fbpx

Na tehtnici so življenja ljudi: Ker se ustavno sodišče ne opredeli o pogoju PC, smo se znašli v nezavidljivem stanju

Matej Accetto (vir STA)

Matej Accetto bo 19. decembra prevzel položaj predsednika Ustavnega sodišča RS. (Foto: STA)

“Kdaj se bo ustavno sodišče odločilo glede PC? Če tega odloka ne bi zadržali, danes v bolnicah ne bi imeli tako težke situacije. Da pa do danes o PC-ju sploh še niso odločili,  je grozljivo. Najmanj, kar tvegajo, so tožbe tistih, ki so zaradi njihovega (ne)dela hudo zboleli,” je spomnil direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija. Res je, da protikoronski ukrepi posegajo v različne pravice posameznika – toda ali so pravice posameznika res tako zelo nedotakljive ne glede na okoliščine? O tem ima na primer avstrijsko ustavno sodišče precej drugačno mnenje kot naše – videti je, da je tam na prvem mestu zdravje ljudi, ne pa nerazumno nasprotovanje in povsem napačni razlogi.

Vodstvo ⁦Sindikata policistov Slovenije s svojo pravno pooblaščenko Natašo Pirc Musar je vložilo zahtevo za zadržanje izvajanja ukrepa PC . Zaradi njih in ⁦ ustavnega sodišča že tedne tega ukrepa ne moremo izvajati,” je spomnil notranji minister Aleš Hojs. Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji redni seji DZ ustavno sodišče pozval, naj odloči v zadevi, ki se nanaša na uvajanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) v državni upravi. Sodišče je namreč septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je to določal – do danes pa glede tega ni odločilo še nič. Gre za vsebino, ki jo sprejemajo drugod po Evropi, čeprav imajo milejše razmere kot Slovenija in so zato pri boju z epidemijo tudi uspešnejši.

“Čas bi bil, da se gospodje sodniki odločijo. Ker vlada ne ve, ali lahko ravna v tej smeri, v kateri ukrepajo tisti, ki so uspešnejši v boju z epidemijo, kot je recimo Avstrija, ali se pač sprijaznimo s situacijo, kakor bo, pač bo,” je včeraj dejal premier in tudi dodal, da bi bili, če bi se trend zanimanja, ki je za cepljenje nastal pred odločitvijo ustavnega sodišča, nadaljeval, danes blizu povprečja v EU. Posledično bi imeli v bolnišnicah nekaj sto manj bolnikov, intenzivni oddelki pa ne bi pokali po šivih. Da mora ustavno sodišče o pogoju PC odločiti čim prej, se strinja tudi odvetnik dr. Blaž Kovačič Mlinar. “Sam sicer nimam pomislekov o tem, da gre za ukrep, ki je v skladu z ustavo,” je poudaril.

Foto: STA

Tudi avstrijsko ustavno sodišče je presojalo nekatere ukrepe – do konca junija so odločali v 75 primerih, ki so se nanašali na ukrepe oziroma virus. Ko so v Avstriji na primer omejili dostop do kulturnih ustanov ter prepovedali prireditve v živo, so sploh kulturniki ta ukrep občutili kot poseg v svobodo umetnosti. A tamkajšnje ustavno sodišče je presodilo, da je tak ukrep potreben in sorazmeren za doseganje cilja – čim manj osebnih stikov. Maria Škof, odvetnica v Avstriji in Sloveniji, je v reviji Pravna praksa omenila še primer oziroma pritožbo dijakinje, ki je menila, da uporaba maske, redno testiranje in pouk v dveh izmenah nasprotujejo pravici do izobrazbe. Ustavno sodišče se z njo ni strinjalo, podobno pa je ocenilo tudi pritožbo glede pouka na daljavo – torej da gre za sorazmeren ukrep. Nobene težave ustavno sodišče ni videlo niti pri obveznem testiranju, ko se zapušča kraj z visokim številom okužb, ali pri obveznem nošenju mask v zaprtih prostorih.

“Avstrijsko ustavno sodišče je pri presoji posameznih ukrepov veliko pozornosti namenilo sorazmernosti ukrepov in tehtanju med posameznimi pravicami, saj so te omejene s pravicami drugih. V pravice posameznika se lahko poseže z ukrepom, ki je potreben, primeren in sorazmeren za doseganje cilja,” je zapisala Škofova in dodala, da ustrezna utemeljenost ukrepov zagotavlja zakonito ravnanje organov. Za utemeljitev v Avstriji zelo dobro poskrbijo, do razveljavitve ukrepov zaradi pomanjkljive utemeljitve ne prihaja več.

V Sloveniji te dni veliko težav povzroča ukrep samotestiranja šolarjev, nekateri starši temu namreč ostro nasprotujejo, tako kot nasprotujejo tudi obvezni uporabi mask v šolah. Nekatere učitelje oziroma ravnatelje pa skrbi, da bi učenci rabili tudi do 14 dni, da bi se s starši naučili samotestirati. Po vsej verjetnosti se bo tudi ta odlok znašel na presoji ustavnega sodišča in vprašanje je, ali bodo enakega mnenja kot njihovi avstrijski kolegi, torej da gre za sorazmeren ukrep, sploh če želimo zajeziti širjenje okužbe in zavarovati zdravje ljudi.

Sara Bertoncelj