Ker ni bilo lustracije, je rdeča aristokracija ostala na oblasti, oprezne riti in pohabljene hrbtenice so se ji uklonile

Vrhovno sodišče (Foto: STA)

“Tudi v Sloveniji bomo potrebovali še stoletje, da bomo popravili škodo, ki jo je povzročil in jo še povzroča nedemokratični režim,” je na zadnjem shodu Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani, ki je bil tudi zadnji pred poletnimi počitnicami, zbrane nagovoril mag. Jurij Pavel Emeršič. Celoten govor objavljamo v nadaljevanju.

“Dober dan, bojevniki za resnico in pravico!” je vztrajnice in vztrajnike pred Vrhovni sodiščem v Ljubljani pozdravil zgodovinar mag. Jurij Pavel Emeršič in svoj nagovor začel z besedami: “Danes bom najprej povedal nekaj besed o OR. Opreznih ritih. Izraz izvira iz časa 2. svetovne vojne. To so bili tisti, ki so v času komunističnega terorja gledali proč. Ker so se bali zase, za svoje bližnje ali pa za svoje privilegije. Ampak delali so se, da je vse OK. Filozof Kant bi dejal, da ni bila težava v pomanjkanju vedenja, ampak pomanjkanju poguma! Pa je danes kaj drugače? Večina ljudi, t. i. opreznih riti, gladko spregleda velike krivice, ki se godijo v Sloveniji. Zato pozdravim z velikim spoštovanjem vse vas, ki opozarjate na krivico, ne gledate proč in tukaj govorite resnico. Ta prostor je svet prostor, je eden rednik krajev v Sloveniji, kjer si nalivamo čistega vina, rečemo bobu bob in damo stvarem prava imena. In to že 3 leta. 3 leta trajajoč protest je slovenski, evropski in svetovni rekord. Za osamosvojitvijo in vojno, ki je sledila osamosvojitvi, je ta protest eno od najbolj veličastnih poglavij slovenske zgodovine.”

(Foto: SDS)

Mag. Jurij Pavel Emeršič: Ko se je v Sloveniji formalno zrušil komunistični režim, smo upali, da se bo čas zatiranja svobode končal. Upali smo, da bosta čas in evolucija naredila svoje in se bodo tudi komunisti spremenili. Kakšna zmota! Ker ni bilo lustracije, je rdeča aristokracija ostala na oblasti, oprezne riti in pohabljene hrbtenice so se ji uklonile. Mnogi klečeplazijo še danes pred Titovo podobo in doživljajo ekstazo ob rdeči zvezdi.”

Brez lustracije ni katarze
“Ta totalitarna pohaba, ki so jo v Nemčiji v okviru denacifikacije dobro pozdravili, je pri nas ostala,”
je oster Emeršič, ki dodaja: “In mnogi totalitarni poškodovanci zasedajo ključne položaje v družbi. Tudi institucija za mojim hrbtom, ki ji rečete hiša sramote, ni doživela lustracije in katarze. Brez tega se nedemokratične totalitarne prakse nadaljujejo. Zadnji primer je legalizacija zločinskega kočevskega procesa.”

Dr. Milko Novič še ena žrtev slovenskega pravosodja
“Koga pa se totalitarni režim najbolj boji? Vedno so se bali pokončnih, pogumnih, uspešnih ljudi. Takih inteligentnih in žilavih, ki jih niso mogli stlačiti v noben kalup. Eden takih je živel pred 200 leti, ime pa mu je bilo Antoin Lavoisier, razmišlja Emeršič in nadaljuje: “Prav današnji dan, 8. junij, je francoska akademija znanosti pred 18 leti posvetila temu geniju. Ko sem prebiral članke o njem, sem nenadoma videl vrsto vzporednic z Milkom Novičem. Oba sta genija s področja kemije. Noben od njiju ni hotel hlapčevati vladajočemu totalitarnemu in nedemokratičnemu režimu. Prvega so protipravno zaprli leta 1794 in ga hitro giljotinirali v Parizu, drugega pa obsodili leta 2015 in ga še vedno počasi duhovno mrcvarijo v zaporu. Astronom Lagrange je po smrti Lavoisierja žalostno pripomnil: “Samo trenutek so potrebovali, da so mu odsekali glavo, stoletje pa bo potrebno, da zraste njej podobna.”

Mag. Jurij Pavel Emeršič: “Tudi v Sloveniji bomo očitno potrebovali še stoletje, da bomo popravili škodo, ki jo je povzročil in jo še povzroča nedemokratični režim. Med vojno in po njej so najboljše intelektualce in gospodarstvenike likvidirali, danes pa pustijo, da mnogi sposobni ljudje odhajajo v tujino ali pa neuspešno iščejo službo doma. Požvižgajo se na človeka, požvižgajo se na znanost, požvižgajo se na kulturo. ‘Republika ne potrebuje niti znanstvenikov niti kemikov!’ se je glasil odgovor jakobincev pred usmrtitvijo Lavoisierja. In naši jakobinci pravijo enako.”

