fbpx

Ko predstavniki komunistične gverile podprejo RTV jurišnike, je vrag vzel šalo

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman (foto: STA)

Potem ko so stavko koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija podprli Sindikat policistov Slovenije, predsednik KSJS-ja Branimir Štrukelj in nekateri drugi, so se podpori danes pridružili še v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Zveza od nove vlade pričakuje, da bo izboljšala razmere v zavodu v korist javnega interesa do informiranosti ter neodvisnega in strokovnega dela novinarjev, poroča STA. Da temeljna pravica do svobodnega in kritičnega poročanja po njihovem mnenju ni domena vseh novinarjev, pa je bilo jasno razvidno iz napada, ki ga je bil deležen dr. Jože Možina – njemu so namreč med drugim očitali, da potvarja zgodovino. V ZZB NOB so takrat tudi izrazili upanje, da bodo volivci na volitvah zaupali upravljanje funkcij ljudem, ki bodo ustavili spreobračanje in potvarjanje narodne zgodovine ter širjenje laži in sovraštva.

Zveza že nekaj časa z zaskrbljenostjo spremlja razmere na RTVS, ki po njihovih besedah “tone v podobno žalostno zgodbo, ki jo je pred tem že doživela Slovenska tiskovna agencija“. Glede na to podpira vse novinarke in novinarje ter novinarske sindikate, ki se borijo za temeljno pravico do svobodnega in kritičnega poročanja o dejanskem stanju v družbi. Za takšno delo je avtonomija novinarskega dela po njenih navedbah nujna, saj je objektivno poročanje v interesu ljudstva in ne države kot institucije. Ob tem borci pričakujejo, da bo čim prej vzpostavljen socialni dialog, ki bo s pogajanji prispeval k boljšim delovnim pogojem zaposlenih na RTVS in hkrati prekinil neposreden vpliv politike na uredniške odločitve na RTVS. Kar je naravnost bizarno, saj želijo politično preprečiti nekatere novinarje in oddaje.

“Izhajajoč iz trenutne situacije v RTV Slovenija, zveza borcev od nove slovenske vlade pričakuje, da bo ta uspela izboljšati situacijo v korist javnega interesa skupnosti do informiranosti ter neodvisnega in strokovnega dela novinarjev. RTV v današnji situaciji predstavlja ogledalo odhajajoče vlade in ta nedemokratična praksa zatiranja medijske svobode se mora v Sloveniji kot državi članici Evropske unije prenehati,” je še zapisal predsednik Marijan Križman v izjavi za javnost. Medtem ko se Zveza borcev za vrednote NOB Slovenije “bori” za novinarje in novinarke, pa je treba spomniti, da so v preteklosti nekatere novinarje tudi napadali.

Za predstavnike komunistične gverile medijski pluralizem ni opcija
Tako so se na primer nedolgo nazaj spravili na novinarja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino, češ da je v njegovem Utripu prišlo do “nezaslišanega potvarjanja zgodovine, poniževanja partizanov ter žaljenja žrtev nacizma in fašizma.” Zapisali so tudi, da se lahko nove “resnice o Dražgošah” objavljajo brez vsakršnih novinarskih ali zgodovinskih kriterijev, podaja pa jih lahko že čisto vsakdo – čeprav menijo, da v osnovi izjave ne temeljijo na nobenem zgodovinskem dejstvu.

Sara Bertoncelj