Kdo bo prepeval v Marakešu

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Vlada Marjana Šarca bo ta teden v Marakešu podprla dogovor o migracijah, ki mu namerava pozneje prikimati še v OZN. V Marakeš ne bo številnih pomembnih držav. Z vladne strani, ki tega dogovora dolgo ni prevedla v slovenščino, zdaj trdijo, da smo na francosko-nemškem vlaku večine najpomembnejših držav, ki migracije urejajo, in da je vse povsem neobvezno. Z desne pa, da se vlada na znamenitem avtobusu, ki je izgubljen na poti v Beograd, sprašuje, kdo tam lepo prepeva, ko podpisuje sporazum, da je migriranje na Zahod temeljna človekova pravica ljudi iz revnih držav, ki se jih na meji ne sme ustavljati in jim je treba na vse načine pomagati, da se prebijejo v Nemčijo ali Italijo. 

Poimenovanje, da gre za globalni dogovor, je napačno. Dogovarjanje je bilo le sproženo globalno z dogovorom 193 članic OZN. Zgodilo se je v času, ko je ZDA še vladal Barack Obama. Obama je bil med vodilnimi pobudniki tega dogovarjanja. A prave vsebine takrat ni bilo. Globalnost je izginila po izvolitvi novega predsednika Donalda Trumpa, ki je iz dogovarjanja svojo državo umaknil, ko se je šele začelo govoriti o vsebini. Razlog za umik ZDA pod novo administracijo je bil: “To je grožnja suverenosti ZDA.” Njihov predsednik Trump je ocenil tudi, da je ta dogovor tudi grožnja “varnosti in razvoju drugih držav”.  Do migracij ima obraten odnos kot Obama in je na tem zgradil svoj pohod na oblast. Če obljubljaš zid, ki bo ustavil migrante, se ne moreš hkrati dogovarjati, da boš z državnim denarjem v medijih kupoval pozitiven odnos do ljudi, ki jim ne pustiš v državo. Trump je ocenil tudi, da je laž trditev, da so množične selitve beguncev v najrazvitejše države najbolj humana rešitev hudih kriz, ker bi krepko več pomoči potrebnim lahko z bistveno manj stroški zagotovili bliže krajem, kjer so doma.

ZDA so pozneje sledile številne pomembne zahodne države, denimo, Avstralija in Izrael. Pa tudi številne evropske: Avstrija, Madžarska, Bolgarija, Češka, Slovaška, Poljska in Švica. Da ju v Marakeš ne bo, sta sporočili tudi Italija in Estonija. Sporazum je te dni zavrnila še Dominikanska republika. V Belgiji pa je skoraj padla vlada, a preobrat se tam ni zgodil. Premier Šarec pri nas veliko manevrskega prostora ni imel. Vodi vlado, ki pade, če izstopijo leve stranke, ki so za odprte meje. Zato so v koalicijski sporazum tudi zapisali, da bodo podrli ograjo še tam, kjer so jo v preteklosti le postavili proti Hrvaški. A za vlado je precej nerodno, da ta sporazum o migracijah zavračajo vse naše zahodne in severne sosede: Avstrija, Italija, Madžarska. To so države, ki so nujne, da lahko probleme migracij Slovenija rešuje. Kako to reševanje poteka, so pokazale nagrade, ki jih je ta teden predsednik republike Borut Pahor podelil tistim, ki so pred leti pomagali ob velikemu valu migrantov, ki je iz Hrvaške preko Slovenije potoval v Avstrijo, ker je Madžarska onemogočila, da bi prečkali še njihovo državo. Če bi Avstrijci zaprli meje, bi bili takrat v precej težkem položaju, pa če bi se vladajoči pri nas še tako trudili. A sosedje takrat niso imeli niti mejnega nadzora proti nam. So ga pa uvedli.

