fbpx

[Kdo vam laže] Jelka Godec: Ne vem, kaj se temu človeku plete po glavi

Jelka Godec je nastopila na zadnji epizodi oddaje Kdo vam laže pred poletnim odmorom.

Na zadnji oddaji Kdo vam laže pred poletnimi počitnicami je gostovala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Z Borisom Tomašičem sta govorila o aktualni politični problematiki, od sporne zakonodaje, neuspešnega soočanja z draginjo, kršitev poslovnika, koalicijskega glasovalnega valjarja do draginje in še o marsičem.

Gosta sta uvodoma spregovorila o padajoči kakovosti sklicev državnega zbora. Nekoč so lahko državljani in državljanke v parlamentu spremljali kakovostne debate, sedaj teh skorajda ni več. Poslanka Godec že od leta 2014 opaža negativni trend na ravni diskurza in padanja demokratičnih standardov. “Debate, kjer so se na visoki ravni kresala mnenja, so zamenjale žaljivke. Ko ni argumentov se začne žaljenje,” je povedala.

Serijske kršitve poslovnika
Z nekakovostne debato pa se je v DZ razpaslo tudi serijsko kršenje poslovnika, koalicijski glasovalni valjar, ki maščevalno in brez diskusije uvaja zakonske spremembe. Tomašič je ob tem pripomnil, da je dosledno spoštovanje poslovnika ena izmed najbolj bistvenih prvin demokracije, čemur je Godčeva prikimala in dodala, da bi se prav lahko zgodilo, da bi večine izglasovala ukinitev poslanskega mandata – ker bi si tako pač zaželela. “Naredili so sramoto 24. aprilu, dnevu volitev,” je bila ostra.

Prva redna seja DZ bo šele zadnji vikend v septembru
Poleg kršitev poslovnika in padajoče kakovosti razprav, pa je hudo problematična tudi sama vsebina zakonov, ki jih sprejemajo. Teh sicer ni dosti, ti zakoni, ki so, pa so izredno problematični, saj v prvi vrsti ne počnejo tega, kar koalicija trdi, hkrati pa razveljavljajo izjemne in težko pričakovane spremembe, ki jih je uvedla vlada Janeza Janše.

Foto: zajem zaslona

Eden izmed takšnih zakonov je zakon, ki ga je pripravila nevladna organizacija 8. marec.  Njegov namen je v enem širokem zamahu prepovedati Uberju delovanje v Sloveniji, spremeniti sestave svetov v izobraževalnih ustanovah, ponovno podeljuje nevladnim organizacijam pravico, da blokirajo razvojne projekte, omogočajo represivnim organom, da ne preganjajo kriminala, če si tega ne želijo. Vodja poslanske skupine SDS je ob tem povedala, da je tudi zakonodajno-pravna služba DZ izdala mnenja, da je zakon v neskladju z ustavo.

Rodnost več ni prioriteta, prav tako ne skrb za starejše
Pogovor je nanesel tudi na nedavno ukinitev Urada za demografijo in zamika izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi, saj trenutna vlada rodnosti ne dojema kot prioriteto, ravno nasprotno. Posebej problematičen pa je zamik dolgo pričakovanega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki te dni doživlja veliko neutemeljenih kritik. Ena izmed kritik je to, da sredstva niso zagotovljena, kar seveda ni res, saj, kot je povedala poslanka, zakona vire sredstev natančno predvideva.

Naša vlada je proračunska sredstva pametno razporejala v projekte, ki so se poznali na občinskem nivoju, v investicijah in ljudem v denarnicah. Gradili in dograjevali so se novi upokojenski domovi in to jim ne odgovarja, saj v desetih letih niso dodali ene postelje,” je bila ostra poslanka SDS. 

Lažnivi interventni zakon v zdravstvu
Minister je interventni zakon v zdravstvu izkoristil za vse, razen za skrajšanje čakalnih dob. Od tega sem pričakovala veliko več. Ko smo slišali, kaj naj bi bilo v zakonu, smo celo razmišljali, da bi zakon podprli, če bi bil takšen, kot je bilo rečeno. Ko smo ga dobili, pa sem bila presenečena. Pod besedo interventni se ukinja urad za centralno evidenco cen v zdravstvu, ukinja se metodologija za referenčne cene. Vse, kar je bilo na tem področju narejenega, se ukinja,” je povedala Godčeva in nejevoljno spomnila, kakšen “halo” so delali zdravniki v času prejšnje vlade, češ da se spremembe prepočasi odvijajo, sedaj pa so ob tem zakonu, ki ruši tudi njihovo delo, ostali popolnoma tiho, očitno zaradi strahu pred oblastjo.

Boris Tomašič: Ukrepi  za blaženje draginje delujejo rekreativno
Boris Tomašič je nato debato iz zdravstva preusmeril k draginji, ki je še eno področje, ki ga vlada praktično ne naslavlja. V državnem zboru se ni pojavil še en zakon, ki bi draginjo naslavljal, kar je potrdila tudi Jelka Godec, ki je pripomnila, da se bodo ukrepi očitno sprejemali jeseni in ne sedaj, kot je to nujno potrebno.

Boris Tomašič je spregovoril o “rekreativnih” ukrepih na področju draginje. (Foto: zajem zaslona)

Spregovorila sta tudi o tem, kako je navzgor omejena cena električne energije višja, kot je trenutna, kako nesmiselna je napoved okupa pšenice od kmetov, od katerih želi vlada žito odkupiti po nižji ceni, kot lahko zanj dobijo na trgu, tako ali tako pa vlada ne bo imela od nikogar odkupiti žita, ko pa bo vmes že vso prodano.

Politični pritisk na župane
Ob koncu oddaje pa je voditelj Boris Tomašič razkril šokantno informacijo, da se nekateri župani te dni soočajo s hudimi političnimi pritiski. Na župane naj bi se pritiskalo, da bi prestopili v stranko Gibanje Svoboda pod grožnjo, da jim bodo sicer odvzeli vse projekte, ki jih je njihova občina dobila še v času vlade Janeza Janše.

Zakon o RTV kot naravna katastrofa
Sogovornika sta ob koncu oddaje spregovorila še o zakonu o RTV, ki ga je DZ sprejel po nujnem postopku, kakor da bi šlo za obvladovanje naravne katastrofe ali vojne zakonodaje, ki bi omogočila obrambo države. No, sprejeta novela zakona o RTV morda ne bo branila države, bo pa prav gotovo branila privilegije levice, za katero je obvladovanje RTV izjemnega pomena. Jelka Godec je zaključila: “Kako pomemben je ta medij za ustvarjanje javnega mnenja. Ta medij seveda hočejo imeti v rokah, da slučajno ne bi prišlo, sedaj bom cinična, do uravnoteženega poročanja.”