fbpx

Kdo bodo novi poslanci v državnem zboru in kateri bodo tam ostali od prejšnjega mandata?

Prihodnji sklic državnega zbora bo kadrovsko precej drugačen od dosedanjega. Že zaradi števila strank, ki jih bo odslej precej manj, nekatere so namreč izpadle iz parlamenta.  

Tako so se od »bivanja« v parlamentu poslovile SNS, SMC (oz. Konkretno), DeSUS, LMŠ in SAB, od dosedanjih parlamentarnih strank pa ostajajo SDS, NSi, SD in Levica. Ob že skoraj vseh preštetih glasovih bo Levica imela pet poslancev, a novinka med poslanci bo zgolj Ana Černe. Ostali štirje poslanci pa so stari znanci iz prejšnjega mandata: Nataša SukičMiha KordišLuka Mesec in Matej Tavšner Vatovec.

SD je z volitvami dobila sedem sedežev, kar je tri manj kot v prejšnjem mandatu. Za predsednico Tanjo Fajon je to sicer prva izvolitev v državni zbor, vprašanje pa je, ali bo zasedla mesto poslanke, saj je trenutno poslanka v evropskem parlamentu, kar je precej bolje plačana služba. Večina ostalih poslancev je sicer starih znancev v parlamentarnih klopeh in bodo še štiri leta greli stolčke v dvorani DZ, to pa so Meira HotPredrag BakovićJani PrednikMatjaž Han in Bojana Muršič. Novinec je Damijan Zrim, medtem ko v parlamentu ne bo več nekdanjega predsednika stranke Dejana Židana, dolgoletnega poslanca Sama Bevka ter jezičnega Matjaža Nemca. Tudi Soniboj Knežak ni bil več izvoljen. Se pa to lahko spremeni, če bo kateri od poslancev postal minister in bodo v poslansko skupino prišli nadomestni poslanci.

In NSi? V primerjavi s prejšnjimi volitvami ima stranka poslanca več. V poslanski skupini bodo tako predsednik stranke Matej Tonin, pa dosedanja ministra Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj, pa dosedanji poslanci Jožef HorvatIva Dimic ter Aleksander Reberšek. Novinca pa sta Vida Čadonič Špelič in Klemen Matk. V prejšnjem mandatu je bila v DZ izvoljena še Ljudmila Novak, ki pa jo je zaradi izvolitve za evropsko poslanko nasledila Tadeja Šuštar Zalar. V poslanski skupini so bili tedaj še Blaž Pavlin ter nadomestna poslanca Mihael Prevc (namesto Tonina) ter Andrej Černigoj (namesto Vrtovca).

Največ nadomestnih poslancev je v prejšnjem mandatu sicer imela SDS, saj so nekateri postali ministri, pa tudi državni sekretarji. Glede na napovedi, da bo SDS v novem mandatu v opoziciji, ni mogoče pričakovati nadomestnih poslancev, razen v izrednih primerih. Ob tem naj spomnimo, da je SDS na prejšnjih volitvah osvojila 25 mandatov, nato je v poslansko skupino SDS iz SNS prišla še Lidija Ivanuša. Tokrat pa je SDS (po zadnjih podatkih) dobila 27 poslanskih mest. Med neposredno izvoljenimi poslanci je kar nekaj starih znancev parlamenta (Branko GrimsAlenka JerajEva IrglDanijel KrivecJože TankoAnja Bah ŽibertBojan PodkrajšekDejan KalohKarmen FurmanFranc BreznikJožef LenartSuzana Lep ŠimenkoTomaž LisecFranc RosecFranci Kepa). Že na prejšnjih volitvah so bili izvoljeni nekateri poslanci, ki so nato postali ministri ali državni sekretarji, sedaj se spet vračajo v DZ, to pa so dosedanji premier Janez Janša, pa dosedanja ministra Anže Logar in Zvone Černač ter dosedanja državna sekretarja Žan Mahnič in Jelka Godec. Med novinci v poslanskih klopeh pa so Alenka HelblAndrej HoivikZoran MojškercRado GladekJožef JelenAnton Šturbej in dosedanji župan Lendave Janez Magyar. Od prejšnjih poslancev se tako poslavljajo dosedanji finančni minister Andrej ŠirceljBoris DoblekarNada Brinovšek in Marjan Pojbič, pa Leon MerjasecMojca ŠkrinjarLidija IvanušaMarko PogačnikJanez Moškrič in Elena Zavadlav Ušaj, pa tudi zakonski par v poslanski skupini, to sta Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan. Za poslanske sedeže so se od tistih, ki jih v novem mandatu ne bo, potegovali Leon MerjasecMarjan PojbičElena Zavadlav UšajMojca Škrinjar in Boris Doblekar.

Gibanje Svoboda je sicer povsem novinec v parlamentu in hkrati rekordno velika poslanska skupina, saj doslej še nobena stranka ni osvojila 41 poslanskih mandatov. Med sedaj uvrščenimi poslanci sicer najdemo poleg Roberta Goloba tudi znana imena, kot so nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, nekdanja novinarka Mojca Pašek Šetinc, dosedanji novogoriški župan Matej Arčon, zgodovinar Martin Premk, nekdanji boksar Dejan Zavec in nekdanji predsednik Stranke mladih Darko Krajnc. To seveda ne pomeni, da med izvoljenimi poslanci ni nobenega takega, ki ne bi od znotraj poznal državnega zbora. Tako je nov mandat dobila Janja Sluga (prej SMC), v poslanske klopi se vrača nekdanji kader LDS, sicer tržiški župan Borut Sajovic, pa Mirjam Bon Klajnšček (nekdaj Pozitivna Slovenija in nato SAB) in njena nekdanja strankarska ter poslanska kolegica, sicer bivša novinarka Tamara Vonta. Pričakovati je, da bo kateri od teh štirih prevzel vodenje poslanske skupine GS.

V Državni volilni komisiji sicer pričakujejo še glasove iz tujine, ki pa naj ne bi bistveno vplivali na razmerja. Vseeno pa lahko znotraj poslanskih skupin pride do kadrovskih sprememb.

Demokracija