fbpx

Se bo tožilstvo zganilo, ko bo prepozno?! Fizičnega napada naj se pazi predsednik državnega sveta, Alojz Kovšca!

Alojz Kovšca (Foto: STA)

Grožnje s smrtjo, mazaške akcije, označevanje s fašisti in obiskovanje poslancev z grožnjami na domu so postale del vsakdana. Tudi družbena omrežja so postala pravo zaledje, predvsem pod anonimnimi profili za grožnje politikom in poslancem. Tokrat se je uporabnik Twitterja lotil predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce, ga označil za “svinjo debilno” in mu obljubil zaušnico, če ga sreča na cesti.

Sovražnost in grožnje v slovenski javnosti kot kaže dosega z vsakim dnem bolj svoje dno. Sprva so bile grožnje le na ulici in so se pričele pod geslom “smrt janšizmu”, kasneje pa je bila to več kot očitna pobuda za vedno bolj “težke” besede in dejanja. Kasneje so protestniki pričeli zažiganjem lutk in obiskovanjem poslancev tudi na domu.

Večina poslancev je prepričanih, da je družba zašla in, da bi se moral sovražni govor omejiti. Razočarana je tudi poslanka Eva Irgl, ki je že pred osmimi leti opozarjala na primanjkovanje obsodb takšnih dejanj, kar pa daje sovraštvu še večjo moč. V zavesti naroda pa se ni spremenilo veliko, kvečjemu se je sovraštvo in jeza v času nove Janševe vlade ter epidemije koronavirusa še povečalo.

Foto: Twitter

Kdaj se bo zganilo tožilstvo? Ko bo res prepozno?
Risanje svastik po stavbah in na plakatih, kjer so naslikani poslanci je postalo popolnoma del vsakdana. Največkrat so se na tapeti znašli poslanci SMC in tisti neupogljivi v stranki DeSUS. Tokrat pa se je eden izmed uporabnikov Twitterja znesel svoj gnev nad predsednikom državnega sveta Alojzem Kovšco. Josip Furlan označuje Kovšco za fašista, kar je že postala vsakdanja beseda v besednjaku sovražnikov, očitno pa bi rad Kovšci prisolil zaušnico: “Tega, če ga dobim po cesti mu dam facko, da se bo spomnil za vedno.” Pri tem pa še Furlan zatrdi, da v tem primeru ne gre za izjavo jeznega državljana, temveč za obljubo.

Image

Tožilstvo v primeru sovraštva in groženj ni želelo ukrepati, o čemer smo že pisali. Tožilstvo s takšnimi odločitvami vse bolj daje občutek, da je sovražni govor nekaj povsem normalnega in, da se nikomur ni za bati, če koga napade in ga označuje za fašista. Vrhovni državni tožilec meni, da bi bilo “iluzorno” pričakovati, da bi tožilstva takšna razmerja reševalo. Tožilstvo še meni, da bi pri tem morali ravnati preventivno in da represija ni učinkovito sredstvo, kljub temu, da gre v tem primeru za konkretna kazniva dejanja.

Mediji pomagajo pri gradnji “novih vrednot”
Vse bolj je očitno, da Slovenija postaja država, ki gradi na vrednotah maščevanja, kakršnim smo bili priča po 2. svetovni vojni v obliki množičnih izvensodnih pobojev, ki jih slovenska pravna država nikoli ni sankcionirala. Ker ni bilo pravnih obsodb določen del družbe znova izreka grožnje in “brusi nože” proti točno določenemu delu družbe. Pri gradnji tega pomagajo tudi večinski mediji, ki na eni strani agresivne proteste podpirajo, po drugi strani pa o grožnjah politikom ni slišati, oziroma o tem ne poročajo, vse dokler ne gre za grožnje njihovi politični opciji. Očitno bodo sovražna dejanja obsodbo dobila le, ko se bodo pričele pojavljati prave žrtve in ko bo že prepozno.

Sara Rančigaj