fbpx

Kar se Brglez nauči od Cerarja, to Brglez dela tudi sam: Kako levičarski politiki v predvolilnem času masovno nastopajo po srednjih šolah

Milan Brglez med dijaki Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomerju. (Foto: Fb)

Nedavno smo poročali, kako je nekoč profesor ustavnega prava, sedaj pa zunanji minister Miro Cerar, ki so ga bila včasih polna usta etičnosti in morale, pripravljen izkoriščati otroke za nabiranje političnih glasov. Zdaj se zdi, da tudi nekdanji podpredsednik SMC in sedanji poslanec SD Milan Brglez ni nič boljši. Ta je namreč kandidat stranke SD na volitvah v Evropski parlament, za namene kampanje pa si nekateri kandidati izbirajo kar srednje šole, kjer imajo dijaki višjih letnikov že volilno pravico. Si predstavljate, kakšen linč bi sledil, če bi šolo obiskal politik iz vrst SDS?

Etika, morala, transparentnost; velike besede, ki so jih še ne tako davno izrabljali politiki SMC v svoje namene, preden se je hišica iz kart, ki so jo gradili celoten prejšnji mandat, počasi začela sesedati sama vase.

Začelo se je z izstopi iz strank. Poslanci enomandatniki iz vrst SMC so se zavedli, da drugič ne bo šlo tako lahko, kakor je šlo prvič. Prišlo je do notranjih razprtij, zaradi katerih so iz stranke vrgli Milana Brgleza. Ta ni dolgo žaloval, temveč se je kmalu priključil k ortodoksni SD – tja, kamor je intimno vselej spadal.

SMC na robu razpada
Sledil je izbruh afere s financiranjem 2. tira, v kateri so vidni člani SMC, kot sta dolgoletna piarovka ljubljanskega župana Zorana Jankovića in sedaj zaposlena v državnem holdingu 2TDK, ki je zadolžen za upravljanje projekta 2. tir, vso odgovornost za nepravilnosti zvalili na sedaj odstopljenega okoljskega ministra Jureta Lebna. Ta je kmalu tudi izstopil iz SMC.

Jure Leben (Foto: STA)

Šušlja se, da bi se lahko v kratkem pridružil LMŠ premierja Marjana Šarca, s katerim naj bi bila v dobrih odnosih že vse od formiranja vlade. Leben naj bi bil poleg nekdanjega moža Pelkove Stojana Pelka eden od ključnih ljudi, ki so pritiskali na Cerarja, naj ne vstopi v koalicijo z SDS, NSi in SAB, temveč naj se priključi Šarcu.

Potem ko se je zdelo, da so v SMC z Mirom Cerarjem žalostne izjeme, ko pride do izrabljanja otrok za politične namene, se je izkazalo, da je enako pripravljen početi tudi Brglez, ki je pred vstopom v politiko delal kot profesor na katedri za mednarodne odnose na FDV. Očitno je nekdanjim profesorjem skupno “pontificiranje” mlajšim generacijam.

Izkoriščanje dijakov pred volitvami
Kakor je Cerar pripravljen nagovoriti dijake srednjih šol preko organizacije Mladinski svet Slovenije “v sklopu projekta Evropski parlament”, tako je tudi Brglez po poročanju STA v torek, 2. aprila, nastopil na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, kjer je spregovoril o “o varstvu in kršitvah človekovih pravic v EU”. Njegov prenos “predavanja” učencem v živo je bilo možno videti celo na njegovem Facebook profilu.

Image may contain: 3 people, including Milan Brglez, people smiling, people standing, suit and indoor

Brglez se je ustavil tudi pri nekdanjemu prvemu kriminalisti in županu Murske Sobote Aleksandru Jevšku. (Foto: Fb)

Ko je Cerar obiskal šolo, so iz njegove pisarne takrat sporočili, da želi minister “v dialogu z aktivnimi srednješolci šol, ki že sodelujejo v različnih projektih Evropske unije, (…) razpravljati o prednostih Evropske unije za mlade glede zaposlovanja in študija, predstaviti vlogo EU na globalnem področju ter govoriti o izzivih, s katerimi se sooča Evropa, kot sta boj proti podnebnim spremembam in boj proti dezinformacijam”.

Zadnji stavek, domnevamo, da je poskus prikaza dezinformacije v praksi. V isti sapi namreč že predpostavljati prednosti EU in potrebo po “boju proti podnebnim spremembam” ter nato hladnokrvno pisati o pomembnosti “boja proti dezinformacijam”, je res ali izredno nazoren prikaz manka kritičnega razmišljanja ali pa poskus aktivnega vsiljevanja ideologije dijakom. Domnevamo, da tudi Brglez ne bo objektivno pristopil k obravnavi stanja človekovih pravic v EU.

R. O.