fbpx

Katičeva z nedopustnimi pritiski nad načelnika generalštaba Ostermana. Bo morala zaradi tega oditi?

Andrej Osterman in Andreja Katič. Foto: STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v zvezi z nastopom častne čete Slovenske vojske na proslavi veteranske organizacije VSO zaradi poročanja nekaterih levičarskih medijev burno odreagirala in od načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana zahtevala pisna pojasnila. Ministrica odgovarja, da je organizator proslave Svetovni slovenski kongres in ne VSO.

Kot je znano, je načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman na proslavi, ki jo prireja Združenje za vrednoste slovenske osamosvojitve (VSO) na čast 25. obletnici ustanovitve slovenske države, odobril udeležbo slovenskih vojakov. Proslava bo sicer potekala 25. junija 2016 na Trgu republike ob 20.30. Zaradi udeležbe nekaterih politikov je novinar Dejan Karba v časniku Dnevnik proslavo označil za strankarski dogodek, kar je samo po sebi absurdno, saj se bodo tudi proslave dan pred tem udeležili nekateri strankarski veljaki, a je nihče ne problematizira kot strankarski dogodek slovenskih levih strank.

Domovinska proslava problem, odkritje kipa Ivanu Mačku ni problem
Ministrica Andreja Katič je zato od Ostermana zahtevala pisno pojasnilo, ali je res, da je vojsko poslal na strankarski dogodek in s tem kršil člen Zakona o obrambi, ki prepoveduje udeležbo vojske na strankarskih dogodkih. Načelnik GŠ SV Osterman je ministrici še enkrat pojasnil, da ne gre za udeležbo vojske na strankarskem dogodku, ampak za dogodek, ki ga organizira veteransko združenje VSO v čast domovini, kar je tudi ena izmed temeljnih nalog slovenske vojske – da se udeležuje dogodkov in proslav, kjer se slavi domovina.

Še bolj bizarna pa izpade ministrica ob dejstvu, da ni zahtevala pojasnila načelnika GŠ, ko je častna četa iste vojske sodelovala pri borčevski proslavi ob odkritju spomenika revolucionarju Ivanu Mačku – Matiji, odgovornemu za poboje več deset tisoč ljudi.

Z ministrstva za obrambo so nam sporočili, da se načelnik Osterman glede svoje odločitve na prošnjo, ki jo je na generalštab naslovil VSO 22. marca 2016, ni posvetoval z ministrico, prav tako tudi ne glede druge odločitve, ko je VSO obvestil generalštab o spremembi termina prireditve. Ministrica v zvezi s tem načelniku ni dala nobenih usmeritev oziroma se o tem z načelnikom sploh ni pogovarjala. Kot so še pojasnili je kot organizator proslave naveden Svetovni slovenski kongres in ne VSO, zato je ministrica načelnika zaprosila za pojasnilo v zvezi z odločitvami, ki jih je sprejel glede udeležbe pripadnikov Slovenske vojske na omenjeni proslavi. Pojasnilo načelnika je ministrica prejela danes. Prav tako je iz odgovora razvidno, da ne namerava odstopiti.

Pošteni novinar velikih zdrsov
Novinar Dejan Karba, ki je prireditev veteranske organizacije označil kot strankarski dogodek, je nedavno tega s časnika Delo presedlal k časopisni hiši Dnevnik. Pred tem se je sicer proslavil z znamenitim odkrivanjem očeta neznanemu Petru iz Švice in ga odkril v kardinalu Francu Rodetu. Velika afera se je izkazala za popolno laž in manipulacijo. Karba je v preteklosti prav tako lagal glede navedb finskega kriminalista, češ da mu je ta dejal, kako je denar iz Patrie prejela stranka SDS. Finski kriminalist je tedaj pojasnil, da navedbe Karbe ne držijo, da je zapisano neresnica in da tega ni nikoli ni izjavil.

M. P.