Katičeva z nedopustnimi pritiski nad načelnika generalštaba Ostermana. Bo morala zaradi tega oditi?

Andrej Osterman in Andreja Katič. Foto: STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v zvezi z nastopom častne čete Slovenske vojske na proslavi veteranske organizacije VSO zaradi poročanja nekaterih levičarskih medijev burno odreagirala in od načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana zahtevala pisna pojasnila. Ministrica odgovarja, da je organizator proslave Svetovni slovenski kongres in ne VSO.

Kot je znano, je načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman na proslavi, ki jo prireja Združenje za vrednoste slovenske osamosvojitve (VSO) na čast 25. obletnici ustanovitve slovenske države, odobril udeležbo slovenskih vojakov. Proslava bo sicer potekala 25. junija 2016 na Trgu republike ob 20.30. Zaradi udeležbe nekaterih politikov je novinar Dejan Karba v časniku Dnevnik proslavo označil za strankarski dogodek, kar je samo po sebi absurdno, saj se bodo tudi proslave dan pred tem udeležili nekateri strankarski veljaki, a je nihče ne problematizira kot strankarski dogodek slovenskih levih strank.

Domovinska proslava problem, odkritje kipa Ivanu Mačku ni problem
Ministrica Andreja Katič je zato od Ostermana zahtevala pisno pojasnilo, ali je res, da je vojsko poslal na strankarski dogodek in s tem kršil člen Zakona o obrambi, ki prepoveduje udeležbo vojske na strankarskih dogodkih. Načelnik GŠ SV Osterman je ministrici še enkrat pojasnil, da ne gre za udeležbo vojske na strankarskem dogodku, ampak za dogodek, ki ga organizira veteransko združenje VSO v čast domovini, kar je tudi ena izmed temeljnih nalog slovenske vojske – da se udeležuje dogodkov in proslav, kjer se slavi domovina.

Še bolj bizarna pa izpade ministrica ob dejstvu, da ni zahtevala pojasnila načelnika GŠ, ko je častna četa iste vojske sodelovala pri borčevski proslavi ob odkritju spomenika revolucionarju Ivanu Mačku – Matiji, odgovornemu za poboje več deset tisoč ljudi.

Z ministrstva za obrambo so nam sporočili, da se načelnik Osterman glede svoje odločitve na prošnjo, ki jo je na generalštab naslovil VSO 22. marca 2016, ni posvetoval z ministrico, prav tako tudi ne glede druge odločitve, ko je VSO obvestil generalštab o spremembi termina prireditve. Ministrica v zvezi s tem načelniku ni dala nobenih usmeritev oziroma se o tem z načelnikom sploh ni pogovarjala. Kot so še pojasnili je kot organizator proslave naveden Svetovni slovenski kongres in ne VSO, zato je ministrica načelnika zaprosila za pojasnilo v zvezi z odločitvami, ki jih je sprejel glede udeležbe pripadnikov Slovenske vojske na omenjeni proslavi. Pojasnilo načelnika je ministrica prejela danes. Prav tako je iz odgovora razvidno, da ne namerava odstopiti.

Pošteni novinar velikih zdrsov
Novinar Dejan Karba, ki je prireditev veteranske organizacije označil kot strankarski dogodek, je nedavno tega s časnika Delo presedlal k časopisni hiši Dnevnik. Pred tem se je sicer proslavil z znamenitim odkrivanjem očeta neznanemu Petru iz Švice in ga odkril v kardinalu Francu Rodetu. Velika afera se je izkazala za popolno laž in manipulacijo. Karba je v preteklosti prav tako lagal glede navedb finskega kriminalista, češ da mu je ta dejal, kako je denar iz Patrie prejela stranka SDS. Finski kriminalist je tedaj pojasnil, da navedbe Karbe ne držijo, da je zapisano neresnica in da tega ni nikoli ni izjavil.

M. P.

 • Novakec1

  Andreja in Andrej kako lep usklajen par.

 • soc

  Semeniščnik in lažnivi kljukec Karba nikjer na svetu ne bi več mogel opravljati novinarskega dela. Le v Severni Koreji in Sloveniji so kriteriji drugačni, važna je zvestoba džuči, ne zavezanost resnici.

