fbpx

Kmalu nove spremembe na področju davčnih blagajn?

Suzana Lep Šimenko (foto: STA).

“Davčne blagajne ne rešujejo problema neizdajanja računov s strani tistih, ki nimajo registrirane dejavnosti in ti so problematični, saj predstavljajo nelojalno konkurenco vsem, ki dejansko pošteno opravljajo svojo dejavnost na trgu,” je bila kritična poslanka SDS Suzana Lep Šimenko. 

Suzana Lep Šimenko je na današnji novinarski konferenci spregovorila o uvajanju davčnih blagajn in problematiki, povezani s tem.

Poudarila je, da so v poslanski skupini SDS uvedbi davčnih blagajn nasprotovali že od samega začetka, in sicer, ker davčne blagajne ne rešujejo tega, kar naj bi reševale, to pa je problem sive ekonomije. “Davčne blagajne ne rešujejo problema neizdajanja računov s strani tistih, ki nimajo registrirane dejavnosti in ti so problematični, saj predstavljajo nelojalno konkurenco vsem, ki dejansko pošteno opravljajo svojo dejavnost na trgu.”

Davčne blagajne uporablja zgolj tretjina zavezancev
“Od 2. januarja so torej za vse, ki poslujejo z gotovino, davčne blagajne obvezne. Po oceni Finančne uprave naj bi to pomenilo obvezo za 60.000 do 80.000 zavezancev.,” je poudarila. Po današnjih podatkih pa davčne blagajne v tem trenutku uporablja zgolj tretjina zavezancev. “Že samo ta podatek pove marsikaj,” ugotavlja poslanka.

Največ nezadovoljstva s strani manjših podjetnikov
Izpostavila je tudi, da je največ nezadovoljstva slišati s strani majhnih podjetnikov, ker davčne blagajne zanje predstavljajo velik strošek. “Vlada je ob sami uvedbi omenjala, da bo strošek za podjetnike maksimalno v višini 300 evrov, danes pa nekateri posamezniki in podjetniki govorijo o strošku 1000 evrov,” je pojasnila Lep Šimenkova. Tu namreč ne gre le za strošek nakupa davčne blagajne, temveč tudi za strošek posodobitve programske opreme.

Daljše vrste v trgovinah
Na drugi strani so nekateri zavezanci, ki še niso pričeli uporabljati davčnih blagajn naredili tako, da so ob izdajanju rednih računov pričeli uporabljati vezano knjigo računov, ki jo izpolnjujejo ročno, “kar ponovno pomeni več birokracije in daljše vrste v posameznih trgovinah,” je opozorila poslanka.

Izpostavila je tudi, da je v Sloveniji še vedno problem neenakomerne razvitosti, saj nimamo enakega dostopa do interneta. “Tudi s tega vidika bodo številni podjetniki primorani uporabljati vezano knjigo računov, saj pokritosti z internetom na njihovem območju ni,” je dejala poslanka.

Številni samostojni podjetniki bodo prenehali s svojo dejavnostjo
Po njenih besedah se bodo konkretni rezultati v proračunu poznali šele čez čas. “Bomo pa v SDS dogajanja glede uvedbe davčnih blagajn budno spremljali, spremljali bomo tudi, kaj se bo dogajalo s samostojnimi podjetniki, saj so številni napovedali, da bodo prenehali s svojo dejavnostjo,” je opozorila poslanka. Napovedala je, da bodo čez nekaj mesecev glede na dogajanje tudi predlagali zakonske spremembe na tem področju, je dejala poslanka.

N. K.