fbpx

Kdo se boji SDS? Če bi bile volitve danes, bi dobila toliko sedežev kot SMC in SD skupaj

Foto: STA

SDS je med strankami po vseh aktualnih anketah še vedno suvereno na prvem mestu. Če bi bile danes volitve, bi po anketi, ki jo je za Planet TV izvedel Episcenter, SDS v državnem zboru dobila 30 sedežev – kar je toliko, kot bi jih dobili SMC in SD skupaj. Karlu Erjavcu pa marčevske ankete kažejo pesimistično sliko. Vlado Mira Cerarja v tem mesecu podpira le tretjina Slovencev. Najbolj priljubljeni politik v Sloveniji še naprej ostaja Borut Pahor.

SDS bi na volitvah podprlo slabih 29 odstotkov vprašanih, kar je le malenkost manj kot februarja. Razlika med SD in SMC se je zmanjšala, SMC pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem ponovno prevzela drugo mesto, rezultate agencije Episcenter povzema STA. Podobno kažejo ankete, ki jih je za Pop TV izvedla agencija Mediana Pulse – stranka SDS je že nekaj mesecev na prvem mestu in tako ostaja tudi marca.

Optimistično za Novakovo, pesimistično Erjavcu
Pozitivne kazalce so ankete pokazale tudi za NSi Ljudmile Novak, saj bi se jim v primerjavi s prejšnjimi volitvami število sedežev podvojilo, za stranko DeSUS in Karla Erjavca bi se število stolčkov prepolovilo, ostalo bi jim jih pet. Po rezultatih obeh televizij bi se v državni zbor prebili še ZL in SLS.

Vlado Mira Cerarja po rezultatih obeh izvedenih anket podpira le tretjina Slovencev. Episcenter navaja, da politikom v splošnem ne zaupa kar 87 odstotkov vseh vprašanih. Še vedno pa je največ neopredeljenih. Vsak deseti državljan Slovenije se volitev ne bi udeležil, vsak peti ne ve, koga bi izbral, skoraj vsak četrti ne bi izbral nobene od obstoječih strank.

Najbolj priljubljena ostajata Pahor in Bulčeva
Med politiki je glede na rezultate ankete najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor, druga najbolj priljubljena ostaja evropska komisarka Violeta Bulc, tretja je evropska poslanka Tanja Fajon. Sledi predsednik SD Dejan Židan, peti je predsednik DZ Milan Brglez, premier Miro Cerar zaseda sedmo mesto. Na sredino lestvice se je vrnil Zmago Jelinčič, prvak SDS Janez Janša je na 19. mestu, 20. zaseda Alenka Bratušek.

A. D., STA