  (Roko na srce pa tudi Katičeva nikjer na svetu ne bi mogla biti ministrica za obrambo…)

  • Anton

   ona dva zame nista novinarja temveč prostituta

  • von Rhein

   Ne,ne bi več.Sploh nikoli ne bi opravljal tega dela,ker je nesposoben iz lastne buče prenesti nekaj v medij.Odvisen je od instrukcij in navodil.
   Kar zadeva Katićevo pa je približno tako kot z ostalimi bivšimi ministri.Eden ne najde izhoda na letališču in ubere pot po bližnjici,drugi skače v žajfo,tretji se osmeši z vsakim stavkom,ščetinar bi se malo vozil z letalom kot ranjenec ipd. Ja,eden pa kupoval avio floto ker so aviončki njegov hobi. Do sedaj smo imeli samo enega primernega obrambnega ministra,za moj razum sta bila akceptable še Grizold in Jelušičeva.

 • Vera

  Večina ministrov-ic je zanič, s tem pa celotna vlada , zato naj kolektivno odstopijo raje danes , kot jutri ! Zavedni Slovenci , jutri praznujemo, vsi ostali pa se gredo, kot , da jim je sploh kaj mar za državo . Osebe, ki bodo nocoj sedele v prvi vrsti se niso borile za samostojnost , temveč proti njej !

 • Državna proslava je samo ena,
  ostalo so samo strankarske, društvene, in ostale verzije. Poimenuješ kakor želiš.
  Sem za da SV obiskuje oz. sodeluje samo na državnih zadevah.
  /nepomebno kdo je na vladi/

  • rrrrr

   Po tvojem letos SV ne sme obiskati nobene strankarske proslave: nit v soboto, ko bo slavila SDS, niti v petek, ko bo jugoslavila SZDL. Triangel,bravo!

   • V petek je državna proslava. Edina državna proslava na to temo.
    In sem za da SV obiskuje oz. sodeluje samo na državnih zadevah.
    /nepomebno kdo je na vladi/

    • Peter

     Dokler vladajo naši.
     Če pa se slučajno zgodi, da ne vladajo naši (kar pa ni in ne bo, kot je rekel g(r)obar), si bomo pa že kaj zmislili, da jih ne pošljemo.
     Da se s takimi ne družimo ali pa kaj podobnega, no.

     • ..hm, res nisem vedel da tako slabo bereš Pero.

      Pa namerno sem napisal čisto preprosto in v prepričanju da je razumljivo vsakemu:

      /nepomebno kdo je na vladi/

      .

     • Botoks

      Hej mao,a zdaj boš pa ti odločal kdo bo kje na kaki proslavi?Kaj te za kaj takega legitimira in predvsem me zanima kje si se klatil tiste odločilne dni v devedesetih?In ja,janez je pussy ker ni dokončno z vami obračunal https://www.youtube.com/watch?v=Sk5PBRYQzn0

     • ..vsem petim skupaj – da, državna, edina državna proslava, je v petek.

      sds ima pa svojo v soboto.

     • von Rhein

      Kot kaže tudi ti slabo bereš,mogoče slabo razumeš (zaradi udeležbe politikov).Torej,vsaka proslava ima politično noto,ker prisostvujejo politiki in naročijo scenarij proslave.
      Na pamet se nauči tisto kar ti je napisal francelj3 tudi pred eno uro.Lahko boš našel,ker je približen čas tvojemu.

    • rrrrr

     Državna proslava v petek? Prej istospolno strankarska kot državna..
     Res je SV okrnjena po številu, oborožitvi, logistiki in vsesplošnem ugledu v družbi, pa mora kljub temu v tej čudni državi vsaj ona ohraniti delček normalnosti: danes ne sme dajati legitimnosti povabljencem v obliki jagodnega izbora izdajalcev lastne mlade države.
     Samo v južnoameriških diktaturah stopi vojska na stran hunte ali nacionalnim izdajalcem. In v Sloveniji (če se bo to zgodilo)

  • soc

   Mnenje večno skritega profila, ki menjava nicke in avatarje hitreje kot Janez Novak karton mleka v hladilniku, je vsem tule sila relevantno. Kot do 1945 ste prikrite riti še danes, moji levaki. In prav tako se klavrno trudite za pozornost in čakate na trenutek maščevanja za svojo klavrnost in prizadeti ego. Le da take kot si ti (ali Karba ali Anuška Delić na višji ravni) vsaj gospodarji lutk sproti plačujejo za to.

