fbpx

Kitajski veleposlanik Wang za krepitev odnosa med Kitajsko in Slovenijo

Kitajski veleposlanik Wang Shunqing (foto: STA)

Kitajski veleposlanik v Sloveniji, Wang Shunqing, je za STA spregovoril o odnosih Slovenije s Kitajsko, kitajskih investicijah v Slovenijo, drugem tiru in omrežju 5G.

Med kitajskimi investicijami v Sloveniji je Wang izpostavil Hisense, ki je trenutno najpomembnejša kitajska investicija v Slovenijo. Hisense sicer še letos načrtuje gradnjo nove tovarne televizorjev v letošnjem letu in investicije v razvojni center v Velenju.

Wang je spregovoril tudi o peti generaciji mobilnega omrežja (5G) in tehnologije kitajskega Huaweija, ki je trn v peti zlasti ZDA. Te pozivajo zaveznice, naj iz varnostnih razlogov zavrnejo Huaweijevo tehnologijo 5G. “Toda poglejmo dejstva. V zadnjih 30 letih je Huawei posloval v več kot 170 državah, pa ni nobena od njih poročala o varnostnih težavah.”

Vprašanje tehnologije

“ZDA govorijo o vohunjenju, pa za to ni nobenega dokaza. Gre za vprašanje tehnologije, ki so ga ZDA povsem spolitizirale. Temu močno nasprotujemo,” je poudaril Wang. Upa, da bo Slovenija glede tehnologije 5G sprejela odločitev na podlagi lastnega interesa in potreb, pri tem pa upoštevala stroške in kakovost izbrane tehnologije.

Tudi sicer si Wang želi, da bi kitajska podjetja sodelovala pri slovenskih projektih. Štiri so trenutno v igri za izvedbo glavnih del pri gradnji drugega železniškega tira Divača-Koper. “Kitajska podjetja imajo pri gradnji železnic veliko izkušenj, saj so jih gradila po vsem svetu, imajo dobro razvito tehnologijo ter veliko izkušenj pri gradnji predorov in pri gradnji na nepredvidljivih terenih, kot je kraški,” je dejal Wang.

Demokracija