Kaviar-socialistom denar nikoli ne smrdi! Turnškovi revolucionarji tudi letos dobili največ denarja!

Datum:

Zvezi borcev, ki s strankami vladne koalicije danes v državnem zboru spreminja poimenovanje praznika “vrnitev Primorske” k matični domovini v bolj jugoslovansko “priključitev Primorske”, je država tudi letos dodelila največ denarja med vsemi veteranskimi organizacijami. S preimenovanjem praznika se sicer nekoliko zapleta, ker je v parlamentu premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec včeraj povedal, da se mu predvolilni čas za to ne zdi primeren in da tudi nasprotuje takšnemu predlogu.

A ker je predlog podprla vlada, ki jo Šarec vodi, predlagajo pa ga poslanci premierjeve stranke, med drugim tudi vodja poslanske skupine Brane Golubović (LMŠ), je mogoče, da bo danes premier preglasovan. Spisek predlagateljev spremembe poimenovanja praznika je takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Lani je pogodbe o delitvi denarja podpisovala obrambna ministrica Andreja Katič (SD) in borcem za vrednote NOB dodelila 532.702 evrov. Letos je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) denar razdelil že marca, tokrat je organizacija, ki jo vodi nekdanji obrambni minister Tit Turnšek, ki je moral odstopiti, ker mu je na Hrvaško ušel obveščevalni kombi, dobila 524.308 evrov. V času, ko je bil minister, je bil Turnšek v SLS, pred tem je bil član SDS in tam veljal za radikalnega desničarja. Danes kot šef zveze borcev zastopa radikalne ideje obratne usmeritve.

Dva milijona v štirih letih
Zveza borcev je letos od države dobila nekaj manj denarja kot lani, a še vedno daleč največ med vsemi veteranskimi organizacijami. Pregled, koliko denarja je zadnja štiri leta dobila katera od veteranskih organizacij, je takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Zveza borcev ni le veteranska organizacije, je tudi del podpornega okolja SD, kar se kaže tudi pri današnjem odločanju parlamenta o spremembi imena praznika. V socialistični Jugoslaviji je bila to ena od družbenopolitičnih organizacij, ki je imela po ustavi sedeže v skupščinah. S tem je prejšnji sistem, ki je prepovedal stranke in poštene volitve, ustvarjal vtis notranje pluralnosti. Ta organizacija je bila hkrati povezava upokojenih oficirjev JLA, z JLA je imela država Slovenija, ko je nastala, vojaški konflikt. Z vidika demokratične države je ta organizacija sporna, ko brani medvojno in povojno izvedbo revolucije in prejšnji enopartijski sistem, katerega varuh je bila nekdanja jugoslovanska vojska. Še iz prejšnjega sistema ima zveza borcev tudi nekaj premoženja. Ko so v parlamentu pred leti poslanci SDS opozarjali na sporno plat, denimo obrambo povojnih množičnih pobojev, je prišlo do precejšnjega konflikta, ko je jih je Turnšek ozmerjal za “lažnive kurce”, zaradi česar mu je takratni predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič pokazal vrata iz dvorane. In Turnšek je tudi odšel.

Politična povezava zveze borcev se zrcali pri podpredsednikih te organizacije, ki so vsi po vrsti pomembni politiki SD Dejana Židana. Takšen je spisek:

Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...