fbpx

Katastrofa: Cerarjeva vlada za migrante, ki jih sploh ni tukaj, mesečno skozi okno vrže več kot 40.000 evrov

Foto: STA/epa

Minevata dve leti, odkar smo se v Sloveniji soočili z migrantsko krizo, ko so ogromne nenadzorovane množice ljudi, med katerimi je bilo največ mladih moških, vstopile v našo državo na poti proti ciljnim zahodnim državam. Izredne razmere so od pristojnih služb zahtevale hitro ukrepanje, saj se vlada Mira Cerarja kljub predhodnim opozorilom na te razmere ni pravočasno pripravila. Še vedno pa so po državi postavljena šotorišča, ki samevajo in našo državo ogromno stanejo. Cerarjevi vladi to očitno ni pomembno, čeprav gre za denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev, ki za svoj denar pošteno garajo. 

V Lendavi namreč šotori že kar dve poletji samevajo, je poročala POP TV. Žalosten je podatek, da nas tukaj postavljeni šotori mesečno stanejo več kot 40 tisoč evrov. Glede na to, da smo šele pred kratkim pospravili druga šotorišča, to pomeni, da smo v letu za šotore, ki so le samevali, zapravili več kot poldrugi milijon evrov.

Foto: STA

Konec leta 2015 smo lahko videli prizore migrantov z iPhoni v rokah, ki so za seboj pustili gomile smeti, kjerkoli so se utaborili. Smeti, med katerimi je bilo mogoče najti tudi hrano, so upravičeno ujezile številne Slovence, ki so lahko le opazovali nesnago. Med zaslužnimi, da stanje ni bilo še bolj nevzdržno, so bili tudi policisti, vojaki in drugi, ki so v skladu s svojimi zmožnostmi opravili svoje delo več kot odlično. Tako je v zelo kratkem času zrasla potrebna namestitvena infrastruktura in se je vzpostavil sistem preverjanja ljudi, ki pa ni bil ustrezen, saj je dokazano več skrajnih džihadistov prešlo naše ozemlje. Ti skrajneži so odgovorni za teroristična dejanja, ki so povzročila smrti nedolžnih ljudi.

Migranti v Rigoncah pri Dobovi (Foto:STA).

Že več kot 700 tisoč evrov vrgli skozi okno
Uprava RS za zaščito in reševanje je v času vrhunca migrantske krize opravljala delo na kar 18 različnih lokacijah. Večina namestitvenih centrov je bila na severovzhodu države, in sicer v Lendavi, Petišovcih, Dolgi vasi, Središču ob Dravi, Gornji Radgoni, Gruškovju, Šentilju in Brežicah. Številne so pred kratkim pospravili. V Lendavi še vedno stoji in  glede na to, da je Lendava zadnje migrante gostila lani spomladi, smo že več kot 700 tisoč evrov vrgli skozi okno.

Foto: STA

Lahko je zapravljati tuji denar
Premier Miro Cerar je konec februarja lani na očitke, koliko Slovenija porabi za oskrbo migrantov, dejal, da obstajajo stalni stroški ne glede na to, ali je v namestitvenem centru nastanjen migrant ali sto. Gre za to, da so prav ti problematični, saj v nekaterih namestitvenih centrih ni nikogar že kar leto in pol. Treba je vedeti, da lahko Uprava RS za zaščito in reševanje šotore pospravi le, če tako odloči vlada.

Zadnji lokaciji, ki sta bili ukinjeni, sta bili Brežice in Šentilj, v začetku novembra pa bo končno ukinjena tudi lokacija v Lendavi, a denarja to ne ob vrnilo. Glede na to, da smo v Lendavi zapravili 700 tisoč evrov, si lahko mislimo, koliko smo plačali za vsa prazna šotorišča v državi, k temu pa lahko seveda pripišemo še ostale sprejemne in namestitvene centre, ki samevajo. Res je žalostno opazovati, kakšen odnos ima do denarja vlada, medtem ko se za državljane v stiski ne najde več kot potrebnega denarja.

N. Ž.