Odličen nadzor, ki ga ni
Kaj je tisto dogajanje pomenilo dolgoročno, je pokazal obisk slovenskega premierja Šarca pri šefu avstrijske vlade Sebastianu Kurzu zadnje dni. Šarec je ponovil predlog za umik mejnega nadzora proti nam, ki ga je sosednja država uvedla ob velikem valu migrantov, ki smo ga uspešno prelili k njim. Slovenija zdaj dobro nadzoruje mejo proti Hrvaški, je bil Šarčev argument. Premier sosednje države se ni strinjal. Previden je. Ima nekaj razlogov. Ne le v omenjeni zgodovini transportiranja. Tudi trenutno dogajanje ni v prid premierjevim trditvam o nadzoru meje. Razen če si naš premier pod tem predstavlja, da naša policija dobro opazuje, kako množice tujcev nezakonito vstopajo v EU. Naši policisti so letos na naši strani meje s Hrvaško doslej opazili deset tisoč Pakistancev, Afganistancev, Maročanov in podobnih, ki so jim ušli čez odlično nadzorovano mejo. Polovico smo jih vrnili Hrvaški. Polovica je zahtevala azil in potem večinoma izginila v neznano.

Od polovice, ki je izginila, so jih nekaj ujeli Italijani in nam jih vrnili, le malo pa Avstrijci. A to še ne pomeni, da so izpareli v zrak in da ne bo vračanj v prihodnje. Avstrijci znajo naše statistike brati bolje kot naši mediji, ki so dramatično povečano število migrantov iz držav, kjer ni vojne, letos, ko so bile volitve, dolgo prikrivali javnosti, in to ne brez razlogov. Država pa tudi EU že finančno spodbujata pomoč pri migracijah, denimo nevladnih organizacij. Spodbuja se tudi pozitivno pisanje o migracijah. To levici na oblasti koristi. In ker obvladuje večino medijev, so posledice logične: ljudje medijem vse manj verjamejo. To dimenzijo bo dogovor o migracijah še okrepil: dodatno bo legaliziral državno vpletanje v medije. Dobili bomo mednarodni dogovor, da je dopustno zlorabljanje oblasti. Seveda bo vpliv na medije skrit za humanitarnimi cilji, kar ničesar ne spremeni. Vedno je skrit za čim lepim.

Kako zlorabljati medije, naše oblasti iz časov socializma obvladajo v nulo, in imajo, ker imamo še ogromno podjetij v državni in paradržavni lasti, ki jih dejansko upravlja vlada, tudi možnosti, ki jih številne zahodne vlade nimajo. Ta pristop je domač tudi številnim diktatorjem iz nekoč neuvrščenih držav, ki bodo v Marakešu razglasile dogovor z delom Evropske unije in z nami, da ima Evropa, tako vsaj ponekod “globalni sporazum” razumejo, še naprej široko odprta vrata. Dogovor  bo obveljal v Sloveniji, ker se je tako pač odločila vlada, ki je uradno za odprte meje in večino tistega, kar je v sporazumu, tako že počne. Večina medijev pa ploska.

Bo pa te globalnosti, kot doslej, konec na vse bolj resni meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, kjer so rekli ne sporazumu. In kjer jih ne bo nič motilo, če tukajšnja oblast naslednjega “vala” ne bo pošiljala k njim in bo, kot se bo prihodnji teden zavezala mednarodno, skupaj s sosedi na Balkanu zanj skrbela sama.

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • garfi
  • Novakec1

   LMŠ, SMC….

 • samotoje

  Na programu javne hiše je bil spet odličen intervju Jožeta Možine, tokrat z iraško kristjanko, ki že nekaj časa živi v Sloveniji. Morali bi ta intervju še ponoviti pa v šolah in v parlamentu bi ga morali videti.

  • Hunyađi

   Kristjan Mozina naj gre se pricevalce izprasat, palestinske otroke, na rehabiliticij v centru Soča, ki niso nc man vredni pred Jezusom.

   • Novakec1

    Za otroke morajo po nepisanem zakonu narave biološki starši poskrbet. Amen.

    • Hunyađi

     Itak, upam, da se tvoj otrok al vnuk rodi fjst bolan in bodo drugi zbiral denar za drago operacijo v tujini.Amen.

