fbpx

Kdo je družini Hakl uredil donosen državni posel, ki je bil povsem neuporaben?

Objavljamo revizijsko poročilo Agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki opozarja, da v poslu, na katerem je bilo izbrano informacijsko podjetje Hakl IT d.o.o prekmurskih podjetnikov Borisa in Uroša Hakla, ni bilo zagotovljene kar 75 odstokov plačane programske opreme v poslu vrednem 140.340 evrov. 

O družini Hakl smo že veliko pisali, saj prav oni predstavljajo del prekmurske baronske hobotnice, ki ima močne lovke vse do najvišje državne politike. Sin Uroš Hakl se ukvarja z mediji, oče Boris pa je del močne gospodarsko politične elite. Da to drži priča revizijsko poročilo Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke o pravilnosti poslovanja v letih 2011 in 2012, iz katerega izhaja, da je podje Hakl IT s sedežem v Murski Soboti dobilo razpis za razvoj in vzdrževanje informacijskega sistema v vrednosti 140.340 evrov. Denar so pospravili, kar 75 odstotkov obveznosti iz pogodbe pa na agenciji niso opravili, piše v poročilu.

Revizijsko poročilo agencije za zdravila poroča, da bi morali ponudniki na razpisu predložiti reference, ki dokazujejo, da je ponudnik že vzpostavil delujoč informacijski sistem, iz poročila pa izhaja, da podjetje Hakl IT ni izkazalo tovrstnih referenc, zaradi česar so podjetje označili za neprimerno. S tem so kršili 45. člen Zakona o javnih naročilih.

Revizijsko poročilo ugotovilo kup nepravilnosti
Poleg neizpolnjevanja zahtev iz zakona o javnem naročju je revizijsko poročilo ugotovilo, da posel iz pogodbe ni bil opravljen v dogovorjenem obsegu. V enem od aneksov je bilo namreč določeno, da je podlaga za izstavitev računa “v vrednosti 80 odstotkov od pogodbene vrednosti za vzpostavitev informacijskega sistema in migracije starih podatkov prevzemnega zapisnika o funkcionalnem delovanju modula za zdravila in z njim povezanih modulov ter modula v produkcijskem okolju.” Hkrati še piše, da v prevzemnem zapisniku, da bo izvajalec odpravil odstopanja v modulu, medtem pa so v podjetju že izstavili račun v višini 103.680 evrov, brez da bi prej odpravili odstopanja.

Avgusta 2013 sta Agencija in podjetje Hakl IT sklenila sporazum o prenehanju veljavnosti okvirnega sporazuma, v katerem stranki soglašata, da je bilo plačilo že izvedeno v višini 103.680 evrov ustrezno za delno izpolnitev pogodbenih obveznosti. Agencija je nato septembra 2013 naknadno ugotovila, da 75 odstotkov plačanega informacijskega sistema ni uporabnega. “To pomeni, da agencija za večino plačane programske opreme ni zagotovila njene uporabnosti in je po plačilu tudi ni uporabljala,” so še ugotovili v postopku revizije.

Kdo je Haklovim uredil dober posel za malo dela?
Glede na to, da je družina Hakl visoko na družbeni lestvici s poznanstvi z najbolj vplivnimi poslovneži v Prekmurju, tovrsten posel z državno agencijo ni slučaj. Spomnimo, da je Boris Hakl svak prekmurskega tajkuna in enega najbogatejših Slovencev iz kroga Kučanovega foruma 21 Stanka Polaniča, ki je prav tako solastnik podjetja Hakl IT d.o.o. V Polaničevem podjetju Panvita d.d., ki se tudi najde med solastniki podjetja Hakl IT, pa je nekoč služboval tudi večni minister za kmetijstvo in predsednik stranke SD Dejan Židan.  Za pravo politično smer v celotni zgodbi in vez s politiko pa je poleg Židana v tem delu skrbel še Andrej Horvat, nekdanji državni sekretar v Pahorjevi vladi, nato pa osumljen korupcije in storitve kaznivih dejanj.

Vprašanja o političnih povezavah družine Hakl z visokimi političnimi in vplivnimi člani stranke SD, ki nadzoruje večino poslov v državi smo poslali tudi Borisu Haklu. Ta nam je odgovoril, da so posel pridobili na podlagi najugodnejše ponudbe, za neizvajanje projekta pa je odgovornost pripisal kar tedanjemu vodstvu agencije. Na številna naša vprašanja glede pridobitve posla na podlagi vez in poznanstev je označil za nepomembna, zato nanje ni odgovoril, s čimer pa je tudi povedal veliko. Vprašanja smo poslali tudi na Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke. Na njihove odgovore še čakamo.

Da je podjetje Borisa Hakla dobilo posel na evidentno sumljiv način, se ni zgodilo prvič. Pred leti je časnik Finance pisal, da je Hakl IT dobil donosen posel z Lekarno Ljubljana brez javnega razpisa. Javno podjetje Lekarno Ljubljana je takrat vodil še razvpiti Jankovićev deček Marko Jaklić, Haklovo podjetje pa je bilo izbrano na podlagi pogajanj, saj naj bi imelo takrat izključne pravice na programski opremi.

Uroš Hakl obvladuje medije
Uroš Hakl je skupaj s Sašem Todorovićem pred dvema letoma kupil časnik Večer za milijon evrov. Sam ima v lasti 40 odstotkov Večera, skupaj z očetom Borisom, lastnikom podjetja Hakl & Hakl d.o.o., ki ima v lasti 19,9 odstotkov Večera in je lastni Zavoda PISK, Maribor in Podjetja za informiranje Murska Sobota, d.o.o.

Polanič obvladuje vrsto podjetij, preko družine Hakl pa obvladuje tudi medije v severovzhodni Sloveniji. Poleg tega je Uroš Hakl preko Večera kupil blagovne znamke propadlega podjetja Delo Revije. Večer je tako pridobil blagovne znamke kot so Jana, Lady, Obrazi, Stop, Smrklja, Naša žena, Kih, Radar, Eva, Rože in vrt ter znani prireditvi Viktorji in Slovenka leta. Uroš Hakl naj bi bil tudi med ovadenimi pri delitvi denarja iz t. i. pomurskega zakona, ki ga z mesta državnega sekretarja in vodje regionalne vladne pisarne v Murski Soboti odličnoodigral tamkajšnji rojak Andrej Horvat iz Židanove stranke.

M. P.