  • Artur

   Državna proslava je samo ena s Kučanom na čelu ??!! ( O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti. Toda taka Jugoslavija za nikogar ni dobra).hvala lepa za takšno proslavo imejte si jo a ne pozabit država smo ljudje tudi domoljubi smo med njimi tudi strankarsko neporedeljeni in ja tako pač je in prav je tako :Načelnik GŠ SV Osterman je ministrici še enkrat pojasnil, da ne gre za udeležbo vojske na strankarskem dogodku, ampak za dogodek, ki ga organizira veteransko združenje VSO v čast domovini, kar je tudi ena izmed temeljnih nalog slovenske vojske – da se udeležuje dogodkov in proslav, kjer se slavi domovina.

  • tomven

   Dražgoše, spomenik mačku… vse to so državne proslave ane..

  • Viktorh

   V DDR ste pa imeli red, Rok, a ne?

 • Peter

  Zahtevam, da nam vrnete najboljšega ministra za obrambo in strokovnjaka za zamrznjene ventile na Sokolu, no.

  • rrrrr

   ..v kateri stranki tenutno pogrkava?

 • Peter

  Novinar Karba?
  Že tretji oksimoron v nekaj dneh, no.

  • Anton

   Karba-Kurba, no ja pa še celo rima se malo. Bo že nekaj resnice na tem:)

 • tramal

  Ja pravi novinar kurba je.

  • Beli Sneg

   Poleg novinarskih prostitutk imamo tudi novinarske prostitute. Mar se mu ni obetalo delovno mesto v NPU, zdaj pa Dnevnik. Je kot kurba bolj zanesljiv za časopis?

 • francelj3

  Precej močno me moti, da je udeležba vojske na proslavi v čast domovini očitno strogo prepovedana, njena udeležba na odkrivanju kipov vrsti partizanarskih zločincev z Matijo Mačkom na čelu v Kočevskem Rogu pa je minila brez slehernega problema. To kaže, da je vodstvo Slovenije res skupina narodnih veleizdajalcev.

 • Antonius

  Po kARBI lahko poimenujemo mersko enoto visoke pokvarjenosti. Najvišja, t.j. extrem, je rezervirana za ‘küčana.

  • rrrrr

   ..sledi mo Veno KARBone

 • Nata

  Gospod Granda ie sijajno povedal !!
  Proslave niso več obvezne , tako kot v komunizmu !!
  S kom in kdaj bom praznoval je pa moja osebna izbira !
  Mar naj bom z ljudmi , ki povsodi pljuvajo po meni in pod rdečimi simboli ( ki niso moja izbira ) praznujejo ??

 • Viktorh

  Ponovno je dokazala, da je njen domet le sekretarka na KS.

 • Anton

  Katičeva je zrela za odstop že zdavnaj.

  • Janko Gedlička

   Samo, kdo jo bo “odstopil”?

 • FRANC3

  Katićeva bi namesto vojske RS tam raje videla častni ešalon ZB s peterokrakimi zvezdami, srpi in kladivi.
  Tisti, ki so nasprotovali slovenski osamosvojitvi (ZB, KPS, LDS, …) se danes trkajo po prsih. HINAVCI!

 • Antonius

  Katičeva bi bila odlična odpravnica vlakov na železniški postaji Rakovnik v Ljubljani. Vlakov ni veliko, delo fizično ni naporno, intelektualno pa tudi ni prezahtevno. Delo po navodilih bi zamenjala z delom po urniku.

 • domovina mili dom

  Zakaj novinarji Nove samoiniciativno ne kritizirate nastope častne straže SV na srečanjih morilcev in njihovih zagovornikov slovenstva na različnih mitingih in njihovi folklori.
  Kaj imajo Dražgoše skupnega z SV. A ma nič. Če pionirčki še tega ne vedo, se v Dražgošah zbirajo pripadniki borcev za balkan. Postroj SV je pa namenjen samo za edinstveno zgodovinsko dejanje in to je osvoboditev Slovenije izpod balkanskega jarma, za njeno obrambo pred ponovno balkanizacijo.

  Amen, pika, klicaj.

 • antimur

  Sramotno dejanje rdeče zafrustrirane smrklje, katera verjetno pojma nima za kaj je namenjena slovenska vojska. Zagotovo ne za zaščito in spremljanje samo kučanističnih barab, tako kot si ta telebanka predstavlja.

