fbpx

Kardinal Rode ob sklepu Ad limina Apostolorum: Smo pred tem, da bodo narodi Zahodne Evrope odpadli od vere

Slovenski škofje so z dopoldansko sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu sklenili obisk Ad limina Apostolorum. Somaševanje škofov in duhovnikov je vodil kardinal Franc Rode, ki je v pridigi dejal, da je čas, da se položaj Cerkve s Sloveniji normalizira.

Obisk Ad limina Apostolorum na grobovih apostolov ni samo pravno-administrativni dogodek, temveč bogoslužno dejanje in srečanje krajevnih Cerkva z naslednikom apostola Petra, je v pridigi spomnil kardinal Rode, ki je podrobno analiziral stanje v Katoliški Cerkvi v Sloveniji in dejal, da je slovenski temeljni izziv sekularizacija zahodnega kova, kamor sodi vse manj nedeljnikov, krstov pa tudi duhovniških in redovniških poklicev: “A pri nas je še nekaj posebnega, česar drugod ne zasledimo v tolikšni meri. Trdovratno sovraštvo do Cerkve in vernikov, ki ga je pol stoletja podpihovala partija in se izraža zlasti v nekaterih medijih.” Prav zaradi tega je po besedah kardinala Rodeta čas, da se položaj Cerkve v Sloveniji normalizira.

“Samo normalizira in da se prenehajo anomalije, ki delajo iz naše dežele čudno izjemo. Drugi narodi, ki so se rešili komunizma, so te probleme že davno rešili. Ali jih mi nismo sposobni? Morali bi imeti malo več poguma, malo več poguma in samozavesti in stvari bi se premaknile.”

Spomnil je na Vatikanski sporazum, ki v 14. členu omenja nadaljevanje prizadevanj Republike Slovenije in Svetega sedeža za reševanje odprtih vprašanj glede pastoralnega dela v vojski, policiji, zaporih in bolnišnicah. “Na tem področju nobenega premika v 15 letih. Tukaj je treba reči, da tudi Cerkev ni naredila svojega. Država nas ne bo silila k reševanju teh vprašanj, če mi sami ne bomo naredili prvih korakov. To so objektivni pravni problemi, ki jih je treba reševati za normalizacijo, ponavljam, normalizacijo naše družbe,” je v pridigi dejal kardinal Franc Rode.

Trdovratno sovraštvo do Cerkve
Že pred desetimi leti je papež Benedikt XVI. slovenskim škofom ob obisku “Ad limina” povedal, da je izziv slovenske Cerkve sekularizacija zahodnega tipa, ki se izraža v hlepenju po materialnih dobrinah, zmanjševanju rojstev, zmanjševanju števila nedeljnikov in upadu redovniških in duhovniških poklicev. Danes se po besedah kardinala Rodeta ta trend nadaljuje: število krstov naj bi padlo na 50 odstotkov, zmanjšuje se število otrok, ki obiskujejo verouk, zelo se je zmanjšalo število duhovnih poklicev: “Trezno lahko rečemo, da smo pred pojavom, ki ga je Janez Pavel II. imenoval ‘tiha apostazija’, odpad od vere narodov Zahodne Evrope. To je kultura, ki jo zaznamuje sekularizacija, kultura, kjer Bog vse bolj izginja iz javnosti, kjer je zbledel edinstveni lik Jezusa Kristusa, kjer vrednote, ki jih je stoletja oblikovala Cerkev, izgubljajo svojo moč in svojo prepričljivost. Sekularizacija prodira v vsa področja vsakdanjega življenja in širi miselnost, ki izključuje Boga iz človeške zavesti,” je dejal kardinal Rode, ki pa ga še bolj vznemirja nekaj drugega, in sicer je to trdovratno sovraštvo do Cerkve in do vernikov, ki ga je pol stoletja podpihovala partija in se izraža zlasti v nekaterih medijih.

Gre za sistematično negativno prikazovanje Cerkve in zato se ljudje še bolj odmikajo od nje. Tudi slovensko šolstvo vodi mlade v brezbrižnost, malone ateizem, saj ne zagotavlja vzgoje v skladu z verskim prepričanjem staršev: “Vse to iz sovraštva do krščanstva in starih predsodkov do vere in Cerkve. Ta šola nadaljuje staro komunistično prakso, ki mlade vodi v ateizem, ko vero predstavlja kot nekaj, kar je preseženo, nekoristno in celo škodljivo za človeka,” je dejal Rode.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