Kdo je družini Hakl uredil donosen državni posel, ki je bil povsem neuporaben?

Objavljamo revizijsko poročilo Agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki opozarja, da v poslu, na katerem je bilo izbrano informacijsko podjetje Hakl IT d.o.o prekmurskih podjetnikov Borisa in Uroša Hakla, ni bilo zagotovljene kar 75 odstokov plačane programske opreme v poslu vrednem 140.340 evrov. 

O družini Hakl smo že veliko pisali, saj prav oni predstavljajo del prekmurske baronske hobotnice, ki ima močne lovke vse do najvišje državne politike. Sin Uroš Hakl se ukvarja z mediji, oče Boris pa je del močne gospodarsko politične elite. Da to drži priča revizijsko poročilo Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke o pravilnosti poslovanja v letih 2011 in 2012, iz katerega izhaja, da je podje Hakl IT s sedežem v Murski Soboti dobilo razpis za razvoj in vzdrževanje informacijskega sistema v vrednosti 140.340 evrov. Denar so pospravili, kar 75 odstotkov obveznosti iz pogodbe pa na agenciji niso opravili, piše v poročilu.

Revizijsko poročilo agencije za zdravila poroča, da bi morali ponudniki na razpisu predložiti reference, ki dokazujejo, da je ponudnik že vzpostavil delujoč informacijski sistem, iz poročila pa izhaja, da podjetje Hakl IT ni izkazalo tovrstnih referenc, zaradi česar so podjetje označili za neprimerno. S tem so kršili 45. člen Zakona o javnih naročilih.

Revizijsko poročilo ugotovilo kup nepravilnosti
Poleg neizpolnjevanja zahtev iz zakona o javnem naročju je revizijsko poročilo ugotovilo, da posel iz pogodbe ni bil opravljen v dogovorjenem obsegu. V enem od aneksov je bilo namreč določeno, da je podlaga za izstavitev računa “v vrednosti 80 odstotkov od pogodbene vrednosti za vzpostavitev informacijskega sistema in migracije starih podatkov prevzemnega zapisnika o funkcionalnem delovanju modula za zdravila in z njim povezanih modulov ter modula v produkcijskem okolju.” Hkrati še piše, da v prevzemnem zapisniku, da bo izvajalec odpravil odstopanja v modulu, medtem pa so v podjetju že izstavili račun v višini 103.680 evrov, brez da bi prej odpravili odstopanja.

Avgusta 2013 sta Agencija in podjetje Hakl IT sklenila sporazum o prenehanju veljavnosti okvirnega sporazuma, v katerem stranki soglašata, da je bilo plačilo že izvedeno v višini 103.680 evrov ustrezno za delno izpolnitev pogodbenih obveznosti. Agencija je nato septembra 2013 naknadno ugotovila, da 75 odstotkov plačanega informacijskega sistema ni uporabnega. “To pomeni, da agencija za večino plačane programske opreme ni zagotovila njene uporabnosti in je po plačilu tudi ni uporabljala,” so še ugotovili v postopku revizije.

Kdo je Haklovim uredil dober posel za malo dela?
Glede na to, da je družina Hakl visoko na družbeni lestvici s poznanstvi z najbolj vplivnimi poslovneži v Prekmurju, tovrsten posel z državno agencijo ni slučaj. Spomnimo, da je Boris Hakl svak prekmurskega tajkuna in enega najbogatejših Slovencev iz kroga Kučanovega foruma 21 Stanka Polaniča, ki je prav tako solastnik podjetja Hakl IT d.o.o. V Polaničevem podjetju Panvita d.d., ki se tudi najde med solastniki podjetja Hakl IT, pa je nekoč služboval tudi večni minister za kmetijstvo in predsednik stranke SD Dejan Židan.  Za pravo politično smer v celotni zgodbi in vez s politiko pa je poleg Židana v tem delu skrbel še Andrej Horvat, nekdanji državni sekretar v Pahorjevi vladi, nato pa osumljen korupcije in storitve kaznivih dejanj.

