado in demonstrativni odhod iz vlade Previranta, SLSa in Desusa?
    Kako je z NSijem lahko vsak spremlja tudi zgolj v zadnjim mesecih.

    ŠE 1x. Desnica se ne MORE organizirati, ker je ni. SDS, naprej pa tema.
    Tebi sicer ne zamerim tega poziva, doživel pa sem ga že na takšnih mestih, da so se mi ulile solze.
    Srž problemov desnice tiči v tem : Slovenija ima samo enega Janeza Janšo, potrebovala bi jih pet. Bencin po ognju poliva kaviar socialistična mafija z uspešnim prepričevanjem bebcev v to, da je problem desnice Janša, ki je v resnici edini resni motilni element mafije.

    Sam upanje za prvo novo resno desno stranko polagam v Primca. Blaž Vodopivec je medijsko premalo izpostavljen in tudi sam se kaj dosti ne trudi tako, da mislim, da iz njegove stranke verjetno ne bo nič, LS in Kangler pa so politični mrtveci, ki se tega, da so umrli, še ne zavedajo.

    • Anton

     bravo Janez tako pač je, sam si dal odgovor zakaj nam 70 let vladajo komunajre

    • FORT WORTH

     Ja,tudi sam srcno upam da Primc koncno ustanovi svojo stranko. Bo pa moral biti zelo previden z imenom stranke. Slogan za otroke gre se je hudo dobro oprijel. Mogoce bi bilo dobro imeti stranko s tem sloganom,kar bi ciljalo na vseSlovenski pogled v prihodnost…

     • janez.pokoncni

      Jaz imam v rokavu fantastično ime. ;)

      PROTI

      Spisan je tudi izjemno kratek, a zelo jasen program stranke:
      Smo proti vsemu, za kar se zavezmajo : Desus, SD in vsi derivati LDSa.

      Evo, prodam, ;) sam ga ne morem uresničiti, ker sem že član stranke v katero s srcem verjamem.

     • FORT WORTH

      Ampak je se ena stvar.Vsi na desnici ponavljajo,kako so pripravljeni sodelovati z vsemi strankami ?!
      A ne bi ze bil cas in bi koncno rekli : NE S KOMUNISTI SE NE GREMO VEC V NOBENEM PRIMERU IN POD NOBENIM POGOJEM !!!

     • janez.pokoncni

      Kdo so to vsi?
      SLS! Oni so se dejansko ženili s vsemi. Brez SLSa tudi Drnovšek ne bi vladal.
      NSi – še pred kratkim so se par tednov afnali in pogajali s Cmerarjem.

      Na naslednjih volitvah osebno ne pričakujem več nobene od teh dveh v parlamentu, čeprav pri tem volilnem telesu nikoli človek ne more vedeti.

      Nas (Slovenijo, ne desnico) ubija povsem nor volilni sistem. Večinski volilni sistem je ključ do začetka konca kolektivne blaznosti.

     • Antonius

      Nori večinski volilni sistem so v ustavo zabetonirali *zagožnovi SLS-jevci. Leta 1999 so svoje volivce zahrbtno nategnili, pa še nos so jim blazno podaljšali.

      Sicer se pa z vami ne morem povsem strinjati. Svetilnik vedno ostane svetilnik, pa če prav samo, politični. Nova slovenska ljudska stranka ostaja tako imenovani svetilnik vsem svojim bivšim volivcem. Pomembnejša je vsebina, ki jo “novi” svetilnik sporoča še vedno zainteresiranim. Povsem drugo ime stranke je mogoče primerjati s svetilnikom, ki nič več ne obvešča z istega mesta.
      Ko v temi prijadraš v določeno pristanišče, je potrebno vedeti, pod katerim kotom je vidna luč novega svetilnika, da te varno vodi in pripelje v pristan.
      Kangler ima prav! SLS je soustanavljal, dodal novo vsebino in koordinate, ki obetajo – obljubljajo, da bo pot do zaželjenega smotra volivcem zagotovljena.

      SLS navsezadnje ni od včeraj, zato, si jo nihče ne more lastiti. Leta 1893. je bila ustanovljena, zavozili so jo pa razni *zagožni, *podobniki, *žerjavi in levičarjem prodani, ostali sodobniki.
      Prav je in pravico ima, da Kangler Novi slovenski ljudski stranki da novo vsebino in upanje z drugimi ljudmi.
      Pomladnost brez SLS more biti zmagovita in demokratična prav toliko, kot more biti vroče poletje, obsijano v zimskem soncu.
      .

     • janez.pokoncni

      No, potem bova počakala do volitev in potem pogledala, kdo je imel prav.

 • Caetano

  Strategija organiziranja novih civilnih gibanj, strank, sindikatov in medijev na pomladni strani je prava v trenutni situaciji. Napoveduje se novi Demos. Vendar pa je treba paziti tudi da se po nepotrebnem sil preveč ne drobi. Kangler se je po mojem prehitro zaletel.

 • Unikatna

  Poglejte malo sta si podobna na fotki ;)

 • xtc

  Ti nimajo pogojev za parlament oboji ne pa tudi Ludmila ne:

 • Vera

  Kanglerjeva nova stranka bo prestopila parlamentarni prag, zato , ker je bolj ljudska kot Zidanškova !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!