fbpx

Klemenčič presegel samega sebe: Za predsednika vrhovnega sodišča podpira kršitelja človekovih pravic

Foto: STA

Člani mandatno-volilne komisije so državnemu zboru predlagali, naj na mesto predsednika Vrhovnega sodišča RS imenuje sodnika Florjančiča.

Za sklep, da Mandatno-volilna komisija Državnega zbora RS za predsednika Vrhovnega sodišča RS predlaga vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča, je glasovalo 11 članov komisije, 5 pa jih je bilo proti. Svoja stališča so sicer predstavili le v SDS in SMC – slednji so navajali, da Florjančiča podpirajo za predlagano mesto, v SDS pa temu odločno nasprotujejo.

To je človek, ki ga favorizira Klemenčič
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je povedal, da se je odločil za Florjančiča zato, ker naj bi šlo za kariernega sodnika. Florjančič je po Klemenčičevih ugotovitvah prehodil celotno pot od prvostopenjskega do vrhovnega sodišča, vmes pa je kot dodeljeni sodnik na ministrstvo za pravosodje opravljal tudi naloge, povezane z zakonodajnimi postopki, s področjem usposabljanja in tudi izobraževanja. Izpostavil je tudi, da je vodil Okrožno sodišče v Kopru, poroča STA.

Dr. Vinko Gorenak pa je izpostavil, da Florjančič “za SDS ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat”, saj je pri svojem delu “kršil človekove pravice”. Gorenak je izpostavil, da je ta sporni sodnik sodeloval v sodnem postopku v zadevi Patria, konkretno v tem primeru pa je “ustavno sodišče ugotovilo, da so sodniki sodili za nekaj, kar ni kaznivo dejanje. Vsi, ki so v tej verigi sodelovali, so zato kršili človekove pravice”. Poleg tega je opozoril, da je državni zbor v tej zadevi predsedniku SDS Janezu Janši nezakonito odvzel poslanski mandat. 

Oseba, ki sodi kot kaznivo dejanje tisto dejanje, ki ni kaznivo, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča
Poklicali smo Gorenaka, ki nam je povedal: “Kandidat, ki je sodeloval v sodnem procesu, ki je potekal za dejanje, ki ni kaznivo dejanje, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča. Ustavno sodišče je reklo, da zadeva Patria in Janša, ko je prišla na prvostopenjsko sodišče, ni izpolnjevala znakov kaznivega dejanja in bi ga moralo sodišče že na prvi stopnji zavreči. Pa je šlo kljub temu do vrhovnega in ustavnega sodišča. Torej, vsi sodniki, ki so tu sodelovali, so sodili za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. In taka oseba ne more biti predsednik vrhovnega sodišča.” Klemenčič je sicer na Gorenakove navedbe odgovoril, da Florjančič ni kandidat levice. Gorenak pa je prepričan: “Za to, da je bil ta gospod za časa Šturma premeščen iz sodišča na ministrstvo, opravil neko nalogo in šel nazaj na sodišče, je nemogoče reči, da je desni kandidat.” Ob koncu se je Gorenak še vprašal, kako je lahko zdaj “ta kandidat primeren, tisti kandidat, ki se je na vrhovnem sodišču postavil kontra, se pravi je bil mnenja, da Janša ni storil kaznivega dejanja, to je kandidat Štravs, pa ni primeren?”

Marjanca Scheicher