fbpx

Katoliški tednik Družina praznuje 70-letnico izhajanja

Tednik Družina (Foto: Tatjana Splichal/Družina)

Pri katoliškem tedniku Družina so zaznamovali visok jubilej. Praznovali so namreč že 70-letnico izhajanja. V luči obletnice so izrazili veliko hvaležnost glede prehojene poti in svoj korak usmerili naprej v prihodnost. 

Častitljivo obletnico so praznovali v petek, 6. maja, v okviru katere so priredili predavanje in zahvalno mašo. Vsemu skupaj pa je nato po poročanju Družine sledilo še prijetno druženje.

V sodelovanju s Koordinacijo katoliških medijev pri Slovenski škofovski konferenci so najprej v dvorani Družine v Ljubljani priredili študijsko srečanje, ki je bil namenjen zaposlenim v katoliških medijih, (nad) škofijskim tiskovnim predstavnikom, škofom in tajnikom.

V svojo družbo so povabili tudi glavnega urednika katoliškega novičarskega portala Crux Johna Allena, ki se zelo dobro spozna na Cerkev in pa Vatikan. V okviru predavanja, kateremu je nato sledil pogovor, je pozornost posvetil vlogi in poslanstvu katoliških medijev v Cerkvi in družbi danes. Urednica Naše Družine Mojca Purger je vodila pogovor, kateremu je nato sledil tudi ogled prenovljenih prostorov in nove kapele uredništva Družine.

Zahvalna maša je potekala v ljubljanski stolnici
V ljubljanski stolnici se je z zahvalno mašo, ki jo je bilo mogoče spremljati preko Radia Ognjišče, začel večerni del praznovanja. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je bil tisti, ki je daroval mašo. V okviru le te se je Družini zahvalil za srčno poslanstvo, ki ga opravljajo. Ustvarjalcem tednika pa zaželel, da bi v luči te prehojene poti, s pogumom, močno vero in velikim upanjem gledali tudi v prihodnost. “Maša je bila predvsem zahvala dobremu Bogu za mnoge darove, ki smo jih prejeli v dosedanjih 70 letih delovanja. Predvsem je zahvala dobremu Bogu za mnoge darove, ki smo jih v tem času prejeli, spomnili smo se vseh pokojnih sodelavcev in prosili Svetega Duha, da nas vse skupaj še naprej poučuje, vodi in razsvetljuje,” poudarjajo.

V družbi, ki jo prevevajo sebičnost, lagodje in pragmatična preračunljivost, nas po njegovih besedah Božja beseda vabi, da postajamo ljudje  odgovornosti. To pa je mogoče na način, da se preseže brezbrižnost in nam je mar za sočloveka. Torej, da smo ljudje srca, sočutja in da naredimo vse, kar nam v naši svobodi narekuje vest. “Če smo sočutni, smo lahko odsev Božjega življenja. Zagledanost vase človeka hromi, ga naredi vedno bolj nemočnega in apatičnega. Samo takrat, ko se prizadevamo, da živimo v občestvu, ko se trudimo narediti nekaj dobrega in lepega za naše bližnje, takrat tudi sami osebno doživimo radost bivanja,” je poudaril.

Anton Jamnik ( Foto: Tatjana Splichal/Družina)

Vedno bolj “atomistična družba” in  “družba cinične distance” po besedah Jamnika prispeva k uničevanju medsebojnih odnosov. Človek tako velikokrat ostane sam. “Kristjani pred tem nismo imuni, ampak smo žal otroci tega časa in vse premalo znamenje in pričevalci pristnih in iskrenih medsebojnih odnosov, ki v drugem človeku, v resničnem srečanju, ki je besedah filozofa Bubra zakrament, odkrivamo navzočnost, sled Božjega, dar ki osvobaja in odrešuje in odkriva neskončna obzorja svobode bivanja,” je dejal. Škof ima željo, da bi vsi, prav vsak v svoji odgovornosti in poslanstvu in našem misijonskem poslanstvu v sodobni družbi verjeli in živeli to, kar je zapisal velik iskalec Božje bližine Paul Claudel. Torej, da se luč nikdar ne odreka tistemu, ki jo išče z iskrenim srcem.  “Modrost te čaka pri tvojih vratih. Blagor tistim, ki jo popeljejo v svoj dom kot častitljivo mater!” je bil jasen.

