fbpx

Kdo se skriva za Hotelom Marina? Vodi ga Golobičev Seljak, a kot ruski lastnik je naveden Nikolaj Ulijanov – sinonim za Vladimirja Lenina!?

Direktor Hotela Marina Branko Seljak (foto: STA)

Da se napadi globoke države na vodjo Desusa in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec vršijo zaradi sodelovanja v Janševi vladi, je jasno kot beli dan. A vedno več indicev za vse bolj obupane poskuse diskreditacije je najti v dejstvu, da so se s slovesom Karla Erjavca in povratkom Janeza Janše na oblast ponovno začeli ogrevati zamrli odnosi z ZDA in zanemarjati z Rusijo, to pa je nekaj, kar ni povšeči niti stricem iz ozadja niti odrinjenim Rusom.

Napadi znotraj stranke, napadi zunaj stranke, politični napadi, medijski napadi. Udarci na predsednico Desus Aleksandro Pivec dežujejo z vseh smeri. Medel kakor vedno v svojih odzivih je tudi zdravstveni minister in predsednik sveta stranke Desus Tomaž Gantar, ki se strinja, da se v stranki najkasneje do 25. avgusta skliče sejo sveta stranke, na kateri bi glasovali o zaupnici Pivčevi.

Osrednji mediji in nasprotniki vlade želijo javnost prepričati, da so te radikalne poteze znotraj Desusa upravičene na podlagi dejstva, da je Občina Izola krila račun bivanja v Hotelu Marina za Pivčevo in njeno delegacijo. V to se je, kakor je v navadi globoke države, vključila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Zaradi borih 250 evrov, kolikor je bil strošek dvodnevne nočitve varnostnikov. Pivčeva je namreč priznala, da je bila namestitev prvotno mišljena za njena otroka, a ju je kasneje sama raje namestila drugam in pokrila račun iz svojega žepa.

“Najprej je bilo res v načrtu, da bosta z mano spala tudi otroka in sta se zato tudi prijavila v hotelu. Vendar smo se potem premislili in sta prespala drugod. Glavni razlog za to je bilo prav izogibanje morebitnim očitkom, da je sobo zanju plačala občina, čeprav so mi rekli, da je to legitimna odločitev gostiteljev, a kot rečeno živimo v času politične histerije,” je pred dnevi pojasnila Pivčeva.

A s tem se spletka okoli Pivčeve in Hotela Marina šele dobro začne. Namreč, direktor izolskega Hotela Marina Branko Seljak, ki je ravno tako vpleten v najnovejšo afero v središče katere potiskajo Pivčevo, je po trditvah novinarja Bojana Požarja LDS kader, ki je še vedno v navezi z Gregorjem Golobičem.

Jasno je, da si globoka država ne želi Janše na oblasti. Dolgo smo lahko mislili, da je to enostavno zato, ker jih desna vlada odreže od vzvodov oblasti. A z napovedanim obiskom ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea že prihodnji teden je postalo jasno, da je v ozadju še mnogo več. Janša namreč predstavlja vračanje Slovenije nazaj v ameriški objem, stran od Rusije, s katero so si tako zelo želeli krepiti odnose nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec in ostala leva klika, obisk Pompea v Sloveniji prihodnji teden pa je zagotovo najvišji obisk katerega izmed ameriških politikov v zadnjem desetletju.

Je za Hotelom Marina v resnici globoka država?
Tudi sami lastniki Hotela Marina so Rusi. Ruski mogotec Nikolaj Ulijanov, lastnik izolske hotelirske družbe Belvedere, je po poročanju Financ pred leti prenesel na družbo Belvedere Participation s sedežem v Panami. Sodeč po podatkih v javnih bazah so pri Financah sklenili, da je Ulijanov sam lastnik, ravno tako pa naj bi tudi on živel v Panami. Pod družbo Belvedere spada tudi Hotel Marina.

Ime ruskega mogotca, ki naj bi imel v lasti Hotel Marina je čist po naključju sinonim za Vladimirja Lenina (foto: Wikipedia)

Ulijanov naj bi bil drugače po trditvah Financ ustanovitelj Volgapromgaza, pomembnega holdinga v ruski pokrajini Samara, ki se ukvarja s plinovodi. Ravno tako naj bi Ulijanov pod svojim okriljem imel tudi medije in banke. Ukvarjal naj bi se z nepremičninami in gradbeništvom, lastil pa naj bi si tudi trgovinski center in četrtinski delež v banki Volgo-Kamsky Bank.

Po informacijah zanesljivih virov naj bi si Rusi želeli vrnitev Erjavca na čelo Desusa, saj bi to pomenilo ohranitev Slovenije v tako imenovani “nevtralnosti”. Če že ne morejo sami imeti tesnejšega sodelovanja s Slovenijo, potem vsaj ne želijo dopustiti, da bi se vezi med Slovenijo in ZDA poglobile. Sploh sedaj, ko želijo Američani premestiti več tisoč vojakov iz Nemčije v druge države članice NATO.

Kdo je v resnici Nikolaj Ulijanov?
Po podrobnejšem pregledovanju spleta nismo našli nobene omembe Nikolaja Ulijanova v povezavi z družbo Ukkh Volgopromgaz OOO. Je pa zato Nikolaj Ulijanov sinonim za Vladimirja Lenina. Po podatkih, s katerimi razpolaga Bloomberg se sedež banke Volgo-Kamsky Bank nahaja na aveniji Karla Marxa v Samari. Samara je ravno tako kraj, kamor se je v Leninovem otroštvu preselila njegova družina. Čeprav naj bi imel četrtinski delež v omenjeni banki, ni naveden kot eden od članov nadzornega odbora.

Člani nadzornega odbora banke Volgo-Kamsky Bank (foto: Bloomberg)

Po podatkih Dun&Bradstreet naj bi holding, ustanovljen leta 2001, imel leta 2019 5,68 milijonov dolarjev profita. Vsekakor lepo, a zdi se, da je to daleč od tistega, kar so v Financah pred petnajstimi leti opevali kot pomemben ruski holding v pokrajini Samara. Če so imeli po drugi strani v mislih Volgopromgaz Association of Busness Cooperation, katere podjetja so se ukvarja s petrokemijo v Samari, je slednje leta 1994 ustanovil Vladimir Avetissian.

Ivan Šokić