Vprašanja o političnih povezavah družine Hakl z visokimi političnimi in vplivnimi člani stranke SD, ki nadzoruje večino poslov v državi smo poslali tudi Borisu Haklu. Ta nam je odgovoril, da so posel pridobili na podlagi najugodnejše ponudbe, za neizvajanje projekta pa je odgovornost pripisal kar tedanjemu vodstvu agencije. Na številna naša vprašanja glede pridobitve posla na podlagi vez in poznanstev je označil za nepomembna, zato nanje ni odgovoril, s čimer pa je tudi povedal veliko. Vprašanja smo poslali tudi na Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke. Na njihove odgovore še čakamo.

Da je podjetje Borisa Hakla dobilo posel na evidentno sumljiv način, se ni zgodilo prvič. Pred leti je časnik Finance pisal, da je Hakl IT dobil donosen posel z Lekarno Ljubljana brez javnega razpisa. Javno podjetje Lekarno Ljubljana je takrat vodil še razvpiti Jankovićev deček Marko Jaklić, Haklovo podjetje pa je bilo izbrano na podlagi pogajanj, saj naj bi imelo takrat izključne pravice na programski opremi.

Uroš Hakl obvladuje medije
Uroš Hakl je skupaj s Sašem Todorovićem pred dvema letoma kupil časnik Večer za milijon evrov. Sam ima v lasti 40 odstotkov Večera, skupaj z očetom Borisom, lastnikom podjetja Hakl & Hakl d.o.o., ki ima v lasti 19,9 odstotkov Večera in je lastni Zavoda PISK, Maribor in Podjetja za informiranje Murska Sobota, d.o.o.

Polanič obvladuje vrsto podjetij, preko družine Hakl pa obvladuje tudi medije v severovzhodni Sloveniji. Poleg tega je Uroš Hakl preko Večera kupil blagovne znamke propadlega podjetja Delo Revije. Večer je tako pridobil blagovne znamke kot so Jana, Lady, Obrazi, Stop, Smrklja, Naša žena, Kih, Radar, Eva, Rože in vrt ter znani prireditvi Viktorji in Slovenka leta. Uroš Hakl naj bi bil tudi med ovadenimi pri delitvi denarja iz t. i. pomurskega zakona, ki ga z mesta državnega sekretarja in vodje regionalne vladne pisarne v Murski Soboti odličnoodigral tamkajšnji rojak Andrej Horvat iz Židanove stranke.

M. P.

 • AlojzZ

  Sveti Avguštin je zapisal: “Kaj je država brez pravičnosti? Nič drugega kot roparska tolpa.”

  Vendar tako razkrinkavanje roparske tolpe mogoče ne bo dovolj osvestilo državljane davkoplačevalce, ker te spletne strani berejo le redki in še ti že vedo za te pojave. Mislim, da bi moral biti en medijski boom … recimo, da bi te pojave omenil in ostro obsodil sam gospod nadškof pri pridigi ob Marijinih praznikih. Hrvaški kardinal, ki ima podobno vlogo kot naš nadškof, je nekaj podobnega že naredil. Ta ideja je nekako za iztočnico razmišljanja, kaj ukreniti, saj je kritika brez predloga za izboljšanje bolj kilava kot ne.

  • marnik

   Pa kolk je te kradljive golazni, lezejo ko ščurki iz lukenj.

 • marta

  DOBRO JUTRO – jaz bi tudi tak posel. Koliko to stane ?

  • janez.pokoncni

   Cena? Sitnica. Obraz in čast, za posel pa je potrebna prava “kvalifikacija” (DNKa).

 • althar

  Zaradi tega posla je bil nekje v Sloveniji nekdo prepozno zdravstveno obravnavan in je umrl. Tako preprosto je to.
  #Javno zdravstvo=korupcija.

  • Anton

   ja res je zaradi teh parih tajkunov so tudi tako dolge čakalne vrste

 • dež

  Pravzaprav mi je vseeno, kdo je bil, le denar naj vrnejo in to v celoti. Sistem dela ali pa ne dela. Z avtomobilom z 1 kolesom namesto štirih si nimaš kaj pomagati.

  • domovina mili dom

   Zelo je pomembno, da se polarizira kdo sodeluje v kriminalu. Tako ti kriminalci s politično navezo ne bodo mogli več na volitve. Naj se totalno razkrije katera politična stran je integrirana v kriminal.

  • Mare Kranjc

   A če bi ti kriminalci prihajali z desnice, potem bi ti bilo tudi vseeno, kdo je bil? Mislim, da ne! Ko je obtožen “naš” začnemo uporabljati “vsegliharstvo”, a ne?