 • tomven

  Ajajaj, spet nemenjate vse preveč časa temu zgubljenemu, pokvarjenemu, babjemu revšetu, ki niti zase ne ve, kaj šele za druge… ona spada v isti žakelj z bistrogledo gjerkešovo, socialno čutečo kopać mrak, pa še kaka bi pasala zraven… edino kar zna je kimanje kratkonogemu in njegovim vazalom. Butare na kubik.

 • dež

  Sem prepričan, da v pravilniku natančno piše, kdaj se častna četa lahko udeleži neke prireditve. In dvomim, da se javne prireditve v organizaciji VSO ne bi smela udeležiti, proslave v Dražgošah ali ob odkritju spomenika Mačku pa lahko. Se mi zdi čista izguba časa ukvarjati se s temi zadevami.

  Kakorkoli že, od g. Ostermana pričakujem, da od tega dogodka naprej, ne dovoli več uporabe častne čete na proslavah, kjer bo en sam prapor ali simbol z rdečo zvezdo. Pa četudi bi šlo za državno proslavo. Rdečo zvezdo so imeli na svojih čeladah in kapah pripadniki JNA, če me spomin ne vara.

 • Botoks

  Katićeva je navadna občinska počepača srbskim gazdam.med drugim rada potuje inkognito z velenjskim srbinom v srbijo na račun bebastih davkoplačevalcev.Seveda brez spremstva bodigardov,da je ne bi motili pri počepaških opravilih http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/afera-v-srbiji-kaj-je-za-zaprtimi-vrati-z-zupanom-pocela-slovenska-ministr

  • dež

   Si me impresioniral s počepačo. Mene administrator vedno okara in mi grozi ob kakšnih grdih mislih, ti pa tako elegantno mimo.

   • Nova24TV Mod 2

    Vas lepo pozdravlja grrrrrrozeči administrator. ;-)

    • Botoks

     In ti v resnici misliš,da s svojo filigransko natančnostjo eksekucije resnice prispevaš k kulturi dialoga?Ti ljudje nam kradejo,lažejo,potvarjajo,so skorumpirani,prostaški etc.etc in ti ustvarjaš red v grezničnem dnu,poln driske in fekalij?Ali samo pomagaš prikrivati resnico in si druga plat raznih mirovnih inštitutov za zatiranje svobode govora in vsi skupaj polpijani poldrogirani na kakšnem vikendu zabavljate čez nas idiote,ki živimo v iluziji da smemo tudi kaj povedati?Tako ali tako,prihaja čas streznitve…….

     • Nova24TV Mod 2

      Morda ste zgrešili forum/spletno stran.

     • Botoks

      Kot zgleda nisem zgrešil samo spletno stran,ampak predvsem spetni časopis.Še eden,ki mi je uspel prodati muda za bubrege…..

  • domovina mili dom

   Velenje epicenter tujcev iz Balkana. Na kavici poslušaš sleng, ki te zmrazi. Če si štajerc ne rabiš potovati v Murgldorf. Zaviješ v Veleje, pa imaš z mehkim kolikor hočeš.

 • Botoks
 • Olga

  Listracija novinarskega mazača! Katička pa itak pojma nima! Zato mora všečkat Don Murgleoneju! Na volitvah pa glejmo koga bomo volili! Spomenik Mačku naj se takrat prestavi v Murgle, da jim bo trkal na kosmato vest!

 • garfi

  Če volivci nebi bili VOLIvci sploh nebi prišla.

  • cosmosjasnovidec

   Ja in kdo jo je volil?Prišla je kar tako z razširitvijo nog v zrak nekaterim in že je v trenutku postala ministrica brez kakršnega koli pojma kaj je vojska.

   • garfi

    točno

 • Viktorh

  “Bo morala zaradi tega oditi?”

  Le zakaj?

  To je običajen način dela tega ministrskega zbora, ki ga vodi naš načelen, moralno nesporen preCednik.

 • črnaovca

  Drago bi plačal to velenjsko zdraharko kdor je ne pozna

 • Andrej

  Slovenska vojska je na žalost karikatura prave vojske,ministra sploh ne potrebuje,no saj ga tako ali tako nima,ženšče ki naj bi bilo minister,je rezultat kravjih kupčij v tako imenovanem parlamentu!Vse skupaj me močno spominja na knjigo BUTALCI Frana Milčinskega!Zadnje čase je v parlamentu ženska kvota ministrov izhod v sili,minsterski
  predsednik bi bila lahko replika Rodinovega “Misleca”,ali si mislite koliko bi lahko
  prihranili!

