Razkrivamo: Povezave “tatov” živine segajo vse do kabineta predsednika vlade

Datum:

Nezakonit odvzem 24 glav živine na kmetiji družine Možgan iz Krškega, ki se je zgodil minuli torek, še naprej buri duhove. Ne samo zato, ker sta ostro kritiko glede odvzema izrazila tako Sindikat kmetov Slovenije (SKS) kot tudi Kmetijsko gozdarska zbornica, ampak tudi zato, ker je bila pri samem odvzemu poleg veterinarske inšpektorice Danuše Štiglic prisotna tudi živalska aktivistka, ki podpira delovanje Društva za zaščito konj, katerega predsednica je Natalija Nedeljko, aktivistka, ki jo nadvse občuduje premierjeva partnerka Tina Gaber, ki sicer velja za veliko ljubiteljico živali. 

Timotej Možgan in njegov oče Rudi Možgan sta v izpovedi za Novo24TV glede nezakonitega odvzema živali, ki se je zgodil že štiri dni po uveljaviti Golobove novele zakona o zaščiti živali, med drugim povedala, da se inšpektorica Danuša Štiglic med samim postopkom ni hotela predstaviti, niti jima ni predočila pravne podlage, na podlagi katere je potekal odvzem živali. Kmetijsko gozdarska zbornica je odvzem živali označila kot pretiran ukrep, saj zanj niso bili izpolnjeni pogoji (živali niso bile shujšane, bile so primernega rejnega stanja, imele so možnost paše, na voljo hrano in vodo). Po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v “izjemno nujnih” primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. Ker primer ni bil izjemno nujen, bi moral skrbnik živali najprej dobiti odločbo, da popravi stanje in rok, v katerem mora to storiti. Tudi zakon o zaščiti živali, ki velja od 11. novembra letos, določa, da se v takih primerih odredi začasen odvzem in oskrba na domu imetnika živali.

Po poročanjih je bila pri odvzemu prisotna aktivistka Valerija Podgornik iz Društva za zaščito konj, ki naj bi si prisvojila eno izmed krav. Spomnimo, glede nje je Timotej Možgan povedal, da bi lahko tudi sama kršila zakon. “Eden od teh, ki je nalagal živino, me je opozoril, da če je živina pašna, tako kot naša, potem jo je prepovedano vezati tudi na tovornjaku […] Torej ta zaščitnica, ki naj bi se borila proti mučenju živali, ima sliko, kako jo je s štrikom vlekla kravo. Ona si je tisto kravo izbrala, kasneje je to objavila in zanjo zbirala denar. Krava naj bi bila že pri njih. Tudi inšpektorica je hotela, da se krave priveže. Ker je samo nalaganje trajalo predolgo, je inšpektorica kričala, naj se krave vendarle priveže,” je namreč povedal v izpovedi.

Vir: X

Podgornikova, ki je sodeč po svoji pripovedi začutila, kako ena od krav želi, da se jo odpelje s kmetije, je na začetku mesecu na družabnem omrežju Facebook izrazila veliko mero nestrpnosti zaradi pogleda enega od oskrbnikov koč, ki je zapisal, da ga vedno motijo vsebine na FB o tem, kako so nekatere koče prijazne psom. “Pozabljajo ali pa ignorirajo ljudi, ki se psov bojijo in tako naprej. Vem, da si PZS v zvezi s tem … žal ne upa javno podati svojega mnenja … ampak je že čas. Uradno psi in ostale živali nimajo vstopa v planinske koče PZS … razen polhov in miši … ha, ha,” je zapis, ki je Podgornikovo tako zelo zmotil, da je ta šla v ščuvanje nad oskrbnikom. “No pa pojdimo, vsak svojga psa vzememo in gremo “šč..ene..tu” razložit, kolk je več vreden od drugih samo zato, ker mu tisto crevce visi med nogam,” je namreč zapisala. To pa ni edini primer nestrpnosti. Ta je namreč v preteklosti poslanca SDS Jožeta Tanka označila za “pras*a prokletega” in “bandita hudičevega zahojenega”.

