Rušenje dnevnega reda in nesodelovanje ni državotvorno

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Opozicija v delu vlade ne vidi prav nič pozitivnega, kljub temu, da je v tem mandatu vlada poskrbela za nadaljnji razvoj države. Medtem ko v opoziciji menijo, da koalicija komaj shaja, poudarjajo, da bodo vsi sprejeti ukrepi katastrofa. Med številnimi ukrepi sta na poti tudi demografski sklad in zakon o debirokratizaciji. “Niste sposobni ne ustvarjati ne graditi, samo govoriti neumnosti, to je Marjan Šarec,” je dejal Tomašič in poudaril, da koalicija dobro dela in ne vidi, kje je težava. Dodatno je kritičen do Fajonove. Ko sama kritizira, da si želijo bolj povezovalne politike, nima niti najmanjšega interesa, da bi sodelovala z vlado.

V prvem delu oddaje je Boris Tomašič opisal nastop opozicije v oddaji pri Igorju Pirkoviču na RTV Slovenija. Kot prvo je izpostavil voditeljico SD Tanjo Fajon, ki je prepričana, da ne bi smeli biti v ringu, in da si sami prizadevajo za normalnost. “Tudi za neko ravnovesje političnih sil znotraj parlamenta, ki bo temeljilo na podlagi rezultata,” je dejala. Tomašič Fajonove v tem primeru ni razumel. Če se nanaša na stanje poslanskih stolčkov, je pojasnil, da je v tem primeru SDS dobil več glasov, kot drugo in tretjeuvrščena stranka. “Sedaj pa se vi borite za razmerje, ki bo to odražalo? Saj to je že sedaj tako.” 

Poseben poudarek na neravnovesje moči je dala Fajonova zaradi rušenja dnevnega reda v državnem zboru. “Seja je zelo pomembno sporočilo. Sporočilo je, da vlada nima več absolutne in samoumevne večine v parlamentu,” je dodala. V nadaljevanju je poudarila, da vlada nima zaupanja med ljudmi in pri delu vlade vidi iz tedna v teden več škode. Zato bi po njeno morali čimprej na predčasne volitve. Pri tem Tomašič poudarja, da je v tem primeru zrušenje dnevnega reda zanje uspeh. S tem niso dosegli ničesar, seje pa so se prestavile v ta teden.

Po drugi strani je Marjan Šarec prepričan, da koalicija komaj shaja. “Seveda lahko pridejo do konca mandata, ampak za kakšno ceno, kaj bodo imeli ljudje od tega. Ko ugotoviš, da glasov ni, je treba iti na volitve, tako deluje vsaka demokracija,” je še dejal. Tudi tukaj Tomašič ne razume popolnoma, o čem govori in pravi, da se v tem primeru poslanec ne more več obnašati, kot igralec. “Niste sposobni ne ustvarjati, ne graditi in samo govoriti neumnosti, to je Marjan Šarec,” je dejal in poudaril, da koalicija normalno funkcionira in ne vidi, kje bi bila težava.

Bratuškova dela vlade ne ocenjuje pozitivno in vse ukrepe označuje kot “katastrofo”
“V primeru, če bi ta vlada uspela realizirati vse, kar si je zadala, čaka Slovenijo popolna katastrofa,” je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek in podobno kot ostali, tudi ona želi na volitve. “Ker takšno kot jo ta država pelje, nima mandata od ljudi.” Pri tem Tomašič poudarja, da si vlada v tem mandatu želi ustanoviti demografski sklad in v njem zagotoviti denar za pokojnine. “Ta vlada želi debirokratizirati našo javno upravo,” je še dodal. Pri tem je pojasnil, da imamo v državi veliko birokratskih nesmislov, ki jih je potrebno odpraviti. “Želiš od države nekaj prejeti in moraš izpolniti kup papirjev.”

Foto: Zajem zaslona RTV

Luka Mesec pa je prepričan, da bi se slogan te vlade moral imenovati “potop”. Pri tem je kritičen do zadolževanja in “slabega” spopada z epidemijo koronavirusa. “Ta vlada vnaša razdor med državljane. Jaz se ne spomnim, da bi bili ljudje za časa mojega življenja zaradi politike tako sprti kot so,” je še dejal. V nadaljevanju je spomnil na izvožene afere, ki jih spuščajo v tujino “Zunanje-politično Slovenijo diskreditirajo.” Pri tem Tomašič izpostavi vse obiske, ki sta jih premier Janez Janša in zunanji minister Anže Logar opravila v tujini, saj imamo kot država zelo dobro urejene odnose z uglednimi državniki v tujini. Pri tem še izpostavi, da Francija, Avstrija in Nemčija niso čudne države, kot to poudarja Mesec. “Napovedi za Slovenijo so dobre, cepljenje poteka, kljub temu, da ste sami bojkotirali,” je še dodal Tomašič.

Volitve ne bi prinesle velikih sprememb
“Obstrukcija, kar pomeni rušenje dnevnega reda dela državnega zbora je državotvorno dejanje,” je še dejal Mesec. Tomašič pa je jasno izpostavil, da rušenje v nobenem primeru ni državotvorno. Kot je že poudaril v eni izmed prejšnjih oddaj, je rušenje dnevnega reda pobalinsko, ne pa državotvorno. Pri tem se postavi Tomašič v kožo Meseca in ponazori situacijo, če bi ljudje šli na volitve. “Kaj se bo zgodilo na volitvah? SDS bo prepričljivo zmagala,” je pojasnil. Razmerje moči na političnem parketu se ne bi bistveno spremenilo, volivci pa na vseh volitvah pokažejo, da zaupajo najbolj stranki SDS.

Fajonova v nadaljevanju poudarja, da jih sicer ne druži antijanšizem, temveč misel, da si želijo drugačno Slovenijo. “Več normalnosti, boljši dialog, sodelovanje z vsemi partnerji,” je dejala. Pri tem je Tomašič kritičen, saj po eni strani poudarjajo sodelovalno politiko, po drugi strani pa z vlado ne želijo sodelovati. Podobno se je pokazalo tudi ob razpadu njihove vlade. “Vi niste za sodelovanje in to je resnica,” je poudaril. Na koncu Tomašič izpostavi še zavajajočo izjavo Fajonove, da je bila policija na Dnevniku zaradi enega oglasa STA. To ne drži, saj so preverjali, kam je šel denar v preteklih letih.

Sara Rančigaj