fbpx

Kdo sta skrivnostni 5. in 6. najbolj priljubljeni politik?

Foto; printscreen/Twitter

Nenavadna anketa Pop TV razkrije kdo so najbolj priljubljeni politiki v Sloveniji, vendar samo od prvega do četrtega mesta. Peti in šesti sta zavita v tančico skrivnosti, na sedmem mestu je Matej Tonin.  Rezultate ankete je predstavila tudi Planet TV in obe kažeta, da je najbolj priljubljhen med Slovenci predsednik države Borut Pahor.

Podpora vladi je močno padla, saj jo podpira le še 37 odstotkov vprašanih, kaže anketa, ki jo je za Planet TV izvedel Episcenter. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ – to je 23 – poslanskih mest pripadlo SDS, SMC pa bi bila z 20 poslanskimi mesti druga.

SDS bi pridobila dva poslanska sedeža
SDS bi s tem pridobila 2 poslanska sedeža. Na tretje mesto bi se uvrstila ZL s 15 mesti, kar je 9 mest več kot zdaj. Stranka SD bi osvojila 14 mest, kar je 8 več kot trenutno, NSi 12 oziroma 7 več, na zadnje mesto pa so vprašani uvrstili DeSUS, ki bi prejel 4 mesta oziroma 6 manj.

Pahor najbolj priljubljen, Mramor najmanj
Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki je prejel 73 odstotkov glasov podpore. Ravno obratno, 72 odstotkov glasov proti, pa je prejel finančni minister Dušan Mramor. Med voditelji koalicijskih strank ostaja najbolj priljubljen Dejan Židan s 57 odstotki glasov podpore, sledi Miro Cerar s 46 odstotki, tretji pa je Karl Erjavec, ki ga podpira 29 odstotkov vprašanih.

Med prvaki opozicijskih strank si prvo mesto po priljubljenosti vsak s po 40 odstotki glasov delita Ljudmila Novak in Luka Mesec, Janezu Janši pa je podporo izreklo 28 odstotkov vprašanih, še kažejo rezultati ankete.

Anketa POP TV kaže podobne rezultate
Podpora vladi pada, med opozicijskimi strankami vodi SDS, druga bi bila SMC. Tretje in četrto mesto pa sta zamenjani; po rezultatih ankete Planet TV bi tretje mesto pripadlo ZL, četrto pa SD, pri anketi POP TV pa bi bilo ravno obratno. Peta je NSi, šesti DeSUS, sedma pa neparlamentarna SLS.

Večina razočaranih nad SMC se seli med neopredeljene, desetina državljanov se volitev sploh ne bi udeležila, petina ne ve, koga bi izbrala, 22,5 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih strank.

Lestvica priljubljenih politikov: anketa POP TV, ki jo je na vzorcu 713 državljanov opravila MedianaPulse:
1. Borut Pahor
2. Violeta Bulc
3. Tanja Fajon
4. Dejan Židan

7. Matej Tonin
8. Luka Mesec
9. Miro Cerar

15. Karl Erjavec

17. Zoran Janković
18. Janez Janša
19. Dušan Mramor
20. Alenka Bratušek

Zanimivo bi bilo vedeti, kdo so politiki na manjkajočih mestih, še posebno na skrivnostnem 5. in 6. mestu. Vendar jih POP TV v večerni oddaji 24ur ni razkrila; prav tako ne STA v sporočilu za javnost. Zanimiv je tudi podatek, da kar 22,6 odstotkov anketirancev ne bi volilo nobene od naštetih strank in to niso tisti volivci, ki ne bi vedeli koga želijo voliti. Teh je namreč 20,5 odstotka.

V. V., STA