     • Novakec1

      Bedak škodoželni.

     • Hunyađi

      Kar sejes to zanjes.

     • Hunyađi

      Hinavc pokvarjen.

   • janez

    Palestinci naj se lotijo dela,ne pa kamne metat.Ti LOL pa pojdi srat k svojim npr. repovževi greznici, ker s svojim dometom spadaš tja.

    • Hunyađi

     Repovzeva greznica.
     Mladine ze dolgo nism bral.
     Po kvaliteti ste Nora25 vseeno dalec zadaj.

     Otroci se naj lotijo dela. Kot suzni Izraelcem?
     Smrad pokvarjen kdo ti je dal ime Janez.

   • samotoje

    Odkod ti ideja, da se mi zdi vredno ukvarjati s tvojo sorto?

    • Hunyađi

     Od kod teb ideja, da me briga zate, klosar?

 • Frank Novak

  NAS NAJVECJI SIN JOSIP BROZ BI PROBLEM RESIL V 48 URAH: ILEGALCE BI DEPORTIRAL, LEVICARJE PA POSLAL NA GOLI OTOK.
  Slava Titu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje. Hvalimo te, slavimo te, molimo te, poveličujemo te, zahvaljujemo se ti zaradi tvoje velike slave. Tovaris Tito, nebeški Predsednik, Oče vsemogočni. Tovaris, edinorojeni Sin, Josip Broz, Tovaris Bog, Jagnje Božje, Sin Očetov. Ti odjemlješ grehe sveta, usmili se nas. Resi nas islamskih migrantov. Ti odjemlješ grehe sveta, sprejmi našo prošnjo. Ti sediš na desnici Očetovi, usmili se nas. Zakaj edino ti si Sveti, edino ti Tovaris, edino ti Najvišji, Josip Broz, s Svetim Duhom: v slavi Tovarisa Očeta. Amen.

 • Antonius

  Danes ob 12-sti uri pred izdajalskim parlamentom je vse kar lahko protestnega storimo.
  Pridite, podprite protest proti podpisu, ki hoče Sloveniji odvzeti svobodo samostojnega odločanja.
  Današnji protest je primerljiv z referendumom o osamosvojitvi. Če bomo Šarcu dovolili podpis in izdajo, potem tudi osamosvojitev ne bo nič več to kar je bila.
  Veleizdajalcu se njegova opcija uresničuje. Vse dela proti, ker slovenske osamosvojitve pod nobenim pogojem ne sprejme in ne prizna.
  Zdaj nas hočejo pa okradene na koncu še Sorosovim, Merklovi in Macronu šenkati.

  • večni srb

   Pripeljite s seboj migrante, pa se mogoče oglasimo še mi.
   Ampak ne velja hrvate, bosance in albance, to itak.

   • Rožle

    .. pa srbe ..

    • večni srb

     Srbe moramo povabiti, da bodo nevtralizirali hrvate. Muslimani bodo poskrbeli pa za katolike in bo pri nas končno mir.
     kaj bi pa ti naredil, zdaj ko je že vse zavoženo?

     • Novakec1

      Deratizacija.

  • Stene

   Senkujejo nas divjakom,ki jih vlecejo v drzavo,kot Bedanec Kekca.
   Saj ves,da imajo vec pravic kot domacini.

  • Hunyađi

   Kva ste “podjetni” desnicarji upokojenci, social soncni upravniki, priviligirani drzavni funkcionarji,… da si lahko privoscite v pondelk protestirat.

   • janko

    Nisi še vzel tablete, takoj jo pogoltn.

    • Hunyađi

     Tabletkar bo men pripisoval terapijo prot starosni nsomniji.

