fbpx

Kdo stoji za ovadbo proti predsedniku Slovenske škofovske konference?

Novomeški škof Andrej Saje je postal tarča napada. (Foto: STA)

Da je področje davkov lahko zelo občutljiva zadeva, ni nobenega dvoma. V slovenski javnosti že nekaj časa prevladuje dokaj razširjen mit o tem, da Cerkev pri nas ne plačuje davkov. Kar je seveda nonsens, saj so iz neposrednega obdavčevanja izvzeti le prostovoljni prispevki ter intencije za mašo, česar niti komunistična država ni obdavčevala. Medtem ko pri vseh ostalih gospodarskih poslih tudi cerkvene pravne osebe normalno plačajo davek. 

O tem, da imajo nekatere politične stranke resen namen uvajati posebno obdavčevanje katoliške Cerkve, sicer ni nobena skrivnost – spomnimo se pred nekaj meseci javno oznanjenih “mokrih sanj” podmladka SD. To je bila sicer tudi zlovešča napoved, da bodo verske skupnosti glede finančnih prihodkov zelo budno spremljali in vsak prekršek dosledno kaznovali. Zato je bilo pričakovati, da bo v roku nekaj mesecev prišla na dan tudi kakšna ovadba.

Mar res ni dal “cesarju, kar je cesarjevega”?
In res je bilo tako. V zadnjih dneh so Slovenske novice (in z njimi Delo) poročale o ovadbi proti novomeškemu škofu ter predsedniku Slovenske škofovske konference dr. Andreju Sajetu. Slednji je namreč pred škofovskim posvečenjem kar nekaj let ob nedeljah pastoralno pomagal v dveh župnijah škofije Celovec (Sele in Bajdiše), torej na območju Republike Avstrije, kjer je finančni položaj duhovnikov urejen nekoliko drugače kot v Sloveniji. Neznani (?) ovaditelj se namreč sklicuje na dejstvo, da vsak duhovnik v Avstriji prejema plačo, če pa to prejema slovenski državljan, bi moral ta prihodek prijaviti slovenskim oblastem. Dr. Saje tega menda ni storil in s tem utajil davek, trdi ovaditelj.

V Mladem forumu so sprožili kampanjo proti Cerkvi. (Foto: Mladi forum)

Da je zadeva toliko bolj neprijetna, pa pripomore dejstvo, da naj bi škof, ki predseduje SŠK, poteptal ne samo državne zakone, ampak celo sam evangelij (“Cesarju, kar je cesarjevega…”). In to nekdo, ki naj bi se spoznal na pravo in se celo javno zavzemal za razčiščevanje spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki.

Več si preberite na portalu Blagovest

Dodajamo še odziv dr. Sajeta, ki nam ga je poslala Slovenska škofovska konferenca:
O tem, da naj bi bile zoper mene pri več organih podane prijave zaradi “suma storitve davčne kršitev in suma storitve kaznivega dejanja davčne utaje” (kot je npr. navedeno v članku spletnega portala Delo z dne 7. 8. 2022 na naslovu Škof Saje osumljen davčne utaje – Delo), sem seznanjen zgolj iz medijev. Z dokumenti, ki jih omenja npr. portal www.delo.si, sam ne razpolagam, zaradi česar njihove vsebine in očitkov, ki naj bi se v njih nahajali, ne morem konkretno komentirati.

Če bodo pristojni organi zoper mene sprožili kakršnekoli postopke, bom v njih seveda ustrezno sodeloval in se do očitkov opredelil ter s tem izkoristil priložnost, da ubranim svoje dobro ime in zaščitim ugled Katoliške cerkve. Zaenkrat me razen medijev ni kontaktiral še nihče.

V danem trenutku lahko zatrdim zgolj to, da nikoli nisem namerno prikrival kakršnihkoli prihodkov in da sem pri napovedih plačila davkov v zvezi z delom, ki ga opravljam kot verski delavec, vselej po najboljšem vedenju upošteval navodila in priporočila pristojnih organov. Z gotovostjo lahko dodam še to, da nisem storil kaznivega dejanja “davčne utaje”, saj gre pri tem po mojem razumevanju za dejanje, s katerim naj bi si storilec v obdobju 12-tih mesecev z izogibanjem plačilu davkov (ali drugih obveznih dajatev) pridobil premoženjsko korist v višini vsaj 50.000 evrov. Kot verski delavec sem za svoje delo za versko skupnost letno prejel zgolj nekaj odstotkov tega zneska, kar pomeni da je že pojmovno nemogoče, da bi si z neplačilom davkov ali drugih dajatev pridobil korist, ki več kot desetkrat presega moje prejemke iz naslova opravljanja verske dejavnosti v posameznih koledarskih letih. Verjamem, da je to zelo dobro znano tudi tistemu, ki si prizadeva, da bi s svojo ovadbo oblatil moje dobro ime in ugled Katoliške cerkve.

S spoštovanjem,

msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof, predsednik SŠK