fbpx

Ko o svobodi medijev moralizira uničevalka tednika, njeni šefi pa poslujejo prek davčnih oaz

Anuška Delić

Evropo še vedno pretresa brutalen napad na malteško novinarko, ki je bila ubita v eksploziji avtomobila nedaleč od svojega doma. Da gre za zločin brez primere in napad na svobodo govora, ni nobenega dvoma in novica je bila osrednja tema tudi v slovenskih medijih. No, v Odmeve so za komentiranje dogodka v studio povabili novinarko Dela Anuško Delić Zavrl, ki je, tako kot umorjena novinarka, sicer sodelovala pri razkritju t. i. panamskih dokumentov, a so ob tem očitno pozabili, kje je Delićeva zaposlena.

Panamski dokumenti so razkrivali podrobnosti o skritih finančnih poslih svetovnih politikov, javnih uradnikov, zvezdnikov in drugih javnih oseb, ki se prek podjetij s sedežem v davčnih oazah izmikajo plačilu davkov. Celotna Slovenija je ob razkritju težko pričakovala tudi slovenska imena, ki so se znašla na seznamu.

No, in tu pridemo do nekoliko nerodnega stanja, o katerem so pisali kmalu po odkritju, a je stvar zdaj nekoliko potisnjena v ozadje, zato je prav, da na njo spomnimo. Številni so bili namreč kritični do dela Delićeve, saj so menili, da resno raziskovanje odlivanja slovenskega denarja ali premoženja v davčne oaze z njene strani ni možno, saj naj bi lastnik Dela Stojan Petrič (torej njen delodajalec) tudi posloval (ali še posluje) prek davčnih oaz, podobno pa tudi zasebni partner novinarke Delićeve – lobist in solastnik agencije Pristop Franci Zavrl. Portal Požareport pa je razkril, da ima v davčni oazi podjetje tudi odgovorni urednik Dela Gregor Knafelc.

Kdo lahko moralizira o svobodi medijev?
Nekoč je tudi ekonomist Rado Pezdir za Reporter izpostavil, da Delićeva ni najbolj usposobljena za delo analitičarke. “Če želimo razumeti, kaj je v dokumentaciji, in postaviti kontekst roparski privatizaciji, je nujno, da se z njo ukvarjajo odlični analitiki,” je takrat dejal Pezdir in izpostavil, da je škoda, da so bili dokumenti dani v roke prav Delićevi, saj “ta novinarka ni ne posebno pametna, niti njeno dosedanje delo ne kaže, da bi bila sposobna analizirati katerikoli bolj kompleksen finančni mehanizem”.

Če pa na kratko še spregovorimo o svobodi govora in svobodi medijev. Spomnimo samo, da je bila Delićeva med novinarji, ki so pred leti prišli na tednik Mag, ki ga je ustanovila okoli prvega urednika Danila Slivnika in obračunali s prejšnjo novinarsko ekipo pod vodstvom Silvestra Šurle. Poskrbeli so za politični prevzem, nato pa še za propad Maga, za kar je bila nagrajena z redno službo na Delu.

B. V.