Emeršič: Požvižgajo pa se tudi na gospodarstvo
“Poglejmo samo nepravilnosti in aktualne mahinacije okoli NLB ali pa milijardo dolarjev opranega iranskega denarja v naši banki, o čemer je na spletni strani Nova24TV pisal Miro Petek,” je povedal Emeršič in svojo misel strnil z besedami: “Njihovi očetje so ropali državo leta 1945, vnuki pa jo leta 2017. In če jim je kdo oporekla, so ga leta 45 ubili fizično, danes pa medijsko. Ali pa ga celo stlačijo v zapor. Gospod Novič, želim vam, da zdržite ta sodni proces. Ko pride lustracija, bo vaše ime oprano. Ko pride lustracija, se bo sodstvo ponovno naslonilo na demokratične pravne standarde, na pravni fakulteti pa bodo študenti preučevali kratenje človekovih pravic v prvih desetletjih samostojne Slovenije. Upamo, da pride ta čas kmalu. Do takrat pa nam ne ostane drugega, kot da v dežju, snegu, pripeki in sploh v vsakem vremenu stojimo tukaj, na tem zadnjem braniku svobode in vztrajamo. Dragi vztrajniki, vztrajno naprej! Tudi v Sloveniji bomo očitno potrebovali še stoletje, da bomo popravili škodo, ki jo je povzročil in jo še povzroča nedemokratični režim.”

J. F.

 • Antonius

  Vztrajniki smo jim ne ne bodi ga treba priletna “fašistična” drhal, ki se dedičem komunistično udbovskih morilskih prascev niti priklanja, niti ne uklanja.

 • montyamp

  Peterle Rupel , ……………… in podobne pijavke , so zlezle halbmadžarskemu žveplenemu pritlikavcu pod rep , jebeš takšno lustracijo in intelektualce , ki so bolj zabiti kot čefuraji .
  O urarju Bučarju nima smisla izgubljati besed in časa.
  Komunist-fašisteki pridigajo o sredini , ampak demokratično samozapravni social-fašizem in gulag liberalizem , vam povem to je pravo sranje .
  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • Anton

  oseba šibke osebnosti hrepeni po pozornosti, oseba šibkega uma išče izgovore v opravičilo svoje omejenosti, osebi omejenega duha pa je samozadostnost cilj.

  sarkazem press

 • tramal

  Ogromno je slovencev ki nimajo hrbtenice in se jih da kupiti za en euro.Zato pa smo še danes trdo v banitkomunizmu

 • Janez

  VZTRAJAJMO !
  VZTRAJNIKI ODBORA 2014 – ŠE NAD 3 LETA !
  Ta
  Prostor pred Sodiščem je
  PROSTOR, KJER SE SLIŠI NAJVEČ ISKRENE RESNICE IN PRAVICE !
  Brez nas ?
  Bi bilo v R.SLO ŠE VELIKO SLABŠE.
  BOG ŽIVI NAŠO SLOVENSKO SLOVENIJO IN NAS PRAVE POŠTENE SLOVENCE ! ! L.r. J. KOMENDA

 • jan

  Partijski sestop z oblasti je bil dobro premišljen taktični umik po načelu: Popusti, da boš zmagal. Partija nam je demokracijo ponudila na pladnju, seveda po njeni meri. To, kar nam je partija podarila, je Jančar zelo ustrezno poimenoval demokratura. Partijska nomenklatura je v demokraturi ohranila svojo vodilno vlogo na vseh področjih: v upravi, sodstvu, medijih, državnih bankah in podjetjih, v šolstvu in posledično v politiki. Lustracije ni bilo tudi zato, ker so bili vodilni Demosovci bivši partijci. Partijski elitizem se je ohranil tudi zato, ker so se vodilni pomladniki zelo hitro zapletli v pridobitne posle z zajemanjem iz državnih jasli, kar je dodatno okrepilo položaj partijske parazitske nomenklature, češ, če kradete vi, lahko tudi mi. Desnica se je spomnila, da nam še vedno sodijo partijski sodniki, zavezani partijski nomenklaturi, ne pravni državi, šele ko je v sodne mline padel Janša, vodja tranzicijske desnice – ki je hočeš nočeš odgovoren tudi za tranzicijski polom desnice, ki ni uspela vzpostaviti niti tržnega gospodarstva, niti pravne države, niti delujoče demokracije. Ne nazadnje zato, ker tega nikoli ni zares poskusila. Tranzicijska levica in desnica sta se med seboj sicer borili za večji kos plena, plenilski sistem pa sta podpirali obe. Zato smo med tranzicijo padli v močvirje, v katerem ni videti rešilne roke, ki bi nas lahko izvlekla iz njega.

  • Anton

   krivda pomladanskih strank, tedanjega demosa, je bila naivnost in popustljivost do garniture starih partijcev in udbovcev. če bi jaz bil tedaj na čelu države, bi vse sodnike tožilce ,a la Masleš in podobne, skratka bivše člane udbe doživljensko ločil od odločilnih oz odločitvenih mest pravosodja in to doživljensko, skratka vse udbovce bi po malem kazensko dal preganjati to je zgolj 1 korak, ki bi ga storil v “prvih dneh” , drugi korak bi bil prevetritev naše rtv, medijev, 3 korak pa bi bile banke, kjer bi ves denar udbovcev, ki so si ga nakradl, jim vzel, sedaj pa prosim ne mi rečt da se tega nebi dalo oz se en da, samo volja in iskrenost je potrebna, skratka, pomladanci so imeli tedaj možnost, da dokončno uničijo podganjo zalego. Še sedaj me zanima zakaj je Pučnik dal možnost vstopa ljudem, ki so bili eklatantno drugače politično nastrojeni? Je bil tako naiven, mislim da ne , verjamem da je bil bolj demokrat, vendar komunjare nikoli niso bili demokrati in tudi nikoli ne bodo, četudi se zato identificirajo. To Pučnikovo “naivnost”, so komunajre zlorabili, tem svojim pajdašem v demosu je bila že od začetka določitvena vloga rušitve demosa, samo počakat je bilo treba na tajming, no nadaljevanje odvijanja žalostne zgodbe Demosa pa že poznate, Veste kdo so bile stranke, pajdaši, jaz jim rčem integriranci-voluharji, ki so znatno prispevali k usodi demosa.