Kdo se boji volitev: SDS bi dobila skoraj 30 sedežev, vsi ostali pod 20

foto: STA

Če bi bil danes dan po volilni nedelji, bi bila zmagovalka volitev stranka SDS. Po raziskavi, ki jo je za TVS in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, SDS namreč prepričljivo vodi, volilo pa bi jo 17,8 odstotka anketiranih. Na drugem mestu je pristala Cerarjeva SMC, ki bi jo volilo 11,5 odstotka anketiranih. Na lestvici najbolj priljubljenih politikov ostaja na vrhu predsednik države Borut Pahor.

Anketa Vox populi po poročanju STA kaže, da je januarja vlado kot uspešno ocenilo le 29,2 odstotka vprašanih, kar pa je odstotek in pol več kot decembra. Delež tistih, ki delovanje aktualne vlade vidijo kot neuspešno, je še vedno zelo visok – 67,3 odstotka. To je sicer za 0,3 odstotne točke manj kot mesec prej.

Na vrhu med strankami trdno ostaja SDS

vir: Anketa Vox populi (n = 700)

Vir: Anketa Vox populi (n = 700)

Od anketirancev, ki so se v anketi opredelili glede volitev, bi jih SDS volilo 17,8 odstotka. SMC bi bila z 11,5 odstotka na drugem mestu, medtem ko bi jo decembra volilo 10,4 odstotka anketirancev. Stranki premierja Mira Cerarja z 8,5 odstotka podpore sledi SD, na četrtem mestu pa je Združena levica, ki jo je izbralo 6,6 odstotka opredeljenih vprašanih. Sledita ji NSi s 5,3 in DeSUS s 4,8 odstotka.

Vztrajno pa narašča število anketirancev, ki ne vedo, katero stranko bi volili. Novembra je bilo takšnih 23,9 odstotka, decembra 25,3, tokrat pa 27,4 odstotka. Občutno se zmanjšuje delež anketiranih, ki se volitev ne bi udeležili. Decembra je bilo takšnih 23,4 odstotka, tokrat pa le 15 odstotkov.

SDS bi v parlamentu dobila 29 sedežev, SMC 18, SD pa 14. Sledili bi Združena levica z 10 poslanci, NSi z 9 in DeSUS z 8 poslanci.

Med najbolj priljubljenimi politiki še vedno kraljuje Pahor
Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik države Borut Pahor. Na drugem in tretjem mestu ostajata evropska komisarka iz vrst SMC Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Sledi jima prvak SD Dejan Židan, z delom katerega so anketiranci tudi tokrat najbolj zadovoljni. Kljub aferi z dodatki je drugo mesto na lestvici najboljših ministrov zasedel finančni minister Dušan Mramor, a je na lestvici najbolj priljubljenih politikov občutno padel.

*Telefonsko anketo Vox populi je med 12. in 14. januarjem za Televizijo Slovenija (TVS) in Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 oseb.

Anketa Dela: Vlada je zrela za rekonstrukcijo
V Delu pa so v anketi – glede na to, da je več različnih interesnih skupin zahtevalo odstop ministrov Dušana Mramorja, Milojke Kolar Celarc in Julijane Bizjak Mlakar – preverili podporo njihovemu odstopu. Edini v tej trojici, ki so ga anketiranci podprli, je bil Mramor: podprla ga je skoraj polovica vseh, tretjina jih je bila za njegovo zamenjavo, petina jih je bila neodločena.Vlada potrebuje rekonstrukcijo, meni v tokratni anketi Dela več kot polovica vprašanih, slabi tretjini se to ne zdi potrebno, slaba petina pa je neodločena. Rekonstrukcijo podpirajo predvsem podporniki SDS in starejši anketiranci. Da vlada lahko nadaljuje brez sprememb v ministrski sestavi, menijo predvsem podporniki SMC in SD, piše Delo.

V tednu od 4. do 7. januarja, ko so opravili anketo, je javnost za afero zaradi dodatkov za stalno pripravljenost profesorjem že vedela, a se je ta od takrat le še stopnjevala, zato Delo napoveduje, da bodo v novi anketi prihodnji teden preverili, kaj se je zgodilo s podporo Mramorju.

A. D.