   • dež

    Ne vem kako si ravno mene določil za vsegliharja. Na tem forumu sem zagotovo eden večjih nasprotnikov vsegliharstva.
    Najbrž nisi prebral včerajšnega prispevka Vide Kocjan pod naslovom “Knez Polanič in baroni njegove prekmurske hobotnice – Hakl, Miklavčič, Horvat in minister Židan”, kjer je tudi omenjen Hakl. Tam sem v komentarju napisal, da je bil Zakon o Pomurski regiji napisan namensko za Panvito (Polanič, Židan, …) in so ga skoraj zagotovo napisali v Panviti. Sem bil zelo natančen, nič vsegliharski.
    Uvajati neko strašno preiskavo zaradi 140 K€, ob tem da je že revizija pokazala, da izvajalec ni naredil posla v dogovorjenem obsegu, je sizifovo delo in prinaša samo dodatne stroške. Zato je po mojem mnenju edino pomembno, da se denar vrne, izvajalca pa da na črno listo. Za tisto reklo “povej s kom se družiš in ti povem kdo si”, si pa tudi najbrž že slišal.
    Da ne bo nesporazuma, ko gre za kravje kupčije z državnim denarjem, sploh pri večjih zneskih, je potrebno razkriti vse vpletene, a včasih je treba biti tudi dovolj pragmatičen.

 • totex39

  V takih mafijskih poslih moraš biti na pravem mestu in se tudi družiti z takimi ljudmi. Kučanove lopovske lovke tako segajo tudi v domači kraj.
  Strinjam se, da bi se te stvari morale še bolj medijsko izpostaviti za celotno Slovenijo.

 • Iva

  … je podjetje Hakl IT s sedežem v Murski Soboti dobilo razpis za razvoj in vzdrževanje …bi morali ponudniki na razpisu predložiti reference, …

  Bili so izbrani, čeprav niso predložili referenc …
  Kdo je kriv? Je težko ugotoviti kdo je kršil 45.člen Zakona o javnih naročilih? Na pogodbi je podpisana odgovorna oseba Agencije(!), ki bi morala biti kaznovana, saj gre za posel vreden več kot 100 tisočakov davkoplačevalskega denarja!
  Ko bodo posamezniki v javnem sektorju materialno kaznovani (vračilo denarja državi v višini izgubljenega zneska) se take, prijateljske-koruptivne pogodbe ne bodo več sklepale!

 • Johan

  Vsi omenjeni so krivi za več milijardno luknjo v Sloveniji, pozabili ste omenit že starega tajkuna Ferija Horvata, ki je izčrpaval Radensko !

 • karpelec

  V kurji glavi je še marsikaj za pod drobnogled. Marsikaj se skriva pod velikim rdečim plaščem in velikimi modrimi očmi.

 • Iva

  Kdo je družini Hakl uredil donosen državni posel, ki je bil povsem neuporaben?

  Članek natančno popiše krajo državnega denarja – popolno neodgovornost javnih oseb!. Enako se je dogajalo v državnih bankah. Izropane banke (nezavarovani krediti imajo podpise kreditodajalcev) bomo sanirali vsi davkoplačevalci, celo 2 privatni banki!!?
  Tajkuni F21 pa s pokradenim denarjem kupujejo terjatve od Dubt za desetino vrednosti! Vse to se dogaja pod najbolj etično Cesarjevo vlado. Rdeči vstajniki pa NIČ!!?

 • janez.pokoncni

  Trgate jih, PRAVILNO!!!
  Za vsem stoji kaviar socialistična mafija, postopki pa gredo nekako takole :
  “Strici” do sklede dostopajo preko “nečakov”, “nečaki” pa seveda tudi zase hočejo OGROMEN kos pogače. Bistvo procesa ropanja Slovenije je seveda v denarju. Za izpolnjevanje nalog in potreb morajo biti polni denarja, drugače bi bili brez moči. In sedaj še vrstni red procesa :
  – najprej je potrebno imeti politično moč (to imajo že 45+25 let),
  – potem je potrebno imeti svoje v vseh pomembnih državnih ustanovah (sodišča, tožilstvo, policija, banke, SDH, itd.)
  – sledi črpanje denarja, ki poteka več ali manj nemoteno že leta,
  – “kupiti” je potrebno novinarje, zato je še kako pomembno ČIGAV JE VEČER, čigavi so; DELO, Mladina, itd.
  – RTVSLO kot daleč največji SLO medij ni potrebno lastniško zasesti, dovolj ga je bilo preplaviti s svojimi ljudmi in s tem je postal popolnoma “NAŠ”,
  – in na koncu ostanejo še “kao” neodvisni mediji, ki so jih povsem odvisne naredili z vladarjem sveta, denarjem. Tisti mediji, ki ne trobijo bedarij in poneumljajo že tako blesavega folka, pač niso deležni reklam državnih firm, ki dejansko edine oglašujejo.