   • Rožle

    kwa a ti maš pa zdele nočno .. ? napad je najboljša obramba

    • Hunyađi

     Pisem predracune predn grem na meritve do strank.
     Zarad deloholicnosti ze 15let spim po 4ure. Med tednom pa najmanj enkrat prebedim noc.
     Vs car malega podjetnika, da mam lepo bajto, novo stanovanje v Innsbrucku, lexus terenca, vikend na ambrozu, apartma na Hvaru, ceprov zarad zjebanga prtiska ne zdrzim polet na soncu nit 3dni…Za smucat pa ne najdem casa.
     Ko mi bo vsak cas kap trofnla upam, da ne prezivim, da se ne bom zru, zakaj nism vecno studiral FDV, vztrajno lajal v odboru za strankrslega veljaka za fajn drzavno sluzbo.
     Mel bi pa z nekaj uram na dan nedela vse kar sm si prigaral kot cepc nad vsemi cepci.

     Smrduhar Ruzla visi sam celo noc na compu, bo pa mene jebal, kva te bi za piscancji vrat zagrabu pa goltanc scupal pa fuknu k balkonsko krilo s tri al vec slojno sipo 80kil tezko, k za salo.
     Prou bi vam jst prsu, da me ponuca Jajo v prvi bojni linij.

     Lastne zule cenim, vnovcim pr Avstricu za lepo vsoto. Svicar bi me se bol placal, ce mi neb Avstric rihtal posla in provizijo jemal, kar mu nit mal ne ocitam 10% posrednistva.

     Jebe se mi za Jansev domoljubje in zate. Vsak cas bom nepremicnine prodal v Slo. Naj cim bol zrastejo. Obenem podedovan stanovanje v olimpiskwm getu, od delavskih starsev, kuplen po jazbinskovem zakonu.

     • SjtVpbslS

      Si pa naložu, he, he

     • totex39

      A vse to si pridobil po komunističnem sistemu, zato pa jih tako podpiraš.

     • VERZIFIKATOR

      VALJHUN IN ATILA

      Valjhun, sin Kajtimara, se oglaša
      in stresa jezo kar na vse po vrsti,
      je dolg mu jezik in še daljši prsti,
      težko Valjhun ker tovor svoj prenaša.

      Jih stresa tip brez repa in brez glave,
      Valjhuna z okupatorjem ozmerja
      in z Atilo v zalivski vojni dirja,
      ne najde zgodbe niti ene prave.

      Valjhun, sin Kajtimara, je podoba
      nekoga, ki mu mar ni, kaj ti trobi,
      sovražen najbolj lastni je podobi,
      oznaka to je mehka, prav nič groba.

      Nazadnje Atila ga v roke vzame,
      imenu naj ne dela več sramote,
      podoba ker da uma je golote,
      ko s Huni istovetiti se jame.

     • Hunyađi

      Ne ti si placal s tvojo mizerno penzino.
      V politik sm ze 30let.
      Fousljivi kljukec.

  • Mike Zulu

   Tam se vas bo vse skupaj zbralo ene dvanajst, zato ker se je ena “pametna” glava spomnila protestirat na delovni dan (večina nas dela), in to še ob 12ih…Bolje da tega protesta sploh nebi bilo, sedaj bo v javnosti izgledalo kako je samo peščica Slovencev proti sporazumu, in ravno to bodo izkoristili promigrantski mediji. V glavnem smešno vse skupaj

   • Tone

    Domoljub, ki mu je Slovenija tudi intimna opcija, vzame dopust, če je treba protestirat proti nenarodni vladi. Zato bo protest naredil prvi vtis, in pokazal pravo voljo Slovencev.

    • KAPIBARA

     Končno ti dajem +

     • Tone

      Samo besede so te. Nobenega plusa ni videti.
      Pa kakorkoli, od sedaj naprej boš lahko moje komentarje videl v tej luči. Pa bo plusov na pretek.

 • bubamara

  Tito je imel recept za kozejebce, ki so želeli čez Yugo. Graničarje z metkom v cevi. Niko neće živ da uđe ili izlazi iz socialistićkog raja.

  • Rožle

   A tole je Mračna na vseh 4h .. u Avatarju?

  • Tone

   Dobrodošla med nami jugonostalgiki.

