fbpx

Kmetič: Gre za namerno prikrajanje zgodovine

Danes v Ljubljani poteka več prireditev v počastitev 25-letnice Manevrske strukture narodne zaščite. Namesto da bi bili junaški dogodki iz časa slovenskega osamosvajanja priložnost za skupno praznovanje in krepitev narodnega ponosa, jih organizatorji zlorabljajo za poglabljanje delitev.

Pred 25 leti, natančneje 15. maja 1990, ko je na volitvah že zmagala demokratična opozicija, nova Demosova vlada pa še ni začela z delom, je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) izdala ukaz o razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe (TO).

Čeprav je vrh državnega vodstva, vključno s tedanjim predsednikom predsedstva Milanom Kučanom, za akcijo vedel, zoper njo ni ukrepal. Pri razoroževanju slovenske TO maja 1990 gre zgodovinsko gledano za prvo dejanje jugoslovanske agresije na porajajočo se slovensko državo.

Od razorožitve teritorialcev do nove slovenske vojske
V zavedanju, da brez lastnih oboroženih sil ni mogoče zagotoviti suverenosti nove države, so tako že 17. maja v strogi tajnosti stekle akcije za projekt, ki ga poznamo pod nazivom Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ).

Osnovna naloga MSNZ je bila obramba na novo nastajajoče slovenske države in njenega vodstva, če bi prišlo do posega JLA. Pobudo za ustanovitev MSNZ je dal Anton Krkovič, ki je postal tudi njen prvi poveljnik, na takratni slovenski republiški ravni sta projekt vodila obrambni minister Janez Janša in notranji minister Igor Bavčar. Skupaj je sodelovalo okoli 21 tisoč pripadnikov, tako vojakov kot policistov.

Projekt MSNZ, ki se je začel brez vsakršne zakonske podlage in kot odpor zoper razoroževanje slovenskih teritorialcev, je bil uradno končan jeseni, 4. oktobra istega leta, ko je prešel v sestavo TO.

Manipuliranje z zgodovinskimi dejstvi
Danes, 25 let kasneje, se proslavlja obletnica Manevrske strukture, na katero njeni glavni organizatorji Krkovič, Janša, Bavčar in drugi niso bili niti povabljeni. Slovesnost organizirata Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo, sodelujeta tudi obrambno in notranje ministrstvo, pokrovitelj pa je Mestna občina Ljubljana.

»To je skrajno podlo dejanje. Preko veteranskih organizacij, ki so pod kontrolo Zveze borcev, se skuša uveljavljati nov pogled na resnico,« je odsotnost vabila komentiral Slavko Kmetič, predsednik prvega demokratičnega sindikata v nekdanji Jugoslaviji in nekdanji predsednik veteranske organizacije Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Kot pojasnjuje, je moralo takratno republiško predsedstvo jeseni 1990 s stisnjenimi zobmi sprejeti aktivnosti, ki so se začele že maja. Sedaj pa se dogodek predstavlja na način, kot da so bili predsednik predsedstva Kučan in njegov krog pobudniki organiziranja od partijskih oblasti neodvisne slovenske vojske.

Na današnji osrednji proslavi, ki bo potekala pod ironičnim naslovom 25 let združeni v obrambi suverenosti Republike Slovenije, bo osrednji govornik predsednik vlade Miro Cerar.

Kmetič to komentira z besedami, da bi moralo biti vodstvo takratne Manevrske strukture na proslavi prisotno vsaj kot častni gostje, če že ne slavnostni govorniki, če bi hoteli ta dogodek na korekten način predstaviti slovenski javnosti.

B. K.