  BTW.,
  Nova24 tv je po odzivih bralcev zagotovo med TOP 3 slovenskimi mediji. Koliko državnih firm objavlja tukaj oglase? Zakaj ne, če bi preko tega portala dosegali skoraj najvišjo vidnost? Zakaj na Novi24 DARS ne objavi “reklame” za slovenske avtoceste – saj veste, da si tega ne izmišljujem? Ti bedaki so res že tako nori, da nam “reklamirajo” edino možno varianto. Ne bi se čudil, če bi se našla kakšna državna greznica, ki bi reklamirala slovenski “luft” – dihajte naš zrak, ne od konkurence. :)

  • rrrrr

   Marsikaterega trola, ki na tem portalu smeti, sem že pošiljal nazaj na njemu primernejši portal, kot so MMC, 24kur, Delo, Mladina, Svet24..itd.
   Tudi tebe, spoštovani Janez prosim, da kakšno svojo misel ( kakršna je napr. prav ta, zgoraj) tudi ti,, izpljuneš” tudi na te iste naslove. A s povsem drugačnim razlogom:
   Trole zaradi smeti, Janeza zaradi luči!

   • nevtrino

    … in se potem čuditi, kako hitro ga bodo na MMC, 24kur, Delo, Mladina, Svet24..itd…. “pobrisali”…

  • Iva

   Točno tako!
   Kontinuiteta (kaviar socialistična oligarhija) politično obvladuje vse 3 veje oblasti, olastninila je 4. vejo – dominantne medije, ima v svojih rokah tudi nevladne organizacije (t.i. civilna družba) ter upravlja bančne in finančne ustanove, zasedli pa so tudi zunanje – EU funkcije. Medtem ko govorijo o demokraciji, jim je uspelo okupirati Slovenijo – obvladujejo vse večji javni sektor in volilno zmagujejo v urbanih, najbolj naseljenih središčih. Kako bomo skupaj uničili njihov monopol? Juga je razpadla, ko ni bilo več tujega denarja.

   • janez.pokoncni

    Še posebej se mi zdi pomembna uporaba tega izraza : “kaviar socialistična oligarhija”!
    Zakaj?
    Ti ljudje nimajo absolutno nobene zveze z levico.Levica je sicer tudi v Avstriji nekaj, kar meni nikakor ne diši, ampak z avstrijskim levičarjem se je moč zaplesti tudi v zelo zanimivo debato in se obenem čuditi, kako neumno zna včasih kdo razmišljati.

    Kaviar socialisti so še najbolj podobni pedofilom, ki pod pretvezami zvabijo naivne otroke na strašno mesto, kjer z njimi počno grozote.
    Skratka, kompletno nagovarjanje žrtev je eno samo demagoško laganje pri čemer kaviar socialisti ne verjamejo v NIČ od tega, s čemer nagovarjajo kretene, ki jih na volitvah obkrožajo. Tisto kar peče in boli je dejstvo, da nas ti idioti, ki nasedajo tej mafiji. vse skupaj vlečejo v PM.

 • janez.pokoncni

  http://www.hakl.it/

  Reference : čista tema.