   • Rožle

    Ona je že dolgo na tem portalu …

    • Hunyađi

     Ja sam za Tita ni do gnes navijal bubamarić.

  • Hunyađi

   Siptarski patriot je na vsake tok zaklal mladega vojaka JNA, ko je zadremal stoje, v karavli.

  • Mirko

   Zato pa je CIA in MI-5 naredila vse, da je Jugoslavijo razbila na drobce, saj je to planirano vnaprej. Samo niso vsi semiti Judi, ki so delovni in pošteni, ti ki prihajajo so lenuhi in kriminalci, zato pa nimajo dokumentov s seboj, ker bi jih prepoznal še slovenski policist.

 • Darth Vader

  Washington has been against the pact since the beginning, with US ambassador to the UN Nikki Haley stating in December 2017 that her country’s immigration policies should be “always made by Americans and Americans alone.” Israel and Australia weren’t initially against the pact, which was negotiated and agreed by global diplomats in July 2018. However, they pulled out last month, citing sovereignty concerns as their reason for the turnaround. “We have a duty to protect our borders against illegal infiltrators,” Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said in a statement. “That’s what we’ve done, and that’s what we will continue to do.” Australian Prime Minister Scott Morrison expressed a similar sentiment, stating that the pact could “undermine Australia’s strong border protection laws and practices.” https://www.rt.com/news/446023-un-migration-pact-controversy/

 • luka globus

  izdajalec marjan

  • Tone

   sralec luka

 • totex39

  Lažni režimski mediji pa čvekajo, da Slovenija ne bo podpisala deklaracije, ampak v Maroko pošilja državnega sekretarja samo, da bo pristopila dokumentu ZN o migracijah. Res noro, kako pri nas znajo zavajati ljudi, seveda kdo jim verjame.

  • Tone

   K temu dokumentu ZN bi Slovenija lahko pristopila, tudi če v Marakeš ne bi poslal nikogar. Ampak spodobi se.

 • Anton

  čak mau, al bo referendum al ne?

  sarkazem press

  • Tone

   Ne bo referenduma. ¸Šefe ve, da bi se z njim samo osramotil.

 • VERZIFIKATOR

  Marijan Kratky

  NESOSEDSKA MEJA
  ALI »KURZ GESAGT«

  Meja večkrat biti zna pereča,
  včasih je prepir za senco osla,
  da odvetnikom ne zmanjka posla,
  toda tokrat ne, velika sreča!

  »Se o meji zmeniva na kratko,
  kurz gesagt, sta rekla si soseda,
  eden nemško je dejal, seveda,
  drugi kratko kimal je in gladko.

  »Kurz« poreče sosed, ko jo gleda,
  »kratka ni in manjka ji zaščite,
  so pasti očitne, prav nič skrite,
  varovanost kakor senca bleda.«

  Mu slovenski sosed zagotavlja,
  da je meja trdna kakor kamen,
  si pomembno las popravi pramen,
  ko po nemško »kurzen Gruss« pozdravlja.

  »Ne, narobe, sosed, me razumeš,
  govor ni o meji pač med nama,
  je na tvoji južni meji drama,
  tega »kurz gesagt« žal ne doumeš.

  Jaz lahko povem na kratko zase,
  da pred tabo varoval bom mejo,
  ti pa sanjal boš zeleno vejo,
  pa ti še drevo iz tal ne rase.

  Tvojo mejo vsakdo prekorači,
  konj v galopu ali v silnem diru,
  ne pustijo ti jo več pri miru,
  se na njej, kdor hoče, preoblači.«

  »Kurz gesagt, govoril bom le zase,«
  se slovenski sosed v bran postavi,
  »veš pri nas se tisti meji pravi:
  tam kjer, »kurz gesagt«, vol šarca pase.«

 • Andrej

  Naši so vedno korak pred časom. Mejo že sedaj nadzirajo v duhu Marakeša. Pa za musliče tudi prav lepo poskrbijo. Otroških dodatkov in subvencij za lasten narod pa še do sedaj niso uredili.Od septembra.

