fbpx

Klemenčič za predsednika Vrhovnega sodišča predlagal kršitelja človekovih pravic

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je za predsednika vrhovnega sodišča poslancem predlagal Damijana Florjančiča. Mediji o Florjančiču sicer ne pišejo pogosto, a kar so zapisali v zadnjem letu, je bilo predvsem o njegovem kršenju človekovih pravic.

Spletni portal Politikis se je že pred meseci spraševal, kdo je sodnik Damijan Florjančič, in prišel do ugotovitev, ki jih je pred tem objavil Reporter: “Na kazenskem oddelku je še vrhovni sodnik Damijan Florjančič, za katerega so nam poznavalci povedali, da je dvoličen, obračal naj bi se po vetru, poleg tega naj ne bi bil strokoven. Na okrožnem sodišču v Kopru, kjer je bil sodnik, menda nimajo dobrega mnenja o njegovi strokovnosti.”

Sicer pa ga javnost pozna kot tistega sodnika, ki ga je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša imenoval v senat, ki je odločal po zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Da je o Janševi pritožbi v zvezi s Patrio odločal senat Vrhovnega sodišča, katerega del je bil tudi Florjančič ter da je ta senat okužen s totalitarno miselnostjo, pa so pisali tudi v Demokraciji. 

O človekovih pravicah največ predavajo tisti, ki jih kršijo
Reporter pa piše, da je v portoroškem hotelu Bernardin v času, ko je potekala druga izvedba dvodnevne kazenskopravne šole 2016, kot predavatelj na temo Človekove pravice in kazensko pravo nastopil Damijan Florjančič, ki je med tistimi sodniki v kazenskem senatu na Vrhovnem sodišču, ki so v zadevi Patria grobo kršili človekove pravice Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču. To je soglasno ugotovilo tudi Ustavno sodišče. Ta tečaj je sicer organiziral Center za izobraževanje v pravosodju, ki ga vodi višja sodnica Tadeja Jelovšek. Kot zanimivost dodajamo, da je Jelovškova sicer žena urednika sobotne priloge Dela Alija Žerdina. Je pa bil direktor tega centra tudi Florjančič, in sicer od 2008 do 2010.

M. S.