Vir: X

Gabrova ceni predsednico Društva za zaščito konj
Podgornikova podpira delovanje Društva za zaščito konj, njegova predsednica je Natalija Nedeljko. Slednja je nedolgo nazaj premierju Robertu Golobu predlagala, naj na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imenuje inšpektorico Štiglic, vendar je ta zaradi revolta v veterinarskih vrstah misel na to (za zdaj) opustil, je poročal Dnevnik. V luči vsega tega je nedvomno zanimiva informacija, da Nedeljkovo občuduje premierjeva nova partnerka. Tina Gaber je namreč o Nedeljkovi v preteklosti na družabnem omrežju Facebook zapisala, da gre za žensko, ki z jekleno voljo spreminja usodo že na pol odpisanih živih bitij na bolje. “Neposredna, brez dlake na jeziku, predvsem pa neskončno velikega srca in neusmiljena v borbi za pravice živali. Desetletja Natalijinih izkušenj povedo vse, pokažejo na krivice,” je bila jasna.

Vir: X

“Zakaj bi to kdo storil? Zato, ker je bila živina zelo lepo rejena in nova zakonodaja določa, da če so ti bile odvzete živali, ves denar dobijo ta društva. Dejansko nas lahko okradejo in se sami okoristijo,” je v zvezi z možnimi motivi za odvzem živine povedal Rudi Možgan. Ker s sinom špekulirata, da bi lahko bil to nov način financiranja aktivističnih društev, je nedvomno na mestu, da si pogledamo tudi, kolikšno je javno financiranje Društva za zaščito konj, katerega predsednica je Nedeljkova. Največjo količino denarja je društvu na transakciji račun nakazalo Ministrstvo za finance (Furs) v skupnem znesku 53.297,41 evra (v obdobju od 2021 do danes). Od tega je bilo največje nakazilo nakazano 29. septembra letos v znesku 28.416,02 evra. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja-kmetijske subvencije) je društvu do sedaj skupno nakazalo 32.135,24 evra, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) pa 22.593,07 evra (od tega je bilo največje nakazilo izvedeno aprila letos v znesku 6.493,54 evra).

Vir: Erar

Nedavno so se odzvali iz Društva za zaščito konjev, kjer trdijo, da pri odvzemu ni sodelovalo društvo oziroma njihova predsednica. “Do trenutka odvzema v društvu za to sploh nihče ni vedel, društvo pa tudi ni podalo prijave,” vztrajajo. Na dan odvzema pravijo, da so bili kontaktirani s strani inšpekcije s prošnjo, če jim lahko iz njihovega seznama kmetij, ki so izkazale interes za sprejem inšpekcijsko odvzetih živali, posredujejo podatke, kar so tudi storili. “S temi kmetijami je ta dan kontaktirala inšpekcija in se sama dogovarjala, kdo in koliko živali lahko sprejme. Za eno govedo pa smo ponudili začasno nastanitev tudi v društvu. Osebno menim, da je bil odvzem živali upravičen in postopek korekten, saj je že lastnik živali medijem sam povedal, da je bil v preteklosti že večkrat obravnavan,” so še med drugim dodali.

Glede na informacije, ki krožijo, ne čudi, da marsikdo meni, da je bil odvzem živine aktivistično obarvan. Zbornica sicer od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahteva uvedbo takojšnjega izrednega strokovnega nadzora postopka ter ukrepanje skladno z zakonom in povrnitev škode. Da je to nujno, meni marsikdo, ki je slišal informacije o tem, da naj bi ena od krav že bila na poti v nov dom. “Slišali smo od kmeta iz Mirne Peči, da so ga klicali, ali bi hotel kupiti kaj živine. Torej je že predhodno klicala in našo živino že prej prodala. Sicer pa tudi to ne vemo, kako je lahko to storila, saj so vsi potni listi živali pri nas,” pa je sicer v izpovedi tudi povedal Timotej Možgan. Dogajanje v zvezi z zadevo bomo nedvomno spremljali, saj če bo kaj takega postala rutina, bomo težko našli koga, ki se bo sploh še želel ukvarjati s kmetijstvom.

Vir: X

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...