To je kariera kulturnika: Od Jankovićevega Grepa prek Isajlovićevega Tehnika do svetovalca za investicije na kulturi

Vir: STA

Ko prav vse zavoziš, postaneš dovolj dober, da te v službo vzame ministrica za kulturo. Najprej je deloval v Grepu – firmi, znani iz afere Stožice, nato v zloglasnem škofjeloškem Tehniku – znanem po brutalnem izkoriščanju in neplačevanju bosanskih delavcev. Ko je vse propadlo, pa je lahko postal svetovalec za investicije na ministrstvu za kulturo. To je Jože Žižek. 

Žižek je namreč kot nekdanji direktor Tehnika tudi kazensko ovaden. Bremenijo ga obtožbe o pridobitvi protipravne premoženjske koristi v poslu z nekim kamniškim podjetjem. Družba SGP Tehnik je z omenjenim podjetjem podpisala več pogodb o sodelovanju, na koncu pa ni izpolnila pogodbenih obveznosti, s čimer je pogodbenega partnerja oškodovala za okoli 90.000 evrov.

Reševanje družbe na plečih delavcev
Tehnik je z Žižkom na čelu (izvršni direktor je postal 29. 05. 2013) oškodoval tudi lastne delavce. V času pred končnim propadom Tehnika smo v medijih lahko spremljali, kako so vodilni družbo reševali na plečih delavcev z Balkana. Ti so medtem, ko je družba pela svoj labodji spev, brez denarja in hrane stradali v samskih domovih.

Samo da je naš
Z družbo Tehnik je povezan tudi zloglasni lobist Drago Isajlović. Podjetje I.S.O, ki je v 90-odstotni lasti njegove žene Metke Isajlović, je lastnik podjetja Gorenjc, ki ga je I.S.O odkupil od Tehnika, ki je bil takrat že v stečaju. Podjetje Gorenjc je kot podizvajalec sodelovalo pri gradnji Nordijskega centra Planica, Isajlović pa naj bi pri gradnji pošteno zaslužil. Leta 2011 je podjetje Gorenjc beležilo 1,4 milijona evrov, leto kasneje pa je zaradi prodaje betona podjetjem iz konzorcija, ki je gradil Nordijski center Planica, beležilo 2,2 milijona evrov dobička.

In da spomnimo še enkrat – bosanski delavci Tehnika, ki so to Planico gradili, so v istem času dobesedno stradali.

Afera Grep
Toda Žižek se je tega, kako delavce spreminjati v sužnje, očitno učil pri najboljših. Pred Tehnikom je bil namreč zaposlen tudi v Grepu, kjer je bil odgovoren za pripravo planov in strategij družbe za sprejemanje odločitev s strani poslovodstva na vseh področjih delovanja družbe. Grep je širši javnosti verjetno še najbolj poznan iz afere Stožice, kjer je družba nabrala izredne dolgove, zaradi česar je sedaj tudi v stečaju. Zaradi njega je bil ovaden tudi ljubljanski župan Zoran Janković, in sicer zaradi zlorabe uradnega položaja. Grepu naj bi za sanacijo gramozne jame plačal za skoraj milijon in pol evrov preveč.

Ž. K.