 • Kapodistrias

  Ja, tako imenovani novinar Karba bi si moral v priimku spremeniti eno črko.

  • Kapodistrias

   Se opravičujem zaradi ponavljanja. Nisem še prebral spodnjih komentarjev.

  • Borut Stari

   Vsaka čast! Zelo primerno ime za tega novinarskega prostituta.

 • Kapodistrias

  Organizatorjem sobotne proslave: če se orkester SV zaradi Katičke skuja (kar je vse možno), najemite kakršno koli pleh muziko. Pridemo vseeno.

 • centurion

  Tale baba pa res ima organ za razmišljanje v mednožju.
  Bliže trtici…

  • Janez

   Ja ?
   Jaz ženske dojemam kot en Božji dar in ” kot približek težko dosegljivi RKC Mariji”
   Tisto o ” pameti v spodnjem delu trebuha” – je za ženske – v trenutku svoje slabe volje – rekel v Kralju Learu !
   Tudi slavni Shakespeare !
   A – gre le za domislico : ženske so po mojem videnju ” boljši del človeštva” !Boljše ? Ne ravno vedno in v vsem.
   A ?
   Kaj bi brez žensk? V Komendi častimo RKC MARIJO. Lik “vzvišene ..” ženske – pač !so le Božji dar !

  • antimur

   Pa še bliže Kontiču!

 • Janez

  Pa ?
  Zoprno – ja !
  Dajmo ustanoviti prenovljeni, nekoomunistični !
  “DRŽAVNI SVET SLOVENSKEGA NARAODA” – ZA STRATEGIJE NPR. : vojska, demografija, družine, kultura, itd.
  Saj nobenih pravih strategij za celoto našega slo naroda !
  Morda kakšne zametke !
  Pravih – strategij – dejansko ? Nimamo.??
  Obstoječi Državni (pokomunistični) Državni zbor je zasnoval dr. BUČAR – pač “pokomunist”” l.r JANEZ KOMENDA

  P.S. verjetno je tudi obstoječi Državni svet – pokomunistični ! Je tudi ? ”
  Način za blokado – s l o v e n s t va? Zastopanje občin je že ok. !
  ELITNO ZASEDBNO DEJANSKO NAJBOLJ PRIZNANIH SLOVENCEV – Z RAZNIH PODROČJI !
  A !?
  “Državni svet nas, Slovencev – naj bi bil nad Parlamentom !
  Po mojem videnju !
  Državni svet naj bi imel – vlogo kot ga ima v GB t. “Zgornji dom” v ZDA pa t.i. “SENAT”

 • Vrhovni sodnik

  Ta kura in gyorka tud za krompir lupit nista dobri.

 • MEFISTO

  Ne pozabite, Katičeva je iz Titovega Velenja!

  • cosmosjasnovidec

   Titovo glavo z njegovega kipa si naj zatakne v njeno ogromno češpljo katero ima še večjo kot pa usta.

 • xtc

  Kako nizka je kultura levakov je jasno:Zanimivo bi bilo videti;kateri ameriški politik bi si upal problematizirati udeležbo vojske na proslavah ob dnevu neodvisnosti_najbrž ga ni;saj bi takoj izginil iz političnega zemljevida;pri nas pa levakarji proslave ob dnevu samostojnosti imenujejo strankarske shode:Hja;očitno ima JJ PRAV ;KO JE REKEL ;DA “OSVOBODITEV ŠE ČAKA” OZ PRIHAJA;VE PA SE KAM SODIJO OKUPATORJI IN IZDAJALCI:

  • Franc Šink

   Miklavž in parkeljni so za levake tudi politični shod.

 • Franc Šink

  Naj mi nekdo zaupa kaj je ta Katičeva po izobrazbi če jo sploh ima.

  • cosmosjasnovidec

   Od kdaj pa taka komunajzerska čefutarska drhal rabi izobrazbo,da pride nekam na položaj?Tem čefutarskim prasi… je dovolj širjenje in držanje nog v zrak pa je izobrazba garantirana tudi,če je nima.
   Sicer je grda kot pokojna smrt ampak,ko se ga v vladi nasnifajo je nobeden ne gleda v ksiht.