  “Mutenj” mrgoli http://sobotainfo.com/novica/lokalno/hakl-it-do-milijonskega-posla-mimo-razpisa/11691

  Njihov promet z NAŠIM denarjem :
  Naziv Šifra PU Znesek
  JAVNI ZAVOD LEKARNA LJUBLJANA 27502 2.068.466,78 EUR
  POMURSKE LEKARNE Murska Sobota 27537 1.196.072,47 EUR
  GORENJSKE LEKARNE 27480 1.059.686,68 EUR
  JAVNI ZAVOD MESTNE LEKARNE 27456 826.160,74 EUR
  OBALNE LEKARNE KOPER FARMACIE COSTIERE CAPODISTRIA 27472 445.921,18 EUR
  LEKARNE PTUJ 27570 354.610,48 EUR
  DOLENJSKE LEKARNE NOVO MESTO p.o. 27553 310.091,61 EUR
  Javni zavod Kraške lekarne Ilirska Bistrica 27448 309.746,12 EUR
  GORIŠKA LEKARNA Nova Gorica 27545 246.141,56 EUR
  ŽALSKE LEKARNE ŽALEC 27642 185.930,63 EUR
  JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZDRAVILA IN MEDICINSKE PRIPOMOČKE 27650 122.268,00 EUR
  LEKARNA MOZIRJE 27529 93.112,37 EUR
  JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA PODJETNIŠTVO 96040 82.503,95 EUR
  SAUBERMACHER – KOMUNALA – podjetje za odstranjevanje odpadkov Murska Sobota d.o.o. 76663191 77.609,76 EUR
  KOMUNALA, javno podjetje d.o.o. 61364576 65.363,99 EUR
  KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE 34827 49.686,04 EUR
  ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE 27405 36.888,00 EUR
  UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA 27782 35.199,39 EUR
  MARIFARM, proizvodnja in storitve d.o.o. 67971300 33.149,10 EUR
  Javno podjetje Prlekija d.o.o. 34813144 32.944,63 EUR
  SREDNJA GRADBENA ŠOLA IN GIMNAZIJA MARIBOR 70157 31.803,64 EUR
  MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE 27111 18.539,45 EUR
  PUP – SAUBERMACHER, podjetje za ravnanje z odpadki d.o.o. 35484101 16.872,60 EUR

  Tole pa so njihovi celotni prihodki po letih

  2011 _______ 2.118.518,00
  2012 _______ 1.983.515,00
  2013 _______ 2.128.349,00
  2014 ________ 2.326.644,00
  2015 ________ 2.463.497,00

  POGLEJTE in PRIMERJAJTE CIFRE !!!!

  In sedaj jim naj po “kapitalistično” konkurira poštena firma, ki dela in plačuje davke, “država” pa te težko zbrane davke podari konkurenci? Dragi moji, tako se lahko gre “posel” čisto vsak butl. Butl odpre firmo, od katere ni pravega haska, konkurenco država brutalno odira in denar preusmerja k butlu. Če se slučajno butl in konkurenca srečata na trgu, lahko butl ponudi ceno tudi 0 evrov, ker mu bo denar itak dala “država”.
  Kaviar socialisti, speljite se vsi skupaj v PM !!!

  • karpelec

   Kolikor je meni znano, je Hakl tržil IS, program za izvajanje dela na računalnikih po lekarnah.Iz tvojega povzetka se točno vidi, kateri javni zavodi uporabljajo njegov program.Na seznamu ni Maribora ,Celje in koroških lekarn, ki up. mariborski program “Recepe”.Na seznamu je tudi ZZZS, ker se uporabljajo enotne delovne šifre zdravil, poleg EKZ šifer(enotna klasifikacija zdravil), s katerimi je poenotena po celotni Sloveniji baza podatkov o zdravilih. V ponudbi je moral najbrž zagotavljati pomoč ob sesutju programa in stalno nadgradnjo z novitetami.
   Članek je rahlo neraziskan malo v zraku. Bazira samo na ugotovitvah iz revizijskega poročila.

   JAZMP je pa zahteven uporabnik in če se stvari loti na takem nivoju človek, ki ni strokovnjak za zdravila, je 75% uporabnega informacijskega sistema zanj že max. Zadeva je komplicirana in rabi pomoč strokovnjaka, ne samo inkasanta.

   • janez.pokoncni

    Nisi kaj dosti bral a ? + povsem si zašel. Hakl “dela” z državnimi greznicami oziroma državo. Za pridobitev posla z državo se igra igra po predpisanih pravilih. Point od prvega do zadnjega stavka tega članka (in mojih komentarjev) – do “poslov” so prišli mimo pravil. Od tu naprej je vsa debata odveč.

    btw.
    Informatika je moje področje in razmere na slovenskem trgu dobro poznam.

    • karpelec

     Ne vmešavam se v informatiko kot celoto na slovenskem. Vem pa, da je izbira IS v zdravstvu, torej lekarnah zelo skromna in specifična. Kako je pridobil posel nisem raziskovala, vem pa , da se je širil kot virus po Sloveniji od ust do ust. Marsikaj se je dogajalo.Sploh pa ne zagovarjam njegovega prodora v vse pore po Sloveniji.Nastavil je svoj IS in ga kot skrbnik mora tudi vzdrževati; od tod tudi tvoje številke po letih.
     Da pa si ujel bistvo članka samo ti in ga nobeden drugi ne sme komentirat je pa žaljivo in absulotistično.
     Zelo lahko je napihnit stvari v nebo, kot pa vzdrževati nivo tolerance.

     • janez.pokoncni

      ??? Si kaj spila? Ti komentiraj članek kolikor želiš, ampak ti si komentirala moj komentar, kar seveda prav tako lahko, bi bilo pa “fajn”, da me popraviš z argumenti in ne z “mislim”, itd.
      Kar se tiče SWja res očitno nimaš pojma. Pri poslu z lekarnami se že od štarta ni preverjala ponudba na trgu, ampak je bil razpis za IZDELAVO SWja. Reference Hakla so bile ob pridobitvi posla izjemno slabe in so take še danes.
      Ne bom se kregal s tabo. Če ti grem na jetra, me daj med ignorirane (če ne veš kako se to naredi, ti dam navodila) tako, kot bom to naredil jaz s tabo, če se boš še zaletavala vame.

 • črnaovca

  Ne nabijajte ko je bil Janez na oblasti je bil njegov brat dvorni dobavitelj. Vsak poskrbi za svoje tako je in zakaj ne

  • nevtrino

   Tudi črnaovca nabijaško poskrbi za svoje, kaj ?

  • Iva

   Rekla-kazala. Opiši s podatki (dokazi), kot je to v zgornjem primeru.

   Ko bodo javni uslužbenci kazensko odgovarjali in tudi materialno pokrili “izgube” skupne blagajne, se bo taka praksa nehala.
   Revizorji samo odkrivajo. Kaj pa pregon? Sicer revizorjev ne potrebujemo, če ni učinka. In še dobre plače imajo na račun tistih, ki polnimo proračunsko blagajno

 • nevtrino

  Takšnih “družinskih” poslov je ogromno, jugobutalci pa samo skomignejo z rameni …

 • totex39

  Poanta vsega tega je, da mafijcem ni treba delati, ker jim država omogoči, da dobijo denar. Mi, ki ustvarjamo pa nas država zatolče z različnimi davki, da jugo mafijci lahko preživijo.

 • Osti jarej

  mater!!..obisk portala je pa izjemen

 • Osti jarej

  evo vam citiram nekaj taresničnega dogajanja..da boste vedeli,kaj se posvetu dogaja….

  Indija je na nogah, milijoni protestirajo proti vladi, ki je hlapčevsko popustila bankam in uvedla izjemno zmanjšanje uporabe bankovcev. V Indiji nekaj sto milijonov ljudi ne uporablja nikoli drugačnega načina plačevanja kot z gotovino, kar 98% je takšnih. V državi vlada kaos, saj ljudje ne morejo dvigniti niti svojih prihrankov. Tisoče Indijcev je na cestah, zavračajo odlok vlade, da podpre Rothschilde, ki hočejo z Indijskim prebivalstvom upravljati še kruteje kot Bill Gates preko cepiv. Jezni narod je blokiral bančnike, ne dovoli jim izhoda iz objektov, zato so ti že poklicali policijo za svojo zaščito.Kljub temu, da je policija nasilna do protestnikov ne uspeva umiriti množic. Javnosti izražajo lažno začudenje, češ s tem ukrepom želimo samo preprečiti črni trg. Resnični namen pa je laboratorij za Rothschilde, kako jim bo uspelo preko nadzora vsake denarne transakcije nadzirati ljudi, milijone njih. Eliti je povsem vseeno, če bodo gospodarstva doživela hude težave po ukinitvah bankovcev, zanje je pomembno, da sp črede vodljive in jim samo oni dovolijo, kaj lahko naredijo in koliko imajo za stara leta in preživljanje. Roboti so zanje edino pomembno blagostanje zato počasi a vztrajno bankovce odstranjajo s celega sveta.

  Seveda je treba vedno pogledati širše in šele nato dojameš, kako je vse usklajeno na vseh vladah. Če je Indija del Bricsa, torej gospodarska zaveznica Rusije, Kitajske in Brazilije, kako to, dela v korist Sionistov? Zelo preprost je odgovor, zato nas lahko čudi le razlika v dojemanju Indijcev in Slovencev. Tam so na cestah, Slovenci še kar pred TV ekrani, pa je tudi pri nas, za začetek nekoliko blažje, uvedeno zmanjšanje uporabe gotovine do 5000€. Nekatere EU države bodo prihodnje leto ukinile bankovce v celoti, naše lutke pa takoj po ukazu. Saj veste, morajo, sicer ne bodo več imeli dostopa do ukradenih 75 milijard, ki jih lahko uporabljajo le preko bank, do blokade s strani Rthschildov.

  Pa še sliko si poglejte, kdo je član Bricsa. Tudi Temer, sicer CIA agent, pa je tudi Brazilija na nogah, ne zaradi letala, ki je strmoglavilo z njihovo nogometno ekipo. To je samo za naše medije. Eno zgodbo dobite skozi medije, druga resnična gre mimo večine. Ko bo konec gotovine, bo konec tudi vaših zaslužkov za garanje, kajti dobili boste le, kolikor vam bo elita dopustila! Konkurenca eliti bo ukinjena, le še oni bodo lahko nekaznovano kradli /virNeonNettle/

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  Amerika grozi EU z ISIS borci, ki jim Koran sploh ni poznan. Torej s svojo lastno vojaško enoto, posojeno ISIS muslimanskim teroristom. Natančno nas obveščajo, kaj bodo njihovi vojaki po sramotnem porazu proti Asadu, počeli raje v kokošji deželi stare celine. Kupili so jim Toyote, zato jih bodo uporabljali za bombne napade, izsiljevali bodo preko ugrabljenih otrok in žensk ali pa v dogovoru z obveščevalnimi službami posameznih držav izbrali priporočen dogodek. Kot CIA glasnogovornik nastopa Europol, ki med vrsticami odločno napoveduje vojaški stampedo okoli novega leta po ulicah vseh držav nacistične Unije. Seveda opozorilo ni iz trte izvito, saj se stotine EU borcev, pripravljenih ubijati za dobro plačilo, vrača iz Sirije, sramotno premaganih. Zato bodo podvojili svojo jezo nad nedolžnim prebivalstvom, ki jim ni dovolj pomagalo pri boljših morilskih plačah. Obstaja velika možnost uporabe tudi kemijskega in biološkega orožja, torej nadgrajenega tistega, ki ga že prejemate iz zraka ali skozi cepiva, le da njihovo orožje z vami takoj eksplodira. Hkrati pa je naloga CIA, da skozi napade na EU in radikalizacijo Islama v tej zabiti zločinski združbi, prepriča mnoge begunce, ki so jih oni mučli v Siriji, da obstaja sanjska služba moricev v novi deželi in jih bodo znovačili, ker so jim do zdaj tudi hrano redno kradli. S tem bodo opozorili tudi evopejce na nujnost vojaške vladavine, ki bo nadzirala ISIS terorizem, čeprav tako, da bo popolnoma omejila svobodo evropejcem. Da ljudi še bolj prestrašijo v Europolu omenjajo tudi prihod AlKaide, Afganistanske podružnice Osame bin Busha, ki družno z ISIS vseskozi vadi na Bližnjem vzhodu najbolj krvave napade.

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2016/12/02/publishwall_1480692103_7622618.jpg

  Da vzamete opozorilo pred Ameriškimi teroristi resno je obvestilu dodano – napadi so možni v vseh EU državah! Vse poteka po načrtih, le da ljudje niso verjeli in še zdaj ne bodo, dokler pred njimi ne začnejo padati bombe. /virRT/

 • Osti jarej
 • FRANC3

  V Sloveniji bo red, ko bo nekdo pravnomočno obsojena leto zapora, ko bo poplačal vse dolgove (takojšnja zaplemba premoženja) in ko mu bo država prepovedala opravljati obrt ali imeti lastništvo v podjetjih za dobo 10 let.
  Vse to nategovanje pa je eno samo norčevanje iz poštenih državljanov.