 • O’Brien
  • Flower Power

   od 60 miljonov nemcev je pa res velika številka………..0,06%

   • slosin

    spet rožce sadiš, pa računat tud ne znaš…..pravilno = 0,17%

 • Van Der Waals

  DRŽAVLJANSKA VOJNA JE NEIZOGIBNA. UPRAŠANJE ČASA!

  • totex39

   Že dovolj bi bilo, da pade ta vladna struktura nesposobnežev, če bi ljudje hoteli vztrajati, tako kot v drugih demokratičnih državah.

   • Tone

    V drugih demokratičnih državah gredo na volišča.
    V demokratičnih državah so protesti pravica ne oblika menjave oblasti.
    Ti bi politično nesposobnost svoje opcije zamenjal za nasilje in kaos. Spadaš med domoljube, ki sovražijo domovino.

    • totex39

     To ti tako praviš, jaz pa pravim, da to domovino sestavljajo vladni izdajalci, domoljubi pa se moramo boriti proti njim, da bomo lahko sploh obdržali svojo državo.

     • Tone

      Ni videti, da bi se kaj borili, razen s pljuvanjem po socialnih omrežjih in forumih.

    • šmentanamuha

     Kaki nakladač si ti, da glava peče.

     • Tone

      Zamenjaj glavo!

  • Flower Power

   kreten debilni ne potrebuješ vojne,kar naslov nalimaj boš popoldne že žrl in sral po cevkah…….

   • šmentanamuha

    O Simon Novak je spremenil ime svoje metode z grožnjami malo ojačal. Kakšen junak!?

  • janez

   Zopet jo je sproducirala skupina nepomembnih rdečuharskih brezdelnežev. Že videno.Zdaj je prilika,da jim vrnemo njihove dobrote dvakrat.

   • Zvone Cernac

    A greste dons trobit po Lublan. Bip bip. Šarec bip bip

  • Zvone Cernac

   Zakaj domosranci ne znate jezika in slovnice? Pa takšni patrioti …

   • Common Sense

    Zvonko, pa se zavedaš kakšen butelj izpadeš, kot take kvasaš tu gor?

 • Caetano

  Kot so Americani odstranili z oblasti Huseina Obamo in Clintonovo tako moramo tudi mi Sarca! Stop Marakes!

  • Zvone Cernac

   Kako? Ravno so bile volitve in Sarca smo vsi kleni Slovenci izvolili na oblast za predsednika vlade.

   • Caetano

    Prevara z novimi obrazi je res zal imela nekaj uspeha. Na lokalnih volitvah pa ni dobil niti enega zupana. Dol z Marakesko deklaracijo! Dol z islamizacijo! Dol s filoislamizmom!

    • Zvone Cernac

     Ja in? Na lokalnih volitvah volimo lokalne stranke, ne pa državnih.

   • šmentanamuha

    Vsi? 6 odstotkov so zate vsi? To ste volili social-marksistični telebani, ki ste zdresirani na ukaz. No, malo več vas je, na žalost.

  • samsara

   Mujo Šarac izdajalec!

 • Franc Šink

  Šarcu je uspelo dokazati da ničesar ne zna.

  • Zvone Cernac

   Uspe mu kot malega otroka premagati domosranskega voditelja Princa teme.

 • skorpijon93

  volivci nič ne jokajte ! kar ste volili to SMO dobili , vsak si je za svojo lenobo sam kriv !

  • Zvone Cernac

   Ko si tolikokrat popušil, da ti ostane zgolj še madžarski portal, kjer lahko izlivaš svoje frustracije.

   • xtc

    Pušite levaki k* ,danes v Belgiji.

  • Novakec1

   Z volitvami se ne da nič spremenit, preverjeno v domači praksi.

 • lokec

  Po toči zvoniti je prepozno.

 • Van Der Waals

  TO JE ZMAGA ZA LEVE FAŠISTE ISLAMISTE!

 • Olga2345

  Izdajalce pred zid!

 • goldhorn

  Se je zbralo kaj ljudi pred parlamentom?