fbpx

Kdo je ministrici in predsedniški kandidatki SMC Maji Makovec Brenčič plačal letalske karte za pot na košarkarsko tekmo v Carigrad?

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

Ali bo Maja Makovec Brenčič, v kolikor bo izvoljena za predsednico države, na predsedniški funkciji izkoristila lete na stroške davkoplačevalcev, ki bodo osebne narave? Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s potovanjem v Carigrad. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Na enem izmed socialnih omrežij ste 14. septembra 2017 objavili sliko, na kateri je razvidno, da ste odšli v Carigrad v Turčijo, kjer ste si ogledali polfinalno temo evropskega prvenstva v košarki, na kateri je Slovenija visoko premagala reprezentanco Španije. Oba se bova strinjala, da je naša reprezentanca odlično opravila svoje delo in da si zasluži vse čestitke.

Seveda pa moje poslansko vprašanje ne bo namenjeno košarkarski tekmi in igri naše reprezentance, temveč vaši poti v Carigrad. Naj spomnim, da ste skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na začetku letošnjega leta ravno tako odšli v Pariz na eno izmed tekem slovenske reprezentance, in sicer rokometne, pri tem pa kljub številnim pisnim in ustnim poslanskim vprašanjem mojega kolege dr. Vinka Gorenaka niste jasno in nedvoumno pojasnili, zakaj je bila vaša pot na rokometno tekmo plačana z davkoplačevalskim denarjem in izvedena z državnim falconom. Kljub številnim pozivom vse do danes tako vi kot ostali udeleženci, ki so leteli s falconom in si ogledali rokometno tekmo, v državni proračun tudi niste povrnili stroškov leta in bivanja  Parizu.

Zdi se, da je tokratna zgodba precej podobna, zato vas sprašujem:

  • V kakšni funkciji ste včeraj odšli na košarkarsko tekmo v Carigrad? Ste od organizatorjev prejeli uradno vabilo kot ministrica za šport ali ste odšli v lastni režiji?
  • Kdo je plačal letalske karte za pot na košarkarsko tekmo v Carigrad?
  • Kolikšna je bila cena letalske karte in morebitnega bivanja?
  • Ste v Turčiji opravili kakšne dvostranske pogovore s predstavniki turške oblasti?
  • Kako odgovarjate na očitke, da je bil let v Turčijo turistične narave, ne pa v korist države?
  • Glede na to, da nameravate kandidirati za predsednico države, ali nameravate, v kolikor boste izvoljeni, na predsedniški funkciji koristiti lete na stroške davkoplačevalcev, ki bodo osebne narave?
D. Č.