Nato je sledil sprejem v v klubu Cankarjevega doma, kjer so predstavili svoje delo, ki je iz tednika preraslo v založniško, spletno, produkcijsko in turistično dejavnost. Prisluhniti je bilo mogoče tudi glasbi skupine Teo Collori in Momento Cigano. Nekdanji direktor Družine dr. Janez Gril je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da ga veseli, da so prisotni tudi člani stare ekipe. Kot je dejal, so si ves čas prizadevali za slovensko spravo. “Mednarodno povezovanje s sorodnimi medijskimi hišami, sodelovanje v Komisiji za družbeno obveščanje pri ŠK, podpora in udeležba pri demokratičnih spremembah in slovenski neodvisnosti, sodelovanje pri pripravi in izvedbi papeževih obiskov v Sloveniji, pomoč pri odkrivanju po vojni izvensodno pobitih in zamolčanih slovenskih domobrancev in drugih žrtev,” so pobude, na katere je ta spomnil. Gril je prepričan, da nova ekipa z velikim elanom, novimi zamislimi, odlično nadaljuje in nagrajuje njihovo delo. “Lahko ste ponosni in veseli!” je bil jasen.

Nekdanji direktor Družine (Foto: Tatjana Splichal/Družina)

Družina je bila vedno blizu ljudem
Po besedah direktorja Družine Toneta Rodeta je bila Družina vedno blizu ljudem. “V nekdanjem totalitarnem režimu glas teh, ki niso imeli glasu. V 30 letih demokracije in samostojnosti glas razuma, svobode in odgovornosti, pravice, resnice in dialoga. Družina naj v prihodnosti z navdušenjem nagovarja tudi mlajše in sega dlje, do vseh ljudi, ki v stvarnosti slutijo odsev večnosti,” je poudaril.

V svojem govoru se je Rode vprašal okrog prihodnosti in sicer, če bo revija še naprej inovativna, gospodarsko uspešna, talentom vabljiva, družbeno odgovorna, tehnološko in organizacijsko napredna, prisotna na vseh platformah, od tiska in spleta do videa in zvoka. Prepričan je, da se nikoli ne sme pozabiti, da so kakovostne in za bralce relevantne vsebine njeni ključni aduti. “Ustvarja naj skupnost, v kateri se bo vsak počutil spoštovanega in informiranega, duhovno in intelektualno obogatenega. Z navdušenjem naj nagovarja tudi mlajše in sega dlje, do vseh ljudi, ki v stvarnosti slutijo odsev večnosti. Predvsem pa naj bo rodovitna ekipa različnih milostnih darov, različnih služb in del, v katerih pa je isti Duh, ki dela vse v vseh” je bil jasen.

Direktor Tone Rode (Foto: Tatjana Splichal/Družina)

Stremeti hočejo tudi na obrobje, bližje tem, ki še iščejo
V Družini si po besedah Rodeta želijo še naprej ostati blizu ljudem, jim pomagati razumeti stvarnost, jih spodbujati k polnemu in pristnemu življenju ter jim na njim primeren način pripravljati pot za osebno srečanje z Jezusom. “Tu nismo zato, da bi udobno sedeli v naročju matere Cerkve, temveč zato, da bi se razdajali. Stremeti hočemo tudi na obrobje, bližje tem, ki še iščejo.”

Pri Družini imajo trenutno 60 zaposlenih in 300 pogodbenih ustvarjalcev. Tednik Družina in prilogi Naša družina in Slovenski čas imajo 100 tisoč bralcev, spletni novičarski portal druzina.si ravno tako 100 tisoč bralcev na mesec, portal za krščanski življenjski slog aleteia.si ima 270 tisoč bralcev na mesec, njihovih 14 revij ima 80 tisoč bralcev…“Ko se zazremo v razsežnost naše skupne naloge, hitro zaznamo, da presega okvire poklica posameznika,” je dodal ob navedenih podatkih in dodal, da se hitro zavejo, da so pri tem delu povezani z generacijami, ki so ustvarjale in se trudile pred njimi. Njihova neodložljiva naloga pa je, da že danes razmislijo o tem, v kakšnem stanju bodo Družino predali mladim, ki prihajajo za njimi. “Ta človeška veriga naporov, sanj in načrtov je neizmerno več, kot seštevek posameznikov. Tako kot sta moški in ženska povezana v zakrament zakona mnogo več kot samo dva posameznika, tako je vsaka družina več kot le seštevek njenih članov, in tudi z našo Družino z veliko začetnico ni nič drugače,” je bil jasen in izpostavil, da se za prihodnost Družine ni bati.

Sara Kovač