fbpx

“Slovenija je v vojni”

Foto: iStock

Varnostna situacija v Sloveniji je po terorističnih napadih v Parizu vprašljiva. Slovenija je vsebinsko gledano v vojni, saj je na pomoč priskočila Franciji, opozarja poslanec Grims. Po drugi strani predsednik Pahor zagotavlja, da je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter poslanec SDS Branko Grims je danes pozval, naj se naša država na poziv Francije odzove v skladu z mednarodnimi predpisi. “Slovenija je del EU in EU je v vojni,” je povedal. Slovenija je namreč bolj ogrožena, kot je bila, a ne samo zaradi napada v Parizu.

“Stanje je zaskrbljujoče; za migrante zakoni ne veljajo”
Teroristični napad v Parizu je po Grimsovem mnenju tragično dejanje, zaradi katerega je izrekel sožalje celotni Franciji in vsem prizadetim. “Slovenija v zadnjih mesecih dopušča, da 100.000 ilegalnih migrantov nezakonito vstopa na ozemlje EU.” Poslanec je ob tem ponovno opozoril, da se predpisov v zvezi z migranti ne izvaja in da imamo sedaj v EU dvojne prebivalce – navadne državljanke in državljane držav članic EU in migrante, za katere zakoni ne veljajo. Po njegovi oceni nas bi takšno stanje moralo skrbeti. “Slovenija je vsebinsko gledano v vojni, in to od tistega trenutka, ko smo se odzvali klicu Francije na pomoč,” je še dodal.

Morda vas zanima tudi:
Nekdanji obveščevalec vladi: Ne s puhlicami o varnosti, pazite na nuklearko
-Janša opozarja: Se bomo morali državljani braniti kar sami?

Migranti imajo ponarejene in neveljavne dokumente
Grims je še pojasnil, da so se francoske oblasti obrnile tudi na Slovenijo, saj naj bi eden izmed napadalcev v Parizu kot migrant prečkal slovensko ozemlje. “Ne preiskujejo samo ene osebe, ki naj bi šla čez Slovenijo, temveč bistveno večje število, a točne številke zaradi zaprte seje ne morem povedati,” je pojasnil. Ob tem je tudi ponovno spomnil, da imajo migranti ponarejene in neveljavne dokumente, zaradi katerih sploh ne bi smeli vstopati na EU ozemlje.

Vlada pri zagotavljanju varnosti padla na celi črti
Poslanec SDS je izpostavil, da bi država v tej situaciji morala biti sama dovolj močna in ustrezno kadrovsko, materialno, finančno podkrepljena, da bi lahko storila vse, kar je mogoče, za lastno varnost in varnost državljank in državljanov. “Ne moremo se zanašati na nikogar drugega, da bi kdorkoli delal v korist Slovenije. Sami nase se moramo zanesti in samo tako si lahko zagotovimo varnost. Za to je odgovorna vlada, ki pa je žal – glede na predlagani proračun – padla na celi črti, saj za varnost ni predvidenega bistvenega povečanja,” je zaskrbljen Grims.

Pahor: Slovenija ni v vojni
“Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu in naši organi si prizadevajo, da bi tako tudi ostalo,” je o tem, ali je po petkovih terorističnih napadih v Parizu ogrožena tudi Slovenija, za Televizijo Slovenija predsednik Borut Pahor.

Varnostne razmere v državi so po besedah vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer stabilne in jih obvladujejo. Ministrica za obrambo Andreja Katič ob tem poudarja, da Slovenija že sodeluje v boju proti terorizmu in se zaradi podpore Franciji stanje varnosti v državi ne bo poslabšalo